BOEKBABBELS 21/09/2019

Korte verhalen en essay collecties.

collecties

Soms heb ik enorm drukke dagen. Dagen waarbij er zoveel door mij hoofd heen gaat dat ik geen moment heb om even tot rust te komen. Alles wat ik dan nodig heb is om even 20 minuutjes met een boek en kopje thee te gaan zitten. En wat lees ik dan? Korte verhalen en essay collecties!

Thee lattes? 

Ik noem in deze introductie niet voor niets een kopje thee. Want naast mijn bekende kopjes koffie, drink ik ook heel graag thee. En in het bijzonder, thee lattes. 

Vandaar dat ik ook heel enthousiast toen Rensina, de eigenaresse van Yourdailyteacup.com, mij vroeg om een gastblog schrijven. Het onderwerp? Thee lattes! Een bekend voorbeeld, die de meeste onder ons wel zullen kennen is Chai. Chai (het Indische woord voor thee) is een drankje wat bestaat uit opgeklopte melk en een kruidige thee. Een heerlijk verwarmend drankje dat ik het liefst zoveel mogelijk drink nu de koude dagen er weer aankomen. 

Maar wisten jullie dat je bijna met elke thee wel een latte kunt maken? In de gastblog leg ik alles uit over mijn favoriete thee lattes.

En tja, zo’n lekker drankje geeft je het perfecte moment op de dag om even te gaan zitten en een boek erbij te pakken. En omdat je niet precies goed kunt inschatten hoeveel boek je kunt lezen in deze 20 minuutjes, raad ik vandaag wat van mijn favoriete korte verhalen en essaycollecties aan! 

Essay collecties.

                           Wat ik van mijn moeder leerde, samengesteld door Manon Duintjer 

In begin 2019 werd deze prachtige collectie gepubliceerd. Wat ik van mijn moeder leerde gaat precies over deze vraag. En bevat o.a. essays van Murat Isik, Boris O. Dittrich en Bart Ongering. Een collectie met verschillende stemmen is altijd een genot om te lezen. Je krijgt een amuse, een kleine hapje, van de verhalen en schrijfstijlen van verschillende mensen. En deze collectie gaat ook nog eens over een heel vertederend en mooi onderwerp. De relatie tussen kinderen en moeders.

Een prachtige collectie waar ik eigenlijk niet zoveel over gehoord heb, dus vandaar dat ik deze nog even graag wil aanbevelen. In deze collectie zitten grappge verhalen, maar ook verhalen die mij echt raakten. Bijvoorbeeld het verhaal van Boris O. Dittrich waarin hij vertelt over de reis van zijn moeder naar de acceptatie van de geaardheid van haar zoon. 

Er zit ongelooflijk veel liefde in deze collectie, en naast je lekkere kopje thee, zal dit boek je ook zeker verwarmen.

                           Wolf, samengesteld door Maartje Laterveer

En als tweede, een wat recentere essay collectie met de prachtige cover en titel Wolf. Dertien essays over de vrouw. En nog specifieker, essays over de zoektocht naar wat het is om vrouw te zijn. 

In haar eigen intro legt Laterveer uit waarom de essay collectie deze naam heeft gekregen. Het is een ode aan Virginia Woolf, een van de eerste vrouwelijke essayisten en een inspiratie voor de moderne feminist. Maar ook slaat de titel op het dier; de wolf is geen agressief dier. Het is een dier wat slim en vriendelijk is en alleen aanvalt indien nodig. Dus, volgens Laterveer, de perfecte feminist.

En dat is precies wat Wolf is. Dit boek is zo huidig en past perfect bij de vrouw in de samenleving van 2019. De vrouw met al haar diversiteit, emoties en strijd. Mensen zullen haar zien.

Een prachtige collectie, heel anders dan de eerste die ik in deze blog noemde, maar echt net zo sterk. Deze collectie laat je weer even scherp kijken naar een onderwerp wat misschien normaal geworden is. Enorm indrukwekkend en toch ook heel toegankelijk, aanrader!

collecties

Korte verhalen collecties

En dan hebben we de korte verhalen collecties, tja waar moet je bij dit genre beginnen? Er zijn zoveel mooie collecties op de markt te vinden. Ik vind korte verhalen collecties altijd heel fijn om kleine hapjes te krijgen van wat een auteur allemaal kan. Een goed kort verhaal is een kunst, om met zo weinig pagina’s iets heel kleins maar toch heel moois neer te zetten. Favoriete korte verhalen auteurs van mij zijn Kirsty Logan en Angela Carter. 

In detail zal ik jullie nog een prachtige collectie aanbevelen én een collectie die ik zelf ook nog graag wil lezen!

                           A guide to being born, Ramona Ausubel 

Een van de mooiste covers die ik ooit heb gezien, dat heeft deze collectie. A guide to being born is een collectie met verhalen die in het magisch realisme hun inspiratie vinden. In elf verhalen probeert Ramona Ausubel de cyclus van het leven vast te leggen en dit doet ze op de meeste unieke manier.

Een verhaal over een jonge zwanger vrouw die gelooft dat ze dieren ter wereld zal brengen. Of het verhaal van een geest uit de Civil War die in het huis van een meisje woont. Of het prachtige verhaal van twee ouders, die de beslissing moeten nemen of ze hun zwaar gehandicapte dochter willen laten stoppen met groeien. 

Het is misschien een rare collectie. Maar als je van een beetje raar maar ook heel erg mooi houdt, geef deze collectie een kans!

                           Alle verhalen, Leonara Carrington 

Een boek die ook nog op mijn ongelezen boeken stapel ligt, is deze collectie. Leonora Carrington schreef gedurende haar leven honderden verhalen, in deze collectie zijn er een aantal gebundeld. 

De achterflap leest; Een meisje wil niet naar een debutantenbal en vraagt een hyena om in haar plaats te gaan; een paard neemt je mee naar het huis van Angst; een verliefde fruitverkoper kan geen afscheid nemen van zijn overleden vrouw…

Tja, als jullie de beschrijving van de vorige collectie hebben gelezen. Kunnen jullie je vast wel een beetje voorstellen waarom ik deze collectie heel graag wil lezen. Give me all the weird!

Hebben jullie nog aanbevelingen?

Graag zou ik weer wat meer korte verhalen en essay collecties gaan willen lezen. Dus als jullie aanbevelingen hebben, laat vooral even een berichtje achter! ?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Lalagè 21/09/2019 at 12:41

  Wat leuk dat je hier aandacht aan besteedt! Ik lees ook graag korte verhalen, en dit zijn mijn favorieten:
  Gezellige verhalen – Marente de Moor
  Hier wonen ook mensen – Rob van Essen
  De pier valt om – Mark Haddon
  en alles van Belcampo 🙂

 • Leave a Reply

  Geverifieerd door MonsterInsights