JEUGDLITERATUUR RECENSIE 01/11/2023

Fanti, Vivian den Hollander & Aron Dijkstra

Fanti recensie

Voorleesboek

Fanti (2023)

Alles is spannend als je bijna vier bent en gaat verhuizen. Een nieuwe kamer, een nieuwe buurt met allemaal nieuwe mensen… Gelukkig ontmoet Nico al snel Fanti, een knuffelolifant die graag avonturen beleeft en een poosje bij hem mag blijven logeren. Samen met Fanti verkent Nico de wereld: hij leert zijn buurmeisje Fem kennen, de oude meneer Augustijn met zijn hondje Bobbie en de Syrische Lina. En als Nico voor het eerst naar school mag, gaat Fanti natuurlijk mee!

Voorlezen

Als ik aan voorlezen denk, denk ik aan dat ene grote boek vol verhaaltjes over konijnen dat mijn moeder me vroeger voorlas. De echte inhoud van deze verhalen weet ik niet zo goed meer, maar het voorgelezen worden – zelfs al was het maar 5 minuten voor het slapengaan – blijft een fijne herinnering.

Ik denk dat veel mensen nog steeds aan Jip en Janneke denken als ze aan een voorleesboeken denken. En hoewel ik nog steeds fan ben van onze Annie (vooral van haar poëzie) is er ondertussen zoveel meer. Elk boek kan je voorlezen, juist ook aan veel oudere kinderen, maar voorleesboeken voor peuters en kleuters hebben een extra taak. Ze moeten de fantasie prikkelen en de liefde voor verhalen inbedden maar ook dicht bij de belevingswereld van de luisterende jonge lezer blijven. Als ze dan ook nog een paar mooie illustraties bevatten en plezierig zijn om voor te lezen, heb je wat mij betreft een goede “voorlezer” te pakken.

Zo’n goede voorlezer is Fanti van Vivian den Hollander met illustraties van Aron Dijkstra.

Knuffels zijn de beste vrienden

Fanti is een knuffel olifant die de bijna vierjarige Nico te leen krijgt van de postbode. De laatste weken waren een beetje spannend voor Nico. Hij moest verhuizen en daarbij kwam een nieuwe kamer, nieuwe mensen en straks een nieuwe school kijken. Maar in Fanti vindt hij een echt goede vriend. En vooral een hele bijzondere.

“Ehm..’ Ineens hoort Nico een geluidje, alsof iemand heel zachtjes zijn keel schraapt. ‘Ik wil wel even wat zeggen, hoor. De postbode is hartstikke lief, maar ik snap niet waarom ze me maar Olifant blijft noemen. Zo heet ik helemaal niet.”

Fanti recensie

Of Fanti nou een echte olifant in een kleine verpakking is of fantasie met de lezer op hol is geslagen – is vooral een vraag voor de volwassen voorlezer want elk kind weet natuurlijk al dat knuffels de beste vrienden kunnen zijn.

Samen gaan Nico en Fanti voor de eerste keer naar school, maken ze vrienden, schuilen ze onder een deken tijdens een regenachtige picknick en doen ze nog zoveel meer. Nieuwe dingen mogen spannend en zelfs en een beetje eng zijn, maar veel is vooral zo leuk en fijn. Een vanzelfsprekende inclusiviteit is te vinden in deze bladzijdes. Nico’s vader komt uit Argentine en spreekt over heimwee en een nieuwe vriendin van Nico komt uit Syrië. De verschillen tussen de kinderen worden echter niet benadrukt, belangrijker is dat de kinderen een vriend in elkaar zien.

Het zijn de alledaagse dingen die in Fanti schitteren en de fantasie die alleen kinderen bezitten komt prachtig tot uiting in de zachte illustraties van Aron Dijkstra.

Wat is Fanti een machtig fijn voorleesboek. Een warme aanbeveling voor de kleuters in je omgeving, maar ook als volwassen lezer gun ik je dit boek van harte.

Details

Titel: Fanti
Auteur: Vivian den Hollander
Illustraties van Aron Dijkstra
UitgeverPloegsma
Datum van verschijnen: maart 2023
Blz: 128
ISBN: 9789021684093
Leeftijd: 3+

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!
Of leen het boek, net als ik, bij de bibliotheek.

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights