JEUGDLITERATUUR RECENSIE 31/10/2021

De Vallei, Anne-Hélène Dubray

De vallei recensie

Prentenboek, 6+ 

De Vallei (2021)

Van dinosaurussen en de intrede van de mens, tot een futuristische wereld onder water. Zie hoe de geschiedenis zich afspeelt in de vallei als eeuwen, millennia en zelfs eonen voorbij vliegen.

Van een dinosaurus naar een schildpad met acht poten

Van een vallei vol bontgekleurde planten en dinosaurussen op de eerste bladzijde naar een compleet ander beeld op de laatste bladzijde. Nu is alleen nog het topje van de hoge bergen die de vallei omringen zichtbaar. Water is de vallei binnengelopen en hoewel er nog wel restanten zijn van hoge flatbouwen onder het wateroppervlakte is er geen spoor van de mensheid meer te bekennen. Daarentegen hebben wonderlijke zeedieren hun plek ingenomen als enige bewoners van de vallei; zoals een schildpad met acht poten en harige zwaardvissen.

Het verhaal van deze verandering – een reis van eeuwen, millennia en zelfs eonen – wordt verteld in het prentenboek De Vallei van Anne-Hélène Dubray.

“De dag loopt bijna ten einde. In de schemering is het tijd voor verhalen, zang en dans.”

Hoewel Dubray per spread een korte toelichting geeft wat er te zien is, staat vooral het kijken en het ervaren van deze grote, wonderschone planten centraal. Deze illustraties vertellen al een heel helder verhaal van hoe een enkele vallei, steeds afgebeeld vanuit dezelfde hoek, deelgenoot is van het voorbijrazen van de tijd. De simpele maar effectieve stijl van Durbary leent zich om lekker lang te blijven hangen bij de spreads die het verhaal van onze geschiedenis vertellen. Zo zijn ontdekkingsreizigers, de eerste ballonvlucht en een gorilla die aan de top van een hoog flatgebouw slingert nog maar enkele voorbeelden van de vele (toffe!) details die je kunt ontdekken als je door dit boek bladert.

Waar de eerste spreads nog duidelijk gebaseerd zijn op de al gebeurde (culturele) geschiedenis, staat Durbary zich in dit prentenboek ook toe om een uitspraak te doen over de toekomst. Rooskleurig is deze toekomst echter niet.

de vallei recensie

Alle stappen van de geschiedenis

De mens maakt eerst nog grote stappen. Houten hutjes maken plaats voor hoge flatgebouwen, lopen en rennen verandert in het reizen met de stoomtreinen en later zelfs vliegende auto’s. Maar andere dingen veranderen ook en gaan mis.

“De berg gaat schuil achter een miljoenenstad, die door een enorme turbine van stroom wordt voorzien.”

De natuur lijkt het met elke nieuwe spread een stukje meer te verliezen va de mens. Bomen verdwijnen, de bergen zijn bijna niet meer zichtbaar achter de hoge gebouwen en nieuwe uitvindingen. En waar de dieren nog eerst de hoofdbewoners van vallei waren, protesteren de laatst overgebleven soorten nu voor een stukje groen gras. Een groot oog op een van de flatgebouwen is een ander bijzonder, opvallend detail in deze nieuwe wereld. En de aanwezigheid van het oog dat iedereen in de gaten houdt versterkt het gevoel dat er nog meer mis is naast het gemis van de natuur. Als een intertekstuele verwijzing naar de wereld van Orwell’s 1984 ontgaat dit oog niks. Het is een stad geworden waarin privacy niet meer bestaat.

De laatste bladzijde, waar de vallei zich compleet onder water bevindt, zal daarom ook een heldere verwijzing zijn naar klimaatverandering. Uiteindelijk heeft de natuur de vallei weer teruggenomen, maar de manier waarop is beangstigend. 

Kortom

Het is bijzonder hoe al deze platen samenkomen tot één geheel op de omslag van het prentenboek. De mammoet uit de eerste spreads loopt naast een achtbaan uit de toekomst. En de dinosaurus steekt zijn lange nek nieuwsgierig uit één van de hoge flatgebouwen. Om onze geschiedenis te vertellen en ook te begrijpen is elk onderdeel nodig, vertelt deze omslag de lezer. Alleen door te kijken naar waar de vallei is geweest, is te begrijpen wat er in de toekomst gebeurde. En hopelijk kan deze omslag dan de reflectie van onze echte toekomst zijn. Een toekomst waarin zowel plek is voor de natuur als de mens. Een harmonieus geheel.

Het is dankzij alle bijzondere details en de daaropvolgende gespreksstof dat veel lezers zich zullen kunnen vinden in het bijzondere prentenboek De Vallei. De begeleidende tekst biedt een ingang om dit boek ook voor jongere lezers als zoekboek te gebruiken, maar het is vooral om een boek om aandachtig te bekijken en te ervaren. En over na te denken. De berg is al die tijd onveranderd gebleven, alleen wij veranderden.

Details

Titel: De Vallei
Auteur: 
Anne-Hélène Dubray
UitgeverBoycott Books
Datum van verschijnen: september 2021
Blz: 28
ISBN: 9789492986306

Dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights