JEUGDLITERATUUR RECENSIE 02/12/2019

De Wilde Robot – Peter Brown (WINACTIE! – gesloten.)

de wilde robot

De wilde robot is een prachtig avonturenverhaal over vriendschap, erbij willen horen en hoe mooi de wereld is. En dat allemaal door de ogen van een robot genaamd Roz. Wat een heerlijkheid, wat een heldin

De wilde robot (2019)

“Dit verhaal begint op zee, met wind en regen, donder en bliksem, en hoge golven. Er loeide ’s nachts een razende orkaan. En midden in die chaos zonk een vrachtschip
diep
diep
diep
naar de zeebodem.”

Op dit vrachtschip lagen honderden kratten en containers, een paar van deze kratten spoelen aan op een onbewoond eiland. In een van de kratten zit ROZZUM unit 7134, een robot. En anders dan de andere kratten blijft deze krat wel heel en komt deze robot met de hulp van wat nieuwsgierig otters tot leven.

Een robot ja, genaamd Roz. Een eenzame robot op een onbewoond eiland verstopt in de grote oceaan.

Een robot en een gansje

In het nawoord van De Wilde Robot, vertelt schrijver Peter Brown over zijn fascinatie met beide robots en de natuur. En ergens kwam het idee bij de schrijver op dat diereninstincten en computerprogramma’s wel heel veel op elkaar lijken. Gedrag wat bijna automatisch lijkt in dieren; een nest bouwen, vluchten voor gevaar zijn ook vergelijkbare elementen die in een computerprogramma terug te vinden zijn.

Maar dat weet deze robot zelf natuurlijk nog niet. Want wat een verhaal komt naar boven in De Wilde Robot. Roz, ontworpen om vooral in de werkmodus te leven leert de grillen van de natuur kennen. Een robot die opeens oog in oog komt te staan een stel wilde beren en daarvan toch wel wat schrikt, al heeft een robot natuurlijk eigenlijk geen emoties. Het maakt voor een enorm grappig geheel en met de samenkomst van illustraties, zelf gemaakt door Peter Brown, is er geen saai moment te vinden in dit boek.

Langzaam ontdek je samen met Roz het eiland. We leren uit de buurt te blijven van beren en dekking te zoeken als er een storm woedt. Maar Roz leert ook de andere inwoners kennen van het eiland, want zo onbewoond is dit eiland niet. Langzaam leert ze te luisteren naar het fluiten van de vogel en de gesprekken tussen de bevers in de rivier te volgen.

“Wolken joegen langs de hemel.
Spinnen weefden ingewikkelde webben.

Kikkervisjes werden kikkers, rupsen werden vlinders.
De gecamoufleerde robot zag het allemaal gebeuren.”

En dan voelt de robot iets wat als medeleven voelt, of misschien wel als verdriet. Als door een verschrikkelijk ongeluk moeder en vader gans omkomen, en bijna al hun eieren verpletterd worden.

Behalve een ei, een klein ei die nog langzaam heen en weer wiegt en mama roept. 

280 bladzijdes van genot.

De wilde robot is opgebouwd uit korte hoofdstukken, soms van maar een paragraaf lang. Hoewel je daardoor daadwerkelijk door het verhaal vliegt, haalde het mij als lezer in het begin wat uit het verhaal. Ik moest even zoeken, maar ik denk dat dit juist voor de jonge lezer heel fijn is. Om rustig het eiland te verkennen, deze volwassene wilde natuurlijk weer veel te snel.

Maar geen zorgen want dit boek telt maar liefst 280 bladzijdes en het kostte niet zo lang voordat ik compleet gecharmeerd was door Roz en de wereld op het eiland. Want was is nu aandoenlijker dan een robot die vrienden probeert te maken. (Of de maandagochtend vergadering waar alle dieren bij elkaar komen om te roddelen, zelfs vijanden!)

Ik zou zelf de leeftijd van 8+ aan dit boek koppelen, maar let wel op bepaalde scenes. Dood is een thema wat als een rode draad door dit boek loopt. De dood van de robots in de andere kratten aan het begin van het verhaal en ook de bevroren dieren als sneeuw en ijs het eiland overspoelt. Ook aan het eind zit een heftige scène waarin een gevecht in voor komt. Daar is je stukje realiteit, al kunnen dieren naast elkaar leven en is de natuur nog zo mooi, hij kan ook wreed zijn.

Peter Brown bewandelt de grens tussen realiteit en fantasie, maar toch houdt hij de lezer ook met beide voeten op de grond. Misschien werpen we in een blik in de toekomst maar misschien ook alleen in een wereld van onze stoutste dromen. En dat maakt De Wilde Robot een nieuwe klassieker die de komende jaren door veel kinderen gelezen mag worden, nu ook in Nederlandse vertaling. 

