JEUGDLITERATUUR RECENSIE 17/10/2023

Atta, Jolien Janzing & Linde Faas

atta recensie

Historisch kinderboek

Atta (2023)

Atta is een eigenwijs Mengelmeisje. Ze heeft er genoeg van om met de vrouwen en kinderen bessen te verzamelen. Ze wil op jacht! Dus sluipt ze achter de mannen en jongens aan… maar haar avontuur krijgt een andere wending dan ze verwacht als ze oog in oog komt te staan met een woedende mammoet.

Op de vlucht raakt Atta de weg kwijt en belandt bij een Neandervolk. Ze wordt warm ontvangen door de vrouw die de stam leidt. Iets té warm zelfs… het lijkt wel of die haar niet meer wil laten gaan.

Dromer

Zo’n drie jaar geleden las ik Het tij hoog, de maan blauw van Jolien Janzing. Een historische roman (voor een volwassen doelgroep) die ik toentertijd beschreef als een verhaal over mensen en hun dromen; en met name een verhaal over de dromen van een enkele vrouw die beperkt werd door de tijd waarin ze geboren werd. Precies dezelfde kern herken ik – misschien iets luchtiger en avontuurlijker ingepakt – in Jolien Janzing’s uitstapje naar kinderboekenland; Atta.

Want Atta was geboren om haar eigen gang te gaan, zo werd haar moeder verteld toen ze beviel van haar dochter; “Je dochtertje is eigenzinnig als een eekhoorn en heeft de moed van leeuw.”

Dus het is helemaal niet zo raar dat Atta op een dag in plaats van de vrouwen te volgen om bessen te gaan verzamelen, ze achter de mannen aankruipt als deze op jacht gaan. Want Atta is op zoek naar iets; wat dat ‘iets’ is weet ze nog niet. Maar ‘Atta de jager’ is misschien een mooi begin en daarom sluipt ze weg en daarna holt ze, zelfs voorbij de jagende mannen; zo de wijde wereld in.

“Er zijn van die momenten in een mensenleven dat je op het punt staat iets te doen waarvan je weet dat het heel fout kan aflopen.”

atta recensie

Kort maar krachtig

Een goede mix van een herkenbaar, heerlijk koppig hoofpersonage en deze interessante prehistorische setting maken van Atta een fijn leesbaar verhaal. Veel voorkennis van de oertijd wordt niet verwacht van de lezer, want na een korte introductie over de verschillende bewoners in deze historische periode richt Jolien Janzing zich vol op het avontuur van haar hoofdpersonage. Soepel en behendig laat Janzing haar Atta sluipen door grassige weides en een dik begroeid bos, boezemt ze de lezer schrik in als Atta in aanraking komt met een andere mensensoort en laat ze de lezer samen met dit hoofdpersonage verlangen naar nog meer avontuur.

De altijd prachtige illustraties van Linde Faas complimenteren de woorden van Janzing en voegen hun eigen sfeer toe. Hoewel Atta zich vooral stoer wil opstellen, zie je in de illustraties van Faas het donkere en enge woud om haar heen en voel je de verlorenheid, terwijl Atta zichzelf wil overtuigen dat het allemaal wel goed gaat.

“Meer dan ooit voelde ze zich verscheurd tussen het verlangen naar thuis en de aantrekkingskracht van een onbekende, wonderlijke wereld.”

Met 140 bladzijdes is Atta een kort verhaal en de mooie thematiek rondom identiteitsontwikkeling die Janzing in het begin oproept, komt daarom niet verder dan een oppervlakkig niveau.

Echter, wat overblijft is een fantastisch vermakelijk en geslaagd avontuur over een eigenwijze dame die leert over de uitdagingen in de wereld. En er gaandeweg achter komt dat dicht bij jezelf blijven, en misschien ook een beetje in de buurt blijven van thuis, ook wel heel bijzonder kan zijn.

Details

Titel: Atta
Auteur: Jolien Janzing
Met illustraties van Linde Faas
Uitgever: Lemniscaat
Datum van verschijnen: september 2023
Blz: 140
ISBN: 9789047714897
Leeftijd: 9+

Dank aan uitgeverij Lemniscaat voor het recensie-exemplaar!
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Leesweek #12 van 2024 - Books & Macchiatos 31/03/2024 at 18:59

    […] zinnen, bekeken een illustratie en leerden de hoofdpersonages kennen. Maksie van Mathilde Stein en Atta van Jolien Janzing bleken bij veel leerlingen favoriet, wat ik natuurlijk heel goed […]

  • Leave a Reply

    Geverifieerd door MonsterInsights