RECENSIE 27/03/2024

Eenbeen, Thijs Goverde

recensie eenbeen

Jeugdroman

Een krantenartikel uit 2104 en een weetje uit 2136

Ik beschreef al eerder dat er soms weinig nodig is om voor mij een boek te willen lezen. Soms kan een omslag, een bekende schrijver of illustrator of zelfs al een gevoel genoeg zijn om de doorslag te geven. In het geval van Eenbeen van Thijs Goverde was het de eerste bladzijde; een voorwoord van de auteur over het boek wat voor de lezer ligt.

Want zo vertelt de tekst ons, het is best lastig een boek te schrijven over de toekomst. Over het verleden kan je veel bronnen raadplegen, maar over de toekomst? Gelukkig vond de schrijver toch wel iets, zoals een krantenartikel uit 2104 en een weetje uit 2136:

“Uit een paar van de dergelijke snippers – enkele brieven, een pagina uit een woordenboek, een voorleesboekje voor kleuters en ga zo maar door – heb ik alle informatie geperst die erin zat. Voor de volledigheid heb ik mijn bronnenmateriaal in dit boek laten afdrukken, zodat de lezer zélf een oordeel kan vormen over de waarachtigheid van het verhaal.”

Wat uit deze flarden van informatie blijkt, is dat de maatschappij het in deze toekomst goed geregeld heeft. Er is een oplossing gekomen voor overconsumptie, het co2 probleem. Een systeem van plussen en minnen zorgt voor eerlijkheid, een gelijke verdeling onder de mensheid. Eindelijk is er geen verschil meer tussen arm en rijk.

En toch, tussen de weinige snippers van informatie weerklinkt ook een ander geluid. De maatschappij heeft alles goed geregeld, de verandering heeft plaatsgevonden, er is geen reden voor klachten.

En toch, tussen de weinige snippers van informatie weerklinkt ook een ander geluid. De maatschappij heeft alles goed geregeld, de verandering heeft plaatsgevonden, er is geen reden voor klachten.

Alleen is de mens vergeten.

Want mensen blijven mensen

Centraal in dit verhaal staat een dertienjarig meisje, Roosmarijn, op de grens van volwassenheid. Een bewuste keuze; precies de leeftijd waarin je zou willen wegkruipen in een knuffel van een ouder, maar je je ogen eigenlijk niet meer kan sluiten.

Haar eens zo simpele wereld op het boerenland schudt op zijn grondvesten als zij oog in oog komt te staan met Eenbeen, of Sam, een soldaat die de als maar voortdurende oorlog niet ongeschonden heeft verlaten. Het is zijn eerlijkheid en goede humeur die hem siert, maar het zijn ook geheimen die hij meedraagt die hem tekenen.

Thijs Goverde schetst in Eenbeen een toekomstbeeld dat rauw realistisch voelt. Het verhaal is beklemmend, gaat onder je huid zitten. Het zijn echter niet de bronnen die de waarachtigheid benadrukken.

Want mensen blijven mensen. Jaloezie, kwaadheid, wegkijken – dat is er over 100 jaar nog steeds. Maar misschien is er ook wel hoop.

“Dus. Zo vechten je vader en ik. En jij zult ook moeten vechten, je hele leven lang, maar beloof me dat je vecht als een hoofdpersoon. Niet als een soldaatje aan de zijkant van het beeld dat in scène 2 meteen neergeknald wordt. Beloofd?”

Details

Titel: Eenbeen
Auteur: Thijs Goverde
UitgeverPloegsma
Datum van verschijnen: januari 2024
Blz: 304
ISBN: 9789021684871
Leeftijd: 12+

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Leesweek #16 van 2024 - Books & Macchiatos 21/04/2024 at 14:47

    […] niet veel van – om dan nog dagen, weken, maanden met het boek in m’n gedachten te lopen. Eenbeen is zo’n boek. Een stil boek over een toekomstbeeld dat in het begin rooskleurig lijkt maar het […]

  • Leave a Reply

    Geverifieerd door MonsterInsights