WINACTIE

En aan het eind van deze blog heb ik nog wat goed nieuws! In samenwerking met Querido mag ik niet 1, niet 2 maar wel liefst 3 exemplaren geven van dit fantastische boek! Dank je wel Querido!

2 exemplaren geef ik weg op mijn Instagram pagina, maar ik zal ook een exemplaar verloten onder de lezers op mijn blog. Wat je daarvoor moet doen?

 • Je volgt mijn blog via een of meerdere kanalen; Bloglovin, Twitter of Instagram.
 • De winactie delen is lief!
 • Je laat een reactie achter onder dit blogbericht met waarom je dit boek graag wilt lezen.
 • Je reageert vóór zaterdag 7 december, 12.00 want dan kies ik de winnaar! 

Veel succes!

Details

Titel: De Wilde Robot
Auteur: Peter Brown
Vertaald door: Annelies Jorna
Uitgeverij: Querido
Datum van verschijnen: 2019
Blz: 280
ISBN: 9789045123608

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Marissa " Tanteboekie" Van Oord 02/12/2019 at 10:22

  Dit lijkt me zo’n mooi boek. Ik doe heel graag mee met de winactie!

 • Reply Mariska 02/12/2019 at 11:35

  Ik lees enorm graag kinderboeken en deze lijkt mij erg bijzonder en uniek. Wat ik ervan gezien en gelezen hebt spreekt mij erg aan!

 • Reply Saskia 02/12/2019 at 12:09

  Dit lijkt me een heel mooi boek. Ik zou hem dan ook graag zelf lezen/voorlezen.

 • Reply Danielle "Dutchylovesbooks 02/12/2019 at 12:49

  Ik heb maar 1 antwoord op je vraag waarom dit boek..
  Ik wil zo graag weten hoe het afloopt met de baby gans die zijn vader/moeder/broers/zusjes verloor…
  Oh en ik wil Roz heel graag knuffelen als ik zo over haar lees..Wat een lieve robot en wat lijkt het mij een prachtig verhaal❣

 • Reply Kat leen 03/12/2019 at 16:02

  O wat loot ik graag mee voor dit boek! Lijkt me echt een boek om ook met mijn zonen te delen (boeken verhuizen hier steeds van nachtkastjes 🙂 )

 • Reply Annelies 03/12/2019 at 17:57

  Ondanks mijn 31 jaar lees ik nog heel graag kinderboeken en ik ben heel benieuwd naar dit boek!

 • Reply Priscilla Slomp 04/12/2019 at 10:11

  Ik doe mee! Ik lees nog niet zo veel kinderboeken, maar ben daar dit jaar wel mee begonnen. Doel is om volgend jaar er nog iets meer te gaan lezen, want ik merk dat ik het echt leuk vind! ? En mijn nichtje wordt in december 7 en houdt van lezen. Dus stiekem wil ik een aantal kinderboeken in de kast hebben staan voor als ze komende jaren komt logeren ?

  • Reply Marcella de Wolf 07/12/2019 at 11:18

   Gefeliciteerd!! Je bent de winnaar van het prachtige boek de Wilde Robot!

   Stuur me een DM via Instagram of een email via booksandmacchiatos@gmail.com met je adres en je eigen exemplaar van De Wilde Robot komt zo snel jouw kant op! ?

 • Reply Mathilde 05/12/2019 at 09:04

  Dit boek staat al een tijdje op mijn wensenlijstje en winnen zou erg leuk zijn. Ik volg je via Twitter en Instagram

 • Reply Anna 05/12/2019 at 09:48

  Wat een mooi boek,ik wil mijn zoon er graag uit voor lezen

 • Reply Nynke 05/12/2019 at 13:22

  Ik doe graag mee, want mijn zoontje is dol op lezen en op robots, een perfecte combi dus!
  Als het boek uit is, zet ik ‘m in mijn minibieb, zodat er nog meer mensen van kunnen genieten.

 • Reply Renske 05/12/2019 at 18:24

  Ik doe graag mee voor mijn groep 7/8.
  Eindelijk beginnen ze lezen weer leuker te vinden en ik weet zeker dat dit boek in de smaak zal vallen!

 • Reply Sylvia 06/12/2019 at 15:28

  Wat een mooi en bijzonder boek lijkt mij dit ? benieuwd naar het verhaal, nu al helemaal door het lezen van blog ?

 • Leave a Reply

  Geverifieerd door MonsterInsights