JEUGDLITERATUUR RECENSIE 29/10/2023

Hiernaast, bij ons thuis, Do van Ranst

Hiernaast, bij ons thuis recensie

Jeugdboek

Hiernaast, bij ons thuis (2023)

De mama van Pipa heeft een B&B, vlak bij een groot ziekenhuis. Wanneer de familie Duinslager er verblijft omdat hun zoon Paul ernstig ziek is, raakt Pipa in de ban van zijn zus Felien. Waarom zegt ze amper een woord over haar broer? Waarom beweert ze dat haar ouders niet echt haar ouders zijn? Hoe meer Felien zwijgt, hoe meer Pipa praat. Over haar papa die altijd ver weg is met zijn jazzband. Over mama en haar verdriet. Het geheime hok. Het teveel aan leugens. Dan bedenkt Pipa een plan om leugens te doen verdwijnen. Maar dat plan betekent ook dat ze een geheim zal moeten prijsgeven.

Een huis vol…

Een huis is een plek vol herinneringen, van momenten die zowel mooi als minder mooi kunnen zijn. Een plek waar je warmte voelt, maar waar ook kilte kan overheersen. Het is een verzameling van al die dingen en nog een beetje meer.

Het prachtig beeld op de omslag van de hand van Dieter De Schutter zegt al iets het huis dat de lezer zal gaan tegenkomen in het verhaal van Hiernaast, bij ons thuis. Het is een gezellig plaatje met veel planten, een zachte stoel en een bontgekleurde lamp. Maar ook persoonlijke elementen vallen op; een foto van twee jonge kinderen, een beeld van een silhouet dat piano bespeeld en een kindertekening van twee identieke huizen die tegen elkaar geplakt lijken te zijn.

Het huis van Pipa is een combinatie van al die dingen die een huis kan zijn. Het is de plek waar ze samen met haar mama woont en waar ze samen een B&B onderhouden die dicht bij het ziekenhuis ligt. Een B&B die bestaat om families een onderdak te bieden als hun kind in het ziekenhuis ligt en daar misschien niet meer uitkomt.

Maar het is ook het huis waar een moeder verdrietig is en waar een vader mist, omdat hij op tour is gegaan met zijn jazzband en steeds een beetje verder weg voelt. Het is daarom een huis geworden waar Pipa een geheim hok heeft waar ze een teveel aan leugens verbergt.

Zelfverzekerd ingetogen

Ik las niet eerder iets van Do van Ranst, hoewel de achterflap van dit boek aan mij verklapt dat hij vele boeken geschreven heeft en daarvoor ook vele malen bekroond is. Het gevoel bekroop mij tijdens het lezen van Hiernaast, bij ons thuis dat ik hierna nog veel andere boeken van de schrijver zal gaan opzoeken.

Want het was makkelijk geweest om van het verhaal en de thematiek van Hiernaast, bij ons thuis een boek van 300 pagina’s te maken. Van Ranst kiest er echter op een knappe, zelfverzekerde wijze voor om dit boek klein en ingetogen te houden. Als lezer blijf je dicht bij Pipa en bekijken we met een vergrootglas hoe dit meisje zich voelt, denkt en krampachtig beweegt in dit huis. En al snel kom je erachter dat dit meisje, dit huis, een geheim herbergt.

Dat er reden is dat ondanks de gedetailleerde schrijfstijl, er iets knarst en schuurt tussen de regels door dat niet helemaal aan het oppervlak mag komen. Een reden waarom deze B&B is opgericht, een moeder is vervalt in verdriet, een vader op tour is gegaan en waarom Pipa het gevoel heeft dat ze verdrinkt in een web van leugens.

En dan is daar Felien, de grote zus van Paul, die ernstig ziek is. En misschien past zij ook wel in de geheime kamer van Pipa en als zij zwijgt, misschien kan Pipa dan eindelijk wat van haar eigen leugens laten gaan.

“Soms is er zo veel te vertellen dat je haast de moed niet vindt om eraan te beginnen.”

Hiernaast, bij ons thuis is zo’n boek dat je na het uitlezen een beetje anders naar de wereld laat kijken. Met meer oog voor de ander. Of een beetje meer empathie voor alles wat iemand verborgen zou kunnen houden onder een web vol leugentjes om bestwil. Een verhaal dat er voor zorgt dat je de mensen om je heen iets steviger wil vasthouden.

Een waardeoordeel voelt niet helemaal op zijn plek vanwege de thematiek, maar ik vond dit echt heel erg knap.

Details

Titel: Hiernaast, bij ons thuis
Auteur: Do van Ranst
UitgeverDavidfonds Infodok
Datum van verschijnen: september 2023
Blz: 144
ISBN: 9789002278693
Leeftijd: 11+

Dank aan New Book Collective voor het recensie-exemplaar!
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights