BOEKBABBELS 07/01/2024

Leesweek #1 van 2024

leesweek 1

Ik lees sneller dan ik schrijf

In 2023 las ik 210 boeken, er verschenen echter niet eens 40 berichten op deze website. En van die 40 is niet eens elk bericht een bericht over een specifiek boek. Hoewel ik altijd het grapje ‘Ik lees nu eenmaal veel sneller dan ik schrijf’ maak, knaagt er toch iets aan die statistieken. Want nee, niet over elk boek heb ik iets te zeggen, kan ik simpelweg niet 600+ woorden wegtikken, maar elk boek – of het nu een nieuwe favoriet is geworden of niet – heeft wel een plekje in mijn leesjaar.

Voor degenen die mij op Instagram volgen weten dat ik op dat platform een oplossing vond voor dit “probleem”, sinds 1 januari 2023 krijgt elk boek krijgt standaard een korte ‘story’ (een kort fotobericht met tekst die 24 uur zichtbaar is) waarin ik kort mijn mening deel over het gelezen boek. Soms is die mening twee regels en is daarmee alles gezegd. En soms transformeren deze korte regels zichzelf naar volledige berichten. Hoe dan ook; op deze manier krijgt elk boek een moment van aandacht.

En dit jaar is het mijn doel om op deze blog hetzelfde te doen.  Elke week zal ik een stukje delen over het “leesleven” van die week. Het plan is om deze stukjes over de boeken van die week eventueel uit te gaan breiden met stukjes leesconsulent-bezigheden en andere boekendingen (en ik droom ook van columns, maar dat mogen jullie nog niet verder vertellen, oké?).

Dus bij deze, bericht #1 van velen die nog gaan volgen. Dit was de eerste leesweek van 2024.

leesweek

Leesweek 1.

Een extra weekje vakantie leidde deze week verrassend genoeg niet tot extra veel boeken, toch startte ik dit jaar met twee fijne boeken.

1. Tess Waterkers – Gregory Maguire met illustraties van David Litchfield.
Vertaald door Lore Aertsen
2023, Uitgeverij Eenhoorn
Exemplaar via New Book Collective

Wat een charmant boek om het jaar mee te beginnen. Een, eigenlijk heel mensenlijk, verhaal over familie, opgroeien en een gevoel van machteloosheid gecombineerd met filosofische wijsheden, de viering van het kleine én een hoog knuffelgehalte vanwege de dierlijke personages en kleurrijke illustraties.

In de traditie van het klassieke dierenverhaal De wind in de wilgen maar toch heel modern en eigen. Fijn!

Recensie hier!

2. Kersenbloed – Floortje Zwigtman
2007, Uitgeverij Lemniscaat
Tweedehands gekocht

Hoewel deze novelle vooral mijn heimwee naar een van mijn favoriete fictionele werelden (het Engeland van Oscar Wilde in de groene bloem trilogie) ietsje heeft gestild werd ik ook positief verrast door dit toffe dark academia verhaal dat ik tweedehands wist te vinden. Een LHBT+ YA-verhaal over een kostschool, ongeschreven regels, natuurgoden en een mysterieuze dood van een van de leerlingen.

“De woorden die zo fel en haastig in nieuwsgierige oren werden geblazen, maakten het geheim van Elm’s Wood groter. Het was alsof alle verborgen dingen die zich in de school hadden afgespeeld, een vorm en een gezicht hadden gekregen. Een gehoornde god die schapen deed schrikken en jongens de dood injoeg.”

Tot volgende week!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights