RECENSIE 22/02/2020

Leugens in Lente, Nanda Roep

Leugens in Lente, nanda roep

Al is het eind februari, met Leugens in Lente voel je het eerste lentezonnetje zo binnenkomen! Fijn en spannend, een feel good roman om van te genieten.

Leugens in Lente (2020)

Drie vrouwen, één ongeluk

Manja is vroeg weduwe geworden en keert terug naar haar roots met haar jonge zoon.
Ilya’s huwelijk blijkt niet te zijn wat ze dacht en die schok komt ze nauwelijks te boven…
Ineke wil het liefste van alles de relatie met haar zoon en kleindochter herstellen.

Op het eerste oog delen de vrouwen niets met elkaar, en toch delen ze álles.

Korte hoofdstukken en intrigerende personages

“Al meteen na de aanrijding was er de vraag of het een ongeluk was of een poging tot moord.” 

Met deze flinke binnenkomer pakt Nanda Roep de lezer bij de hand en het is maar moeilijk om een punt te vinden om Leugens in de lente hierna dicht te slaan. Korte hoofdstukken en intrigerende personages zorgen ervoor dat je al snel compleet opgaat in de alledaagse gang van zaken in het kleine dorp van Driestenen. 

We volgen drie hoofdpersonages, drie generaties van vrouwen op verschillende punten in hun leven. Manja is recent weduwe geworden en keert terug naar het dorp van haar jeugd. Een nieuwe start met haar jonge zoon en misschien een nieuwe liefde is alles wat ze wil na een paar heftige maanden. Ilya’s huwelijk leek zo perfect, als je de blauwe plekken maar negeert, en een man die vooral vele dagen van huis is, en Ilya’s behoefte om wat meer dan één glas wijn per avond te drinken… En ook Ineke weet niet zo goed waar haar leven in gaat, ze is met pensioen en wil genieten van het oma zijn, maar relaties zijn moeilijk. Juist de relaties tussen familieleden. 

Drie compleet verschillende vrouwen, maar Driestenen is maar een klein dorp, dus lang zal het niet duren voordat ze elkaar tegen zullen komen… 

Een klein dorp

Zelf had ik graag nog wat extra bladzijdes gezien voor wat meer ruimte voor de karakterontwikkeling, in de laatste 50 bladzijdes komen veel verhaallijnen samen en ik merkte aan mezelf dat ik toch meerdere malen moest terugbladeren. Om toch even zeker te weten dat ik het goede personage, met de juiste geschiedenis, voor me had. Want voor een boek van 300 bladzijdes kom je veel personages tegen, allen met hun eigen geschiedenis en problematiek. Waardoor dit tegen het einde toch een beetje in elkaar over begonnen te lopen. Wat extra bladzijdes had deze personages voor mij wat menselijker gemaakt.

Toch was ik ook erg te spreken over dit samenkomen van verhaallijnen. Ik wijs nog even naar de eerste zin van het boek, deze gebeurtenis laat je het gehele boek niet met rust, het zoeken naar puzzelstukjes houdt je bezig. En als jullie vaker recensies op deze website lezen, weten jullie dat ik natuurlijk een enorm zwak heb voor kleine dorpjes en relaties onderling. Ik wil natuurlijk niets verklappen, maar Nanda Roep weet precies de nature van een klein dorpje te pakken te krijgen. 

Sterke vrouwen die er voor elkaar zijn, dat is waar Leugens in Lente voor staat. En dat is een boodschap waar ik alleen maar achter kan staan.

Gewoon een goed boek.

In het dankwoord noemt de schrijfster dat Leugens in Lente ontstond na een gebroken hart. Een studie van literatuurwetenschapster Corina Koolen (2018) kwam tot de conclusie dat vrouwelijke auteurs een lagere status genieten vanwege hun gekozen onderwerpen in boeken. Deze lagere status speelt zowel een rol bij de boekverkopers als bij vertegenwoordigers en journalisten. 

Een gebroken hart, dat was de reactie van voorheen kinderboekenschrijfster Nanda Roep. Een nieuw doel kwam op het toneel; om feelgood boeken te schrijven waar zoveel mogelijk vrouwen trots op kunnen zijn en van zullen genieten. Gewoon ‘goede boeken’, geschreven en gelezen door vrouwen.

En die passie voel je terug in Leugens in de Lente. Het resultaat mag er zijn, een feelgood roman waar spanning en romance elkaar afwisselen. 

Een boek waar veel soorten lezers van zullen genieten.

Dank aan Nanda Roep voor het opsturen van dit fijne boek! ?

Details

Titel: Leugens in Lente
Auteur: Nanda Roep
Uitgever: Uitgeverij Nanda 
Datum van verschijnen: februari 2020
Blz: 308

Koop het boek!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights