JEUGDLITERATUUR RECENSIE 07/01/2023

Adiba: de oude heks in de eikenboom, Janneke Schotveld & Marja Meijer

Adiba, de oude heks in de eikenboom recensie

Kinderboek

Adiba, de oude heks in de eikenboom (2022)

Boven in de grote eik, midden op het marktplein, woont de oude heks Adiba. Adiba is al minstens honderdtachtig jaar oud. Haar botten kraken en haar rimpels zijn talrijk, maar haar hersens zijn nog zo soepel en speels als die van een jong poesje. Als de eerste geuren van de lente zich aandienen, wordt Adiba wakker en zorgt ze op haar eigen wijze voor reuring in het kleine stadje. Sneeuwballen gooien in de zomer, op expeditie naar het bos en elke dag een gratis ijsje – voor Adiba zelf dan. De nieuwe burgemeester vindt het maar niks, zo’n vieze oude heks in de eikenboom. Maar de inwoners van het stadje weten wel beter: Adiba is dan misschien wel oud, maar ze kan nog flink toveren!

Toveren als de beste.

Zie je die grote eik daar? Midden op het marktplein? Als je goed kijkt zie je misschien wel een heksenhoed én een bezem. Want daar woont Adiba:

“Sommige bezoekers dachten dat ze geen heks was maar een vreemde vogel, en dat was wel begrijpelijk. Haar haren piekten alle kanten op, als veren van een verwaaide kip. Haar neus was zo scherp als een snavel en haar spillebeentjes waren zo rank als reigerpootjes.”

En alvast een kleine spoiler; Adiba is echt heel cool. 

Wie goed heeft opgelet heeft al eerder kennisgemaakt met Adiba. In de sprookjesbundel De kikkerbilletjes van de koning kwam de oude heks al eens voorbij. En ook publiceerde Schotveld eerder een verhaal uit deze collectie tijdens de Kinderboekenweek van 2022, in de verhalenbundel Kom mee naar buiten.

In deze collectie waar haar eigen naam op prijkt, zijn naast het eerder gepubliceerde verhaal nog vijf andere verhalen over de oude heks in de eikenboom opgenomen. Adiba is misschien wel honderdtachtig jaar oud, maar toveren kan ze als de beste!

Adiba, de oude heks in de eikenboom recensie

Magie in meer dan toverspreuken

Zoals de lezer gewend is van Janneke Schotveld (bekend van o.a. Superjuffie en mijn persoonlijke favoriet: De dappere ridster) lezen de verhalen over Adiba soepel weg, maar zijn ze ook lekker ondeugend. En aangezien deze heks niet op haar mondje is gevallen en een beetje brutaal is, is er ook een vanzelfsprekende ruimte voor een beetje maatschappijkritiek.

Zo