JEUGDLITERATUUR RECENSIE 05/01/2024

De sterren van opa, Saskia de Jong

de sterren van opa recensie

Kinderboek

De sterren van opa (2023)

Sjuul logeert bij haar opa. Haar opa is heel bijzonder: hij zingt in een koor en heeft allerlei spullen in huis die met zijn geloof te maken hebben, van beeldjes van heiligen tot spreuken met geboden. Dat je van zijn geloof niet mag stelen en liegen begrijpt Sjuul wel, maar als je altijd eerlijk moet zijn, waarom vertellen volwassenen dan niet alles? En waarom mag je niet een mens doden, maar wel een dier?

Als Sjuul op een middag met haar opa bij de koorrepetitie is, is ze getuige van een diefstal: een jongetje haalt ongezien muntjes uit een bakje. Dat ook het gebod van niet stelen niet zo eenduidig is, ontdekt ze als ze achter de ware reden van de diefstal komt.

Geloof en overtuiging

Eerder in 2023 las ik Over gehaktballen, het kinderboekendebuut van Saskia de Jong. Een boek dat onder de grappige titel en vrolijke gele kaft een vertederend mooi verhaal over de betekenis van familie en anderen helpen verschuild. In Over gehaktballen volgen we Sjuul die niets liever wil dan haar vriend Luca helpen. En zelfs al maakt ze daarvoor soms niet de juiste keuzes, maakt ze de keuzes wel vanuit een bepaalde overtuiging. 

Het zijn die thema’s – ergens in geloven en het willen helpen van anderen – die in dit nieuwe kinderboek van de schrijver, De sterren van opa, opnieuw benadrukt worden. Plus nog een beetje meer.

Niet stelen?

Sjuul logeert bij opa. Een huis waar opa tot voor kort met oma Sara woonde. Maar hoewel oma Sara er niet meer is lijkt het huis stil te staan, alsof alles precies zo moest blijven toen ze nog leefde, waardoor opa “er maar een beetje omheen” leeft.

Aan de muur hangen gebeden en dat je volgens die gebeden niet mag stelen en niet mag liegen begrijpt Sjuul nog wel, maar als je altijd eerlijk moet zijn waarom vertellen volwassenen dan niet alles?  En als je echt niet mag stelen, wat doe je dan als je op een dag een jongen in de kerk betrapt met het geld stelen uit het geldbakje? Hoewel dat stelen echt voor een goed doel is?

“Ik denk dat God dat niet erg vindt,’ zeg ik dan. ‘Ik zal het wel uitleggen als ik weer ga bidden.’ […] Helemaal zeker weet ik dat niet, maar ach, soms moet je een gokje nemen in het leven.”

de sterren van opa recensie
De sterren boven ons

Op een respectvolle en integere maar op een zeer behapbare manier laat Saskia de Jong kinderen kennismaken met de tien geboden, maar laat zij haar hoofdpersonage Sjuul tegelijkertijd ook twijfelen aan wat haar wordt verteld. Want stelen mag misschien niet, maar mensen niet helpen eigenlijk ook niet. Hulp aanbieden is mooi, maar hulp vragen net zo.

De relatie tussen een opa en zijn kleindochter, die misschien een beetje stroef en onwennig is maar waarin tegelijkertijd zo’n warmte en veiligheid overheerst, zorgen wat mij betreft voor de sterren in dit verhaal.

De sterren van opa is een verhaal dat levens raakt, in alle scherpe randjes maar ook de glinsterende puntjes; over hulp vragen en soms juist hulp accepteren, over soms je ogen sluiten en op andere momenten je ogen juist opendoen en over dat de sterren boven ons er altijd zullen zijn.

“Ik weet natuurlijk nog niet veel van bidden en van wonderen. En verstandig nadenken is ook iets wat ik moeilijk vind. Toch heb ik iets bijzonders meegemaakt.”.

Details

Titel: De sterren van opa
Auteur: Saskia de Jong
Met illustraties van Leon ter Molen
Uitgever: Lemniscaat
Datum van verschijnen: 2023
Blz: 232
ISBN: 9789047715870
Leeftijd: 9+

Bedankt Uitgeverij Lemniscaat voor dit exemplaar!
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights