JEUGDLITERATUUR RECENSIE 23/03/2023

De Binnenkant van Buiten, Tanja de Boer

De binnenkant van buiten recensie

Informatief boek

De Binnenkant van Buiten (2022)

Nederland is een land vol water, met al zijn rivieren, meren, kanalen, sloten en natuurlijk de zee. Om hier te kunnen leven, werken en bouwen, moeten we slimme oplossingen bedenken. En dat doen we al honderden jaren.

Sommige van die oplossingen kun je buiten makkelijk zien. Daar zie je bijvoorbeeld een dijk, een brug, of een viaduct. Maar vaak ga je iets pas echt snappen als je beter kijkt. Dan zie je dingen die verstopt zitten in andere dingen. Zo krijg je een inkijkje in het binnenste van wat je buiten ziet: de binnenkant van buiten.

Het binnenste van wat je buiten ziet

Uitgeverij Nieuwezijds is een uitgeverij die zich richt op het uitgeven van boeken over psychologie, opvoeding, cultuur, onderwijs, etc. Een van de nieuwste non-fictie boeken van de uitgeverij draagt de intrigerende titel ‘De Binnenkant van Buiten’.

In dit kleine – maar op andere manieren heel grote – boekje probeert civiel ingenieur en auteur Tanja de Boer antwoorden te geven op vragen als ‘Waar komt schoon water vandaan, en waar gaat vies water naartoe?’ en ‘Hoe wordt een tunnel gebouwd?’ maar maakt ze ook zorgen als ‘Hoe voorkomen we dat het land overstroomt?’ bespreekbaar.

De titel De Binnenkant van Buiten duidt hier dus op hoe je sommige oplossingen voor problemen makkelijk aan de buitenkant kunt zien, zoals een brug of een viaduct, maar dat je andere oplossingen pas gaat zien als je beter kijkt; “Dan zie je dingen die verstopt zitten in andere dingen. Zo krijg je een inkijkje in het binnenste van wat je buiten ziet: de binnenkant van buiten.”

Mooie oplossingen

Kenmerkend voor deze uitgeverij is De Binnenkant van Buiten weer een zeer toegankelijk en informatief boek geworden, waarin de lezer kennismaakt met een scala aan interessante verhalen over het waterland dat Nederland is. Want hoe gaan we in Nederland eigenlijk om met al dat water? Elk hoofdstuk geeft antwoord op een nieuwe vraag waarbij begrippen als waterkering, viaduct en vakwerk worden toegelicht.

Hoewel het onderwerp zwaar zou kunnen zijn, behoudt dit boek een fijne luchtigheid vanwege de heldere toelichting van De Boer gecombineerd met een vlotte vormgeving vol leuke feitjes en opdrachten om thuis uit te voeren.

Met name de creatieve collage-kunstwerken van visueel artiest Janneke Kornet zijn een fijne toevoeging om het geheel wat speelsheid mee te geven. Bovendien inspireren haar beelden het hergebruik van materiaal aan, wat weer uitstekend past bij de duurzame boodschap die Tanja de Boer wil verspreiden. Want De Binnenkant van Buiten gaat over de oplossingen die er nu zijn, maar werpt ook een blik op de toekomst.

“Maar ons land verandert, en ook het klimaat verandert. We hebben dus steeds weer nieuwe creatieve oplossingen nodig – voor situaties die net even anders zijn, of voor heel nieuwe problemen. […] Samen met ingenieurs uit andere landen, allemaal met hun eigen ervaring, kunnen wij – en misschien wel ook jij – mooie oplossingen bedenken voor deze uitdagingen.”

De binnenkant van buiten recensie
Weer enthousiast over ons eigen kikkerlandje

Hoewel ik geloof dat dit boek toegankelijk én interessant is voor zijn doelgroep, weet ik niet hoe snel dit boek zijn doelgroep gaat vinden. Het kleine boek zal niet snel opvallen vanwege het formaat en het onderwerp dat op het eerste oog misschien vrij statisch lijkt. Terwijl het tegendeel waar is.

Maar misschien is dat juist een taak voor leesbevorderaars, om kinderen enthousiast te maken voor dit soort boeken over hoe creatief ons eigen kikkerlandje is.

Ik genoot al vaker van de boeken van Uitgeverij Nieuwezijds en De Binnenkant van Buiten van Tanje de Boer is geen uitzondering. Een helder, interessant en goed uitgewerkt boek waar ik zelf ook nog het nodige van heb geleerd. Zet dit boek snel in je schoolbibliotheek!

Lees meer van Uitgeverij Nieuwezijds: Rekenen voor je leven, Aaron Terhaar Tekenaar & Wat je denkt ben je zelf.

Details

Titel: De Binnenkant van Buiten
Auteur: Tanja de Boer
Illustrator: Janneke Kornet
UitgeverUitgeverij Nieuwezijds
Datum van verschijnen: 2022
Blz: 143
ISBN: 9789057124792
Leeftijd: 10+

Dank Uitgeverij Nieuwezijds voor het exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.nl!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights