JEUGDLITERATUUR RECENSIE 29/03/2024

Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall, Ali Standish

recensie Baskerville Hall

Jeugdboek

Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall (2024)

Als de jonge Arthur Conan Doyle een plaats krijgt aangeboden op Baskerville Hall, een geheime school voor buitengewoon begaafde kinderen, is hij dolblij. Dit is zijn kans om het tij te keren voor zijn familie. Hij sluit al snel vriendschap met de moedige Irene Eagle en de slimme Jimmie Moriarty. Samen komen ze erachter dat hun nieuwe school een eigenaardige plek is met scheve torens, onverklaarbare explosies en uitgestorven vogels.

Arthur maakt al snel vijanden die willen dat hij van school wordt gestuurd… of erger. Wanneer Arthur en zijn vrienden worden uitgenodigd om toe te treden tot het geheime genootschap de Klaver, moeten ze drie proeven afleggen. En ondertussen ontdekt Arthur een mysterie dat leidt tot een groots avontuur… en nog groter gevaar.

Prikkelend spel tussen realiteit en fictie

“Zijn verhaal begon hier en nu, in Baskerville Hall, en hij zou het zelf gaan schrijven.”

Voor Arthur voelt het alsof zijn verhaal pas écht begint op het moment dat hij wordt toegelaten tot Baskerville Hall, de “beste en meest baanbrekende opleiding van de Britse Eilanden.”.

Het boek over zijn avontuur begint echter iets eerder. Met een snelle actie, een goed gemikt keitje, bezegelt Arthur zijn lot. Een dag later vindt hij een brief waarin staat dat hij is toegelaten op Baskerville Hall. Het lijkt de kans om zichzelf eindelijk te bewijzen in het leven: op een school waar zijn talent – zijn oog voor detail en scherpe waarnemingsvermogen – waardevol is en hij de kans krijgt om zijn familie een betere toekomst aan te bieden. Maar een school waar de experimentele aard van de lessen zorgt voor een sluier van geheimen en mysterie, brengt ook hele andere avonturen met zich mee.

“Baskerville Hall is een gevaarlijke plek, zelfs als alles rustig lijkt. Je kunt maar beter voorzichtig omgaan met de geheimen die je ontdekt.”

Arthur Conan Doyle verwierf bekendheid met de verhalen over Sherlock Holmes. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ooit maar een enkel verhaal over de avonturen van deze fictieve detective las, toch was het smullen om te zien hoe Standish elementen van het fictieve personage zorgvuldig een weerklank laat vinden in dit (net zo fictieve?) verhaal over Arthur Conan Doyle. De niet te missen connecties tussen het personage en zijn bedenker zorgen voor een prikkelend spel tussen realiteit en fictie. Om dit te benadrukken toont Standish alles in Baskerville Hall door de loep van Sherlock Holmes. De opbouw van het verhaal, de ontluikende geheimen, zelfs de omschrijvingen lijken net iets specifieker en net iets gedetailleerder dan je in een regulier fictief jeugdboek treft.

Over de schouder van Arthur vallen zelfs de kleinste details op, maar ontgaat dit jonge hoofdpersonage soms ook wel eens wat…

recensie Baskerville Hall

Geheel eigen, verfrissend geluid

Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall lijkt makkelijk te plaatsen in een lange traditie van (magische) schoolverhalen, toch vind je hier een geheel eigen, verfrissend geluid. Want ook de science fiction verhalen die Conan Doyle in zijn latere carrière schreef, vinden een plek in het avontuur dat de jonge Arthur in zijn eerste maanden op Baskervill Hall beleeft.

Ik wil niet te veel weggeven – want dit is zo’n pageturner dat je alleen het eerste hoofdstuk hoeft te lezen om het boek in dezelfde zit weer uit te willen lezen. Maar de vele prikkelende en glimmende plotdetails die ergens tussen fantasy, wetenschap en steampunk invallen, zorgen voor verrassingen tot de laatste bladzijde.

Het komt maar zelden voor dat ik me zo kan verliezen in het begin van een nieuwe serie, maar Baskerville Hall is een bijzondere. Spannend, filmisch en fijn gedetailleerd beschreven; met nog een duizelend hoofd van dit avontuur, kijk ik nu al uit naar het volgende schooljaar.

“Je bent hier omdat je een talent hebt waarmee je iets voor de wereld kunt betekenen. Dat heeft iemand gezien en diegene heeft besloten dat dat talent niet verloren mocht gaan.”

Details

Titel: Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall
Auteur: Ali Standish
Vertaald door Johanna Rijnbergen
UitgeverLemniscaat
Datum van verschijnen: februari 2024
Blz: 325
ISBN: 9789047716303
Leeftijd: 10+

Dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het exemplaar!
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Leesweek #11 van 2024 - Books & Macchiatos 31/03/2024 at 18:59

    […] Lees hier mijn blog! […]

  • Leave a Reply

    Geverifieerd door MonsterInsights