JEUGDLITERATUUR RECENSIE 20/03/2023

Het huis van Hopper, Yvonne Jagtenberg

Het huis van hopper, Yvonne Jagtenberg

Kijkboek

Het huis van Hopper (2022)

Tweevoudig Gouden Penseel-winnaar Yvonne Jagtenberg brengt in dit kunst-kijkboek een ode aan haar favoriete kunstenaars. En natuurlijk doet ze dat op een originele manier: door binnen te kijken in hun huizen. Hoe leefden ze daar? En met wie? Waar hielden ze van? En welke kunstwerken maakten ze er?

Kom binnen!

“Dit is geen boek, dit is een huis.
Of eigenlijk zijn het heel veel huizen.”

Simpel maar krachtig is een passende beschrijving voor Het huis van Hopper; een kunst-kijkboek van Yvonne Jagtenberg. 

Op steeds weer een nieuwe spread – waarop een doorsnede van een huis te zien is – maakt de jonge lezer kennis met twintig diverse kunstenaars, stuk voor stuk favorieten van Jagtenberg. Op de spread staan in de informatieve doch beknopte tekst enkele regels over de kunstenaar op de spread. Hoewel de platen van Jagtenberg vanzelfsprekend de hoofdrol spelen in dit kijkboek, verwijzen de tekst en het beeld met een knipoog naar elkaar.

Kijk bijvoorbeeld naar de spread over Giorgio Morandi; een kunstenaar die zijn verzameling flessen, kruiken en vazen schilderde, steeds opnieuw. De vrouwen in zijn leven, waarvan het lichaam toevallig ook de vorm van vazen lijken te hebben, moeten buiten in de donkere gang blijven staan. Want Morandi: “[…] vond zijn flessen, kruiken en vazen veel mooier.”

Of de spread over Nancy Spero, een kunstenaar die vond dat vrouwen te weinig plaats innamen in de kunst en het leven en daarom haar hele huis er op aanpaste: “Het dak van dit huis is een vrouw en de vloer bestaat uit allemaal vrouwen hand in hand.”

Zoals het gaat met kunstenaars

En zo brengt elke spread iets nieuws om te bekijken en te bewonderen. Of het nou het gele huis is waar van Gogh de meeste van zijn modellen tegenkwam of het uitbundige, kleurrijke huis van David Hockney.

Het maakt eigenlijk niet uit of de kunstenaar bekend is bij de kijker: Het Huis van Hopper brengt een totaal nieuw, persoonlijk perspectief op elke kunstenaar. Kunstenaar zijn zit in meer dan alleen de werken die naar buiten worden gepresenteerd. Kunst maakt deel uit van de kunstenaar en is daarom overal in hun leven zichtbaar, maar vooral in hun eigen huizen en ateliers.

“Dit is zoals het gaat met kunstenaars – die kunnen niet leven in een huis met alleen maar een bed, een bank en een tv.”

Elk huis biedt zodanig een ingang in het werk van de kunstenaars, of beter gezegd een deur of raam, om de kunstenaars beter te leren kennen of te ontmoeten.

Op het eind krijgt de lezer zelfs nog een inkijkje in het atelier van Van Jagtenberg zelf. Wat een mooi en speels product met een originele insteek is dit kunst-kijkboek. Aan te bevelen voor een brede doelgroep! 

Details

Titel: Het huis van Hopper
Auteur: Yvonne Jagtenberg
UitgeverUitgeverij Querido
Datum van verschijnen: september 2022
Blz: 352
ISBN: 9789045125831
Leeftijd: 6+

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.nl!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights