JEUGDLITERATUUR RECENSIE 17/09/2019

Kapitein Kees, Anke Kranendonk

Kapitein Kees is hoe boeken horen te zijn. Soms is er geen behoefte aan sprookjes in verre landen en grote avonturen. Nee, soms is een jongen met een bootje al avontuur genoeg.

Kapitein Kees

In het boek Kapitein Kees introduceert Anke Kranendonk ons aan Kees. Kees heeft pas zijn zwemdiploma gehaald en heeft als cadeau een boot gekregen. Een echte boot, compleet met motor.

Kees is al vaker met zijn vader op stap geweest en besluit op een mooie dag nu eens zelf te gaan varen. Want het lijkt hem zo mooi om de grote rivier over te steken. Maar dat doet hij natuurlijk niet alleen. Bas mag mee, de hond van de buurvrouw, die alles eet. En ook Hector, de cavia. En misschien is er ook nog wel een plekje voor het mooiste meisje ooit. En tja, die hele oude mevrouw die ze door het bos zien lopen en overal ‘Ja’ op antwoordt en anders om haar moeder roept, daar is ook nog wel een plekje voor. Want Kees wil een ijsje en dat wil deze mevrouw ook wel.

Kees begrijpt alleen niet zo goed waarom een helikopter boven zijn bootje cirkelt. En waarom de politie opeens zo dicht in de buurt komt…

Mooi in eenvoud.

Wat Kapitein Kees zo’n prachtig boek maakt is hoe simpel en klein het is. De schrijfstijl is simpel, praktisch en alles is zo beschreven dat het voor kinderen goed te volgen is.

Het is een kinderboek zoals een kinderboek moet zijn. Een avontuur met een held die alles een beetje spannend vindt maar ook een hart van goud heeft.

Want Kees is dapper en door dit boek vaar je mee in het avontuur. Onder de bruggen door waar hij samen met Bas moet bukken om zijn hoofd niet te stoten. En achter Bas aan moet, als de hond uit de boot springt om achter schapen en koeien aan te rennen. En om deze poedel dan te redden van de boer die een ‘vork’ in deze verstoorder wil prikken.

Een avontuur waarin hij het mooiste meisje van de wereld ontmoet. Compleet met een bos rode krullen, waar hij spontaan Hector de cavia aan cadeau doet.

‘Oink, oink, oink.’ Hector maakt weer geluid. Het meisje giechelt. ‘Wat een leuk geluid, zegt ze. ‘Doet-ie dat vaak?’ ‘Dan voelt hij zich fijn,’ zegt Kees. Wat zou het op dit moment handig zijn als hij dat ook kon doen, zonder zijn mond te openen laten horen dat hij het fijn vindt: ‘Oink, oink, oink.’

Innemend

En dan komen we bijna aan het eind van het avontuur een mevrouw op pantoffels tegen. Kees weet niet zo goed wat hij moet doen, eigenlijk wil hij doorvaren. Is deze mevrouw niet gewoon heel dronken? Maar de vrouw roept om haar moeder. Hebben zulke oude mensen nog een moeder?

‘Vader!’ roept Kees. En hij begint met zingen: ‘Vader Jacob, vader Jacob!’
‘Laat me niet alleen!’
‘Slaapt gij nog?’
‘Oh moeder!’
‘Alle klokken luiden, alle klokken luiden!’ Kees gaat harder zingen. ‘Bim, bam, bom!’ roept hij in haar oor.
Het oude meisje kijkt het hem aan. Ze kijkt blij. Misschien gaat ze meezingen. Voor de zekerheid zingt Kees het nog een keer: ‘Vader Jacob!’
‘Oh moeder!’
De strijd is verloren. Blijkbaar kent die mevrouw geen andere liedjes.’

Dan maar de mevrouw mee aan boord, misschien kunnen ze wel naar ‘daar’ waar ze woont. En stiekem vindt Kees het ook wel leuk, al stinkt deze mevrouw en neemt ze heel veel ruimte in het bootje in. Ze zegt op alles ja, ook op de vraag of ze tweehonderd jaar oud is.

En eigenlijk is deze mevrouw Kooistra natuurlijk hartstikke dement, en ontsnapt uit haar verzorgingshuis. Maar dat weet Kees niet. Kees denkt dat deze mevrouw ook gewoon een ijsje wilt. Want dat zegt deze mevrouw nu ook. ‘IJsje.’

Kortom 

Kapitein Kees is een genot voor kinderen vanaf een jaar of 5. En zelf te lezen vanaf 7 jaar tot 99+. Ik zei het al eerder, maar dit is hoe kinderboeken moeten zijn. Soms is er geen behoefte aan prachtige proza, een sprookje in een ver land en het grootste avontuur.

Nee, soms is een jongen met een bootje genoeg. Een middag met mooi weer waardoor je graag de rivier over wil varen. Samen met een cavia en een hond, waarbij je alles voelt kriebelen als je het mooiste meisje van de wereld tegenkomt. En zelfs de politie je niet kan stoppen om een ijsje te kopen.

Vaar mee met Kapitein Kees, voel de zon om je gezicht en glimlach. Het wordt een mooie middag.

Details

Titel: Kapitein Kees
Auteur: Anke Kranendonk
Illustrator: Annemarie van Haeringen
Uitgeverij: Lemniscaat
Datum van verschijnen: februari 2015
Blz: 174
ISBN: 9789047706717

Kapitein Kees is het vervolg op Liever een hond.

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights