JEUGDLITERATUUR RECENSIE 14/10/2021

SHORTIE: Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers

Lucia Flores en de vloek van de aaskevers recensie

Jeugdboek, 8+

Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers (2021)

Het zou makkelijk zijn om Chinouk Thijssen’s kinderboekendebuut te vergelijken met beroemde voorgangers. Want ja, je proeft inderdaad een vleugje Narnia (met nu een koelkast in plaats van een kledingkast) en waant je in een wereld die in de verste verte aanvoelt als Wonderland. Maar elke vergelijking zou dit boek teniet doen, want de wereld van Lucia Flores is vooral ontzettend leuk en het waard om helemaal zelf te ontdekken.

Het verhaal begint dus, zoals gezegd, met een koelkast en een droom zoals alle andere, als Lucia droomt over haar recent overleden abuelo Hugo en plotseling zijn stem hoort:

“Lúcia helde naar voren en probeerde de verstopplek van haar grootvader te ontdekken, maar nog steeds kon ze hem niet zien. Ze strekte haar hand zo ver uit als ze kon, helemaal tegen de wand van de koelkast aan, en toen… 
… zag ze een flits en begon alles om haar heen te draaien.”

Terwijl de lezer nog bijkomt van het idee van een stem uit een koelkast verdwaalt Lúcia hierna in een spannend avontuur. De Welbefaamde Betoverde Limotrein brengt haar naar haar grootvader in een wereld waarin verloren dierbaren verder leven, tot ze door de aaskevers naar gene zijde worden gebracht. Maar koningin Polyphaga heeft de aaskevers vervloekt en Lúcia is de enige die deze vloek kan opheffen!

Hoewel ik als volwassen lezer af en toe behoefte had aan een adempauze is dit precies waar dit kinderboekendebuut schittert. Eenmaal begonnen aan Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers en hij gaat ook echt in één keer uit. Thijssen is niet bang om de jonge lezer stevig bij de hand te nemen in een echt avontuur en voert het tempo in haar beschrijvingen en gebeurtenissen (vaak knotsgek en niet helemaal te volgen) flink op. Het resultaat is een ongrijpbare, maar vooral originele wereld waar de rijk vloeiende fantasie van Thijsen wordt weerspiegeld in de fijne, tikkeltje donkere, illustraties van Stefan Yamá Cab.

Het knotsgekke avontuur wordt echter wel afgewisseld met een meer serieuze noot over rouw. Lúcia mist haar grootvader en hun ontmoeting zorgt voor de mens en de connectie met deze personages.

Uiteindelijk leert Lúcia Flores de lezer ook nog eens dat (echt bijna) alles mogelijk is, en daar ben ik zelfs als volwassen lezer nog gevoelig voor. Ik kijk uit naar de volgende delen!

Lucia Flores en de vloek van de aaskevers

Details

Titel: Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers
Auteur: 
Chinouk Thijsssen
Illustrator: Stefan Yamá Cab
Uitgever: Clavis
Datum van verschijnen: mei 2021
Blz: 118
ISBN: 9789044841176

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!
Koop het boek bij Libris.

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights