JEUGDLITERATUUR RECENSIE 19/10/2023

Dino Detective, Sophie Guerrive

dino detective recensie

Kijk- en zoekboek

Kijk- en zoekboeken

Niemand is meer fan van een heerlijk traditioneel dik avontuur dan ik. Maar de Nederlandstalige jeugdliteratuur heeft zoveel meer te bieden. En om lezers te creëren is het van belang dat ze op alle leeftijden in aanraking komen met boeken; heel veel soorten fantastische boeken.

Tijdens ouderbijeenkomsten en boekpromoties is mijn daarom doel simpel; ik wil een uitgebreide selectie aan boeken laten zien en aanraden. Boeken moeten passend zijn bij de levensfase en doelgroep maar ik wil opvoeders en leerkrachten ook prikkelen om jonge lezers iets anders aan te bieden dan reguliere leesboeken.

Een type boek dat zich perfect leent om buiten de gebaande paden te treden is het kijk- en zoekboek. Want wie denkt dat kijk- en zoekboeken alleen voor kleuters leuk zijn, heeft verkeerd gedacht. Kijk- en zoekboeken motiveren lezers van alle leeftijden om nauwgezet en strategisch te zoeken waardoor deze boeken dus bijdragen aan de cognitieve ontwikkeling.

zoekboeken (dino detective blog)

Dino Detective (2023)

Een van mijn favoriete zoekboeken van het moment is Dino Detective van Sophie Guerrive, vertaald door Lidewij van den Berg. Uitgegeven bij de altijd verrassende en fantasieprikkelende uitgeverij Boycott.

“Spring aan boord van het rode vliegtuig van Dino Detective en reis de wereld rond, op zoek naar verloren dieren en mensen. Niets ontsnapt aan zijn oog dat zo scherp is als dat van een lynx: geen verloren kat in een dichtbebouwd middeleeuws dorp en geen opa in een labyrintisch museum… zeker niet als hij geholpen wordt door de lezer!”

Dino Detective is een zoekboek dat prima vanaf een jaar of 4 is in te zetten, maar ook juist genoeg te bieden heeft voor de oudere lezer. Een kleuter zal dit boek in handen krijgen en op zoek gaan naar Dino Detective die zelf in elke plaat verstopt is, terwijl er voor de achtplussers een grotere en eigenlijk veel leukere taak is weggelegd. Het stukje strategisch zoeken wordt benadrukt als de lezer wordt gevraagd om een stukje oorzaak en gevolg bij elkaar te puzzelen. Je moet niet alleen op zoek naar een simpel plaatje, maar er is ook een mysterie op te lossen in elk van de spreads.

Het grote formaat, de moderne en unieke illustraties met de vele details én het feit dat dit boek blinkt van het leesplezier, maakt van Dino Detective een boek dat ik de afgelopen weken met veel plezier heb gepromoot.

Het is een geluk dat het me gelukt is om dit boek weer terug mee naar huis te nemen, want als ik eenmaal laat weten dat ik die dinosaurus op de eerste spread echt pas na heel lang zoeken heb gevonden, ontlokt dit altijd een zeer fanatieke respons bij zowel kind als volwassen lezer!

Details

Titel: Dino Detective
Auteur: Sophie Guerrive
Vertaler: Lidewij van den Berg
Uitgever: BOYCOTT
Datum van verschijnen: mei 2023
Blz: 36
ISBN: 9789492986511
Leeftijd: 4-10

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Of leen het boek, net als ik, bij de bibliotheek.

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights