JEUGDLITERATUUR RECENSIE 09/01/2024

Virgina – Ida Does & Daniëlle Nijboer

Virginia recensie

Kinderboek

Virginia (2023)

Virginia woont op het eiland Aruba, in het Koninkrijk der Nederlanden. Haar leven is een voortdurende strijd want ze is gevangen in slavernij. Dag na dag ploetert ze op de aloëvelden, maar diep van binnen verlangt ze naar vrijheid. Ze wil dansen, gekleed in een sierlijke zachte jurk.

Virginia is vastbesloten om haar droom te blijven volgen: vrij zijn, als de vogels hoog in de tropenlucht. En ze is niet alleen: Afefe, de magische wind schiet haar te hulp!

Afefe is hier

Het leven van Virginia en haar familie is zwaar, een voortdurende strijd tussen het vechten om te overleven en het verlangen naar vrijheid houdt het gezin en vele anderen gevangen op de aloëvelden van de opzichter. Virginia onderging haar lot tot nu toe altijd stilletjes, maar van binnen is haar hart vrij en danst ze volluit. Steeds vaker dwalen haar ogen af, moet ze op haar tong bijten om niets te zeggen. Tot ze het op een dag niet meer tegen kan houden…

Illustraties van vogels hoog in de hoeken van de pagina’s kijken toe op de regels die het lot van het jonge meisje vertellen. De wind onder hun vleugels herbergen een geheim, een stille belofte;

Afafe is hier.

“Ze reist door de tijd, en wanneer ze denkt dat je haar nodig hebt, waait ze je tegemoet om naar je te luisteren, met je te praten, je te troosten, je kracht te geven.”

Het verhaal van Afafe de magische windgeest die zelf kiest wanneer ze mensen helpt, leest als een sprookje van lang geleden. Maar dit verhaal is eigenlijk geen sprookje, want dat was het leven van de mensen op de aloëvelden ook niet en daarom is dit een verhaal dat de bittere realiteit van hun lot niet negeert of schuwt. Toch spreekt er een bepaalde hoop uit deze pagina’s, uit het verhaal van een jonge vrouw die durfde te dromen en te hopen. En te vechten.

Virginia recensie

Een levende ziel

In een mooie doch realistische schrijfstijl en via innemende, soepele illustraties laten Ida Does en Daniëlle Nijboer de lezer kennis maken met Virginia. Virginia is niet simpelweg een verzonnen personage, maar heeft echt bestaan. Een uitgebreid nawoord vertelt dat Virginia net als talloze anderen in de anonieme vergetelheid dreigde te raken. Echter herinnert elke naam in een slavenregister je eraan dat het om een mens met een uniek verhaal gaat: “Virginia was een levende ziel, met dromen, verlangens en emoties. Haar nalatenschap bestaat uit meer dan de kille feiten die ons resten.”

Hoewel Afefe als mysterieuze, wonderlijke verschijning als rode draad door het verhaal van Virginia verweven is, overmeestert deze legende het hoofdpersonage niet. Het is Virginia is al haar vechtlust, hunker naar vrijheid en geloof in een betere toekomst die de hoofdrol in haar leven en daarom ook dit boek heeft. Hopelijk zullen veel lezers al lezend of al luisterend kennismaken met haar verhaal. Een verhaal als dit gun je een breed lezerspubliek.

“Je bent moedig, Virginia,’ fluisterde Afefe. ‘Jouw naam zal altijd genoemd worden en jouw verhaal zal worden verteld. Ik geef het door met mijn eeuwigdurende adem. De mensen zullen jou nooit vergeten.”

Details

Titel: Virginia
Auteur: Ida Does
Met illustraties van Daniëlle Nijboer
UitgeverQuerido
Datum van verschijnen: september 2023
Blz: 104
ISBN: 9789045128528
Leeftijd: 10+

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Of leen het boek, net als ik, bij de bibliotheek.

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Leesweek #2 van 2024 - Books & Macchiatos 14/01/2024 at 15:02

    […] Ik schreef een volledige blog over het prachtige Virginia, klik hier! […]

  • Leave a Reply

    Geverifieerd door MonsterInsights