JEUGDLITERATUUR RECENSIE 09/07/2021

Met de wind mee, Mireille Geus & Thé Tjong-Khing

Met de wind mee recensie

Prentenboek. 4+.

Met de wind mee (2021)

Beertje kan niet slapen door de harde wind buiten zijn hol. Zijn moeder, zusjes en broer doen hun winterslaap, maar Beertje kruipt naar buiten. Hoe ziet het leven er daar uit? De wind pakt hem op en voert hem mee over de wereld. Beertje beleeft de meest wonderbaarlijke avonturen voor hij weer veilig in zijn bed belandt.

Tussen wakker zijn en dromen

De overgang tussen realiteit en dromen is waar het prentenboek Met de wind mee van het magische duo, Mireille Geus en Thé Tjong-Khing, zich bevindt. De auteur en illustrator zijn geen onbekenden in de jeugdliteratuurwereld en het zal dus niemand verbazen dat zij samen tot een simpel, maar dromerig prentenboek zijn gekomen. In dit avontuurlijke maar filosofische verhaal ontmoeten we Beertje. Het is donker en Beertjes mama, zusjes en broer liggen al lekker te slapen. Eigenlijk moet Beertje ook eens gaan slapen. Maar de wind heeft andere plannen…

“Wat leuk, wind.’ zei Beertje. ‘Wat aardig van je dat ik mee mag. Ik merk wel dat jij heel veel van waaien houdt.’ ”

Als de wind Beertje zo oppakt en meeneemt op een groots avontuur, ontmoet hij een serie van bijzondere personages, ieder met een eigen stukje wijsheid. De zalm zwemt tegen de stroming in en de uil ziet tevreden zijn als het mooiste goed. Maar de grootste boodschap ontdekt Beertje helemaal zelf. Als hij aan het eind van zijn reis in een ijskoud gebied bibberende naaktkatten tegenkomt. “We willen zóóóóó graag naar huis. Naar Mama.”. En Beertje slikt zelf ook even en pakt zijn knuffel iets beter vast, want eigenlijk voelt hij precies hetzelfde. Er is nog iets veel beter dan de hele wereld over waaien en avonturen beleven: het avontuur samen met iemand delen.

met de wind mee recensie

De kenmerkende illustraties van Thé Tjong-Khing dragen bij aan de dromerige sfeer van de tekst van Mireille Geus. De bladzijdes voelen op het eerste oog leeg aan, maar tonen een sfeervol beeld van een verre reis. De bomen deinzen in de wind en de achtergrond toont subtiel de verschillende, verre oorden die Beertje tegenkomt op zijn reis. De details zullen de oplettende lezer niet ontgaan. De dieren die Beertje op zijn reis tegenkomt, zijn dezelfde dieren die Beertje en zijn broer en zus als knuffels hebben. Beeld en tekst komen op deze manier samen tot een zoet geheel, waar fantasie en dromen de grootste rol mogen spelen.

Stiekem had het boek voor mij wel iets meer ‘body’ mogen hebben. Het verhaal voelt iets te snel afgerond en loopt zo het risico om de boodschap niet helemaal over te kunnen brengen. Aan de andere kant is het misschien wel zo realistisch; bijzondere dromen zijn altijd te kort, nietwaar?

Hoewel Met de wind mee pas dit jaar uitgegeven, voelt het prentenboek nu al als een ‘klassieke Lemniscaat’. Een fijn boek voor op het nachtkastje, om te praten over dromen en dan uit te kijken naar je eigen avontuur.

Details

Titel: Met de wind mee
Auteur: Mireille Geus
Illustrator: Thé Tjong-Khing
UitgeverLemniscaat
Datum van verschijnen: mei 2021
Blz: 32
ISBN:  9789047713524

Recensie exemplaar, dank aan de uitgeverij!
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Evi 12/07/2021 at 08:13

  Lijkt me wel een fijn voorleesboek te zijn voor Tuur! Thx voor de tip. En heel fijn trouwens wat je gedaan hebt met de foto’s 😉

  • Reply Marcella de Wolf 14/07/2021 at 15:00

   Dank je wel Evi! Ik hoop dat jullie samen zullen genieten van dit prentenboek. 💛

  Leave a Reply

  Geverifieerd door MonsterInsights