JEUGDLITERATUUR RECENSIE 11/09/2022

De jongen met bloemen in zijn haar, Jarvis

de jongen met bloemen in zijn haar

Prentenboek, 4+

“Dit is David.”

Hij is de jongen met bloemen in zijn haar.
Hij is mijn beste vriend.”

Begint dit prachtige prentenboek waar een van de hoofdthema’s, vriendschap, al in de eerste bladzijdes van de pagina springt. Hoewel David, met zijn kleurrijke haar dat bestaat uit een bonte bos bloemen, meteen opvalt is het vooral de relatie met zijn beste vriend die de boventoon voert. Deze beste, naamloze, vriend vertelt het verhaal en richt zich vooral op de vriendschap die zij samen hebben. De twee doen alles samen, ze maken plezier, springen in plassen en zingen samen zelfverzonnen liedjes. 

En zelfs als Davids bloemen opeens uitvallen, hij niet meer wil spelen en erg stil is, staat zijn beste vriend nog steeds voor hem klaar.

Wat er precies gebeurt met David en waarom zijn bloemblaadjes uitvallen en stekelige takjes achterblijven, wordt in het midden gelaten en hierdoor zijn meerdere lezingen van dit prentenboek mogelijk. Maar of je dit boek leest vanuit het standpunt van fysieke of mentale gezondheid, gaat de boodschap van De jongen met bloemen in zijn haarvooral over hoe je iemand behandelt als zij door een moeilijke tijd gaan. Ongeacht de oorzaak van deze moeilijke tijd, hoe laat je iemand weer zijn innerlijke bloei terugvinden?

(Op)bloeien

Hoewel de andere kinderen niet meer in de buurt willen komen uit angst dat zij zich misschien bezeren aan Davids kale takken, richt Davids beste vriend zich alleen maar op het opfleuren van zijn beste vriend. 

“Ik vroeg juf Jansen om een kwast
en een schaar
en ik maakte iets…
om David weer op te fleuren.”

de jongen met bloemen in zijn haar

Het zijn de bloemen van David die, in hun aan- en afwezigheid, een groot deel van dit verhaal vertellen, maar het zijn ook juist de non-verbale acties en gezichtsexpressies van de personages die in hun vertederende kwetsbaarheid opvallen. Opgetekend met minimale verfstreken valt het op hoe David altijd met vol zelfvertrouwen op keek naar de wereld toen zijn bloemen nog wild bloeiden, maar zijn ogen hun sprankel verliezen als zijn bloemblaadjes op de grond vallen. En ook in Davids beste vriend’s constante nabijheid en ogen die zijn vriend in de gaten houden, zijn zorgen af te lezen.

Alhoewel dit prentenboek de lijn tussen realiteit en magie bewandelt door het hoofdpersonage bloemen als haar te geven, vertelt Jarvis een universeel verhaal over wat ons als mensen verbindt.

De jongen met bloemen in zijn haar is een ongelooflijk lief prentenboek over hoe mensen elkaar letterlijk en figuurlijk kunnen laten (op)bloeien door vriendschap, acceptatie en een oog voor elkaar.

Details

Titel: De jongen met bloemen in zijn haar
Maker: Jarvis
UitgeverLemniscaat
Datum van verschijnen: juni 2022
Blz: 32
ISBN: 9789047713944

Dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het recensie-exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Leesweek #11 van 2024 - Books & Macchiatos 17/03/2024 at 16:22

    […] kende Jarvis eigenlijk alleen van het prachtige prentenboek De jongen met bloemen in zijn haar, maar Vogel en Beer is het lezen net zo […]

  • Leave a Reply

    Geverifieerd door MonsterInsights