BOEKBABBELS 01/10/2019

Project TBR: Oktober

project tbr

TBR, oftewel To Be Read, staat voor de boeken die je nog moet lezen. Een samengestelde lijst met boeken die je in de komende maand wilt lezen Vandaag praat ik over de reden waarom deze moodreader opeens een TBR gaat proberen.

Too many books, too little time

Wat een cheesy gezegde, he? Maar het klopt als een bus. Op dit moment heb ik een stapel van ongeveer 60 ongelezen boeken, ik heb geen exact nummer, daar doe ik maar gewoon niet meer aan. 🙂 Sommige van deze ongelezen boeken liggen al te wachten sinds 2015, sommige sinds afgelopen maand. 

En dat is eigenlijk precies waar het probleem ligt, die boeken die er al jaren liggen. De boeken die liggen te verstoffen in mijn boekenkast, geduldig te wachten tot zij eindelijk aan de beurt zijn. Ik merk de laatste maanden dat ik de voorkeur heb gegeven aan nieuwe Nederlandstalige titels. Omdat ik hier vooral recensies voor schrijf. En dit natuurlijk ook een doel was van mij in het begin van het jaar, om wat meer Nederlands te lezen en wat meer nieuwe titels.

Maar het belangrijkste voor mij was ‘Balance’, een balans zoeken in mijn lezen.

“My keyword for the new year will be ‘balance’. This is a personal goal for me as well, but it’s especially present in my reading goals.” (Hello 2019

Een balans in Engelstalige en Nederlandstalige boeken, maar ook een balans in nieuwe en oude boeken. Maar in plaats van de balans lees ik op dit moment voornamelijk Nederlandstalig en nieuw. Dus er is ergens iets misgegaan met mijn doel…

De oplossing: meer structuur, een TBR.

Dus in mijn zoektocht naar deze balans, ga ik een poging doen om mezelf een TBR te geven voor de maand oktober. Ik probeer de moodreader in mijn even voor een maandje te temmen. En de kans te geven aan wat oudere boeken om ook gelezen te worden.

Dit betekent ook dat ik even een maandje mijn geliefde bibliotheek links laat liggen. Ik heb op dit moment twee biebboeken thuis en die wil ik dan ook wel graag lezen. Maar voor de rest wil ik de resterende boeken van mijn eigen collectie lezen. Want de boeken die in mijn boekenkast staan, zelfs al staan ze er jaren, wil ik heel graag lezen. Ik ga maandelijks door mijn boekenkast en haal de boeken eruit waar ik geen interesse meer in heb of niet meer zal herlezen. Dus als een boek al 4 jaar ongelezen in mijn kast staat, betekent het zeker niet dat ik deze niet meer wil lezen. Maar ik maak het boek simpelweg geen prioriteit. En dat moet veranderen!

PS. Natuurlijk heb ik wat verplichte nummers qua recensie-exemplaren en een leesclub, nieuw of niet, die boeken staan uiteraard ook op de lijst. 

PS2. Er komen waarschijnlijk wel reserveringen van de bibliotheek binnen, en op sommige wacht ik al maanden. Dus die voeg ik dan maar gewoon stiekem op de lijst toe als het moment daar is. 🙂

Dus, wat staat er dan op mijn TBR voor deze maand? 

Als eerste, en tegelijk ook mijn eerste boek ooit van deze schrijver, Pet Sematary van Stephen King. Op instagram vroeg ik de afgelopen week wat het beste boek was om mijn Stephen King reis mee te beginnen. En beide The Green Mile en Pet Sematery kregen veel stemmen. Maar omdat het deze maand Halloween is, wil ik beginnen met het engste boek; Pet Sematary. Ik ga er volledig blind in en ik ben zo benieuwd of Stephen King mij ook de rillingen zal geven!

Things We Say in the Dark van Kirsty Logan komt 3 oktober uit. Kirsty Logan is één van mijn favoriete schrijfsters, dus als zij met een nieuw boek komt moet ik die natuurlijk meteen lezen. En Things We Say in the Dark is ook nog een korte verhalen collectie, een genre wat ik meer wil lezen, dus dit komt alleen maar goed uit! En het blijkt ook nog aardig griezelig te zijn, ik ben benieuwd!

Harnas van Hansaplast is het boek voor mijn leesclub en één van mijn twee biebboeken. Het andere biebboek is Hoe gaan we dit uitleggen, een non-fictie boek over klimaatverandering. Heel interessant!

Dan hebben we het duo Frankenstein en Frankissstein. Ik heb een kaartje gekocht voor een evenement met Jeanette Winterson in november. Ik ben zo’n fan van deze schrijfster en dit is dus is het perfecte excuus om haar nieuwste boek te lezen. Frankissstein is een hervertelling van Frankenstein, dus deze klassieker (die al 2 jaar staat te wachten) komt ook eindelijk aan de beurt!

Als laatste staan twee wat random boeken op het lijstje. Dagboek van een spook is een graphic novel en ik wacht nog even op de perfecte druilerige zondag om even lekker weg te duiken in dit boek. En Tijl is een historische roman die ook al meer dan een jaar op mij staat te wachten. In het najaar krijg ik altijd veel zin in historische fictie en dit is volgens mij de perfecte keuze om in oktober te lezen!

Tot over een maand! 

Aan het eind van de maand zal ik jullie updaten of het gelukt is om mij aan deze lijst te houden, ik ben benieuwd! 8 boeken, dit moet te doen zijn, toch? 

Ook ben ik benieuwd hoe jullie de balans in jullie leesleven bewaren. En of dit sowieso iets is waar jullie je mee bezighouden; maakt het jullie uit of je alleen maar nieuwe of oude boeken leest? 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Anneke 01/10/2019 at 11:10

  Ik ben een heel slechte TBR-lezer. Aan het begin van een nieuwe maand zie je vaak dat mensen een stapeltje boeken klaarleggen om te gaan lezen, ik kan dat niet. Ik moet gewoon per boek kijken welke het wordt.
  Ik wens je veel succes.

  • Reply Marcella de Wolf 03/10/2019 at 17:18

   Dank je wel! Ben inderdaad ook heel benieuwd wat deze maand voor mij gaat brengen, wil gewoon echt wat aandacht besteden aan mijn oudere boeken. So far – so good!

 • Reply Lalagè 01/10/2019 at 17:42

  Het enthousiasme spat ervan af 🙂 Bij mij gaat het redelijk vanzelf, want ik houd van afwisseling. Dus na een paar mannen wil ik een vrouw en na zware literatuur kies ik voor fantasy of non-fictie. Of eigenlijk lees ik altijd minstens drie boeken tegelijk, dus dan is het niet handig als de boeken op elkaar lijken. Verder heb ik langlopende leesprojecten om mijn blik te verbreden: in mijn leesreis om de wereld lees ik boeken uit zo veel mogelijk verschillende landen en in mijn project over vrouwen in de twintigste eeuw komen klassiekers aan bod. Deze krijgen hun eigen markering in mijn blogplanning, zodat ze regelmatig voorbijkomen.

  • Reply Marcella de Wolf 03/10/2019 at 17:20

   Hahah, vooral een beetje angst!

   Ik lees ook altijd meerdere boeken tegelijk, maar toch zijn dit vaak nieuwe boeken. Gek hoe dat eigenlijk verschilt per lezer. Ik vind je verschillende leesprojecten zo tof, heel inspirerend!

  Leave a Reply

  Geverifieerd door MonsterInsights