JEUGDLITERATUUR RECENSIE 20/12/2021

Als vuur, Sara Lövestam

Als vuur recensie

Young adult

Als vuur (2020)

In Stockholm zouden de wegen van de vijftienjarige Anna en Lou elkaar nooit gekruist hebben. Lou komt uit een rijke familie en gaat naar een eliteschool, terwijl Anna’s vader, die arbeidsongeschikt is, de eindjes aan elkaar moet zien te knopen. Maar deze zomer nemen ze dezelfde veerboot naar een eilandje voor de Zweedse kust, en daar, ver van alles, vallen de verschillen weg. Ze gaan vissen met de boot van Anna’s vader, zwemmen in zee, zitten ’s avonds bij een vuurtje en worden langzaam maar onafwendbaar verliefd.

Lou weet zeker dat haar familie hun relatie af zou keuren, en durft er niet voor uit te komen dat ze op een meisje valt. Heeft hun liefde een toekomst als de zomer voorbij is?

Vooral heel erg fijn

Een optimaal zomerboek, dat is Als vuur van Sara Lövestam. Maar ik had zin in een fijne Young adult, en dan kijk ik eigenlijk nooit verder dan de boeken van de imprint Querido Glow. Ditmaal pakte ik het boek Als vuur op en onder het genot van een warm kopje thee vertrok ik naar Zweden.

Vertaald door Femke Muller verteld Als Vuur over twee meisjes, Anna & Louise. Ieder krijgt een eigen perspectief in dit boek en in afwisselende hoofdstukken vertellen zij ieder hun kant van het verhaal.  De eerste keer dat ze elkaar zien zitten ze op een boot, gedurende een overtocht van Stockholm naar een klein groepje eilanden in de zee.

Dat meisje lijkt wel deel van de zee, denkt Lou. Het meisje met de glanzende haren, denkt Anna.

Dat dit boek na zo’n eerste indruk zal uitlopen op een lief eerste liefdesverhaal zal bijna geen spoiler meer zijn en meer hoef ik eigenlijk niet te vertellen. Dat liefde nooit zo simpel is, is echter ook onderdeel van dit verhaal. Hoewel beide meisjes voelen dat hun samenzijn goed voelt, zijn er toch twijfels aanwezig. Een sterk contrast tussen hun levensstijlen – een verschil tussen arm en rijk – zorgt voor een kritische toets over vooroordelen en klassenverschillen te midden van de opbloeiende liefde.

Aangezien het verhaal van Anna en Lou zich voornamelijk afspeelt op een eilandgroep gedurende een zwoele zomer, heeft Als vuur bovenal iets heel intiems. Dit komt mede door de fijne schrijfstijl van Lövestam. Hoewel het verhaal in een soepele zinnen verteld wordt en de twee wisselende perspectieven zorgen voor een fijn tempo, zitten er prachtige zinnen in verwerkt. Als de meisjes bij elkaar zijn lijkt de tijd namelijk even stil te staan; “Als ze onderaan de heuvel zijn, trekt Anna haar naar zich toe, dit keer denkt ze er niet bij na. Louise’s gezicht is zachte schaduwen en maanlicht en haar lippen zijn niet vreemd meer.”

Als vuur is een Young adult zoals een Young adult behoort te zijn; een prachtig sfeervol en meeslepend verhaal over liefde en iets meer, een beetje voorspelbaar maar vooral heel fijn. Ik zwijmel stiekem nog even verder.

“De eerste dag dat Anna een vriendin heeft, is ze hetzelfde als andere dagen, maar dan meer. Ze is Anna met het warrige haar, een kettingrokende vader en honderd spijkers in de Hel. Maar ze is ook Anna met Louise’s hand heel vanzelfsprekend in de hare en de verhalen in haar tot spleetjes geknepen ogen.”

Details

Titel: Als vuur
Auteur: Sara Lövestam
Vertaler: Femke Muller
UitgeverQuerido Glow
Datum van verschijnen: september 2020
Blz: 256
ISBN:  9789045124483

Dank aan Uitgeverij Querido voor het recensie-exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights