RECENSIE 25/04/2021

Stripboek. Vincent, Barbara Stok

Vincent - Barbara Stok

Barbara Stok schreef een stripboek over Vincent van Gogh. Een prachtige ode aan Vincent de man en Vincent de kunstenaar, ze gaan hand in hand.

Vincent (2015)

Vincent droomt ervan in Arles een kunstenaarshuis te stichten voor zichzelf en zijn artistieke vrienden. Maar door aanvallen waarin hij volledig in de war is, uitmondend in het beruchte oorincident, valt die droom in duigen. Zijn broer Theo blijft hem onvoorwaardelijk steunen. 

Van Gogh was een kunstenaar vol hartstocht voor zijn vak. Zijn ideeën over succes, tegenslag en een zinvol leven vormen een interessant tegenwicht in onze tijd van individualisme, maakbaarheid en economisch denken. Zo maakt Stok van de belevenissen van deze 19de-eeuwse schilder weer een actueel verhaal. 

De kunstenaar

Een portret van een man met rood haar en bijpassende baard. Op de schouder van zijn jas is een klein vlekje te zien, een beetje oranje en paars. Verf, dat is niet zo moeilijk te raden. Want hoewel de omslag naast het portret alleen een naam toont, Vincent, weten we wie dit is. Vincent van Gogh. De kunstenaar.

Stripmaker Barbara Stok kiest ervoor om een enkele periode uit Vincent’s leven op papier vast te leggen. Een korte, intense periode die die schilder in Zuid-Frankrijk doorbrengt. Het boek vertelt geen volledige biografie, waardoor iets van voorkennis wel nodig is om het verhaal te begrijpen. Maar wat het boek wel vertelt en laat zien is bijzonder mooi gedaan: de strijd van een man voor zijn passie terwijl zijn mentale gezondheid afneemt. Brieven tussen Vincent en broer Theo vullen de afbeeldingen van Barbara Stok aan:

“Ik hoop dat het gezin voor jou zal zijn wat de natuur voor mij is. Ik, die vrouw noch kind bezit, ik kom tot rust als ik een korenaar zie, een dennentak, een grasspriet. Wanneer ik buiten op het land aan het schilderen ben, voel ik de banden die ons allen verenigen.”

Maar de afbeeldingen stelen de show; een kunstenaar in een uitbundig gekleurd landschap. Een eenzame man in een kamer: scherpe lijnen, contrasterende kleuren. Het is simpele stijl, maar enorm effectief.

Een van de afbeeldingen in het boek raakte me in het bijzonder. Een pagina-vullende afbeelding: op de achtergrond zien we de scene van Sterrennacht, op de voorgrond Vincent met een viool in de hand bespeeld met een verfkwast met gele verf. Bijzonder. Mooi. Passend.

Dit boek is een gezamenlijk initiatief van het Van Gogh Museum Amsterdam, het Mondriaan Fonds en uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Een prachtige ode aan Vincent de man en Vincent de kunstenaar, ze gaan hand in hand.

Details

Titel: Vincent
Auteur: Barbara Stok
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Datum van verschijnen: maart 2015
Blz: 141
ISBN:  9789038800394

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights