RECENSIE 18/03/2020

Louis & Louise, Julie Cohen

Louis & Louise - Julie Cohen

Louis & Louise is een prachtige roman over identiteit en alles wat een mens is, maar met een unieke twist.

Louis & Louise (2020)

Op 8 september 1978 wordt een baby geboren – en vanaf dat punt splitst het verhaal zich in tweeën. Louis en Louise zijn dezelfde persoon in twee verschillende levens. Het enige verschil is de laatste letter van hun naam. Ze hebben dezelfde beste vrienden, hetzelfde rode haar, dezelfde droom om ooit schrijver te worden. Ze maken dezelfde verschrikkelijke nacht mee, en moeten leven met de gevolgen, Louis als man en Louise als vrouw.

Iets extra

In de kern zou je Louis & Louise kunnen beschrijven als een prachtige roman, beide het verhaal van Louis of Louise zou al een compleet boek kunnen zijn geweest. Een verhaal van opgroeien, je eigen pad zoeken maar ook weer terugkomen naar waar je vandaan komt. Elk van deze verhalen bevat spanning, trauma, prachtige proza en het potentieel om veel lezers te betoveren. Maar was ik dan zo enthousiast geweest? Nee, waarschijnlijk niet.

Een van mijn favoriete boeken is Life after Life van Kate Atkinson, voor de mensen die niet bekend zijn met dit fantastische boek (hello, what are you waiting for?) is dit een verhaal over een jonge vrouw die steeds opnieuw geboren wordt en zo de mogelijkheid krijgt om haar leven opnieuw te volbrengen en fouten te herstellen. Een roman met een unieke twist die een speciaal plekje in mijn hart kreeg, zo bijzonder, een boek om over na te denken en nooit meer los te laten. 

En Louis & Louise gaf mij hetzelfde gevoel toen ik dit boek voor het eerst tegenkwam. Iets extra, een element wat mij meteen aantrok tot dit boek. En schrijver Julie Cohen stelde niet teleur. 

Jongen en meisje

“Op dit moment van de geboorte zijn Louis & Louise dezelfde persoon, met twee verschillende levens. Ze zijn alleen gescheiden dor het geslacht dat de dokter heeft genoemd, en door die ‘e’ op het eind.”

Louis en Louise krijgen allebei een eigen verhaal waarin zij de hoofdpersonages zijn, de hoofdstukken wisselen elkaar af. We ontmoeten hen allebei in 2010, 32 jaar oud. 

Louis is een schrijver op boektournee; een romantische man, maar alleen op de bladzijdes. Recent gescheiden van z’n vrouw is hij een sombere man, een man die zich liever verstopt in fictie. Louise is daarentegen geen schrijver geworden zoals zij altijd gedroomd had, maar een schooljuffrouw en alleenstaande moeder.

Beide krijgen het nieuws dat hun moeder ernstig ziek is en niet meer beter zal worden, dit is het begin van een reis naar huis, maar vooral naar een reis terug. Want beide man en vrouw hebben iets traumatisch meegemaakt in hun verleden, één avond, die alles veranderde. Aan de lezer is het om uit te zoeken wat de antwoorden zijn.

En of het verschil tussen jongen en meisje groter is dan gedacht.

Roze en blauw

Wat ik al zei, deze verhalen staan op zichzelf als een huis. Maar Louis & Louise gaat verder dan alleen deze verhalen, langzaam maar zeker komen de parallellen tussen de twee levens naar voren.

Want er is ook een gezamenlijk verhaal, het verhaal van Lou. Lou die lijkt op hen overgrootvader, vuurrood haar en het eerste kleinkind van de grootouders. Lou, die meer is dan je standaard meisje-meisje of stoere jongen. 

“Soms hoort Lou hun ouders ’s avonds fluisteren in de keuken, maar ze begrijpen de woorden niet. Maar er zijn andere woorden die ze wél begrijpen. Woorden als ‘snoezig’ of ‘sterk’. Woorden als ‘lief’ of ‘slim’. ‘Jongen’ of ‘meisje’; ‘manwijf’ of ‘mietje’.”

En als je nog geen vraagtekens had bij hoe genderspecifiek we kinderen opvoeden, laat dit boek je in ieder geval stil staan bij het roze versus blauw debat. Hoe een meisje te veel “kletst” in de klas terwijl de jongen alleen als afgeleid wordt aangeduid. Hoe Louis wordt gestraft om het spelen met make-up, terwijl Louise een make-up les kreeg. Hoe een traumatische avond een hele andere wending krijgt door maar zo’n klein verschil…

Kortom

Louis & Louise is aan de ene kant een prachtige roman met innemende personages en aan de andere kant een vraagstuk. Een boek vol vraagtekens over wat het betekent om een meisje of jongen te zijn en alles wat hierbij komt kijken. 

Julie Cohen weet de lezer vast te grijpen en op zo’n subtiele wijze de lezer mee te nemen in dit proces, niets wordt in je gezicht gedrukt. Nee, de lezer krijgt zelf de kans om na te denken over wat gender nu precies is en hoeveel invloed dit heeft op onze maatschappij en manier van leven. En dat zit allemaal verpakt in deze prachtige roman.

Ik vond Lou een innemend personage, vrijer dan Louis & Louise ooit zouden kunnen zijn.

Details

Titel: Louis & Louise
Auteur: Julie Cohen
Vertaler: Anna Livestro
Uitgeverij: De Fontein
Datum van verschijnen: februari 2020
Blz: 335
ISBN: 9789026149023

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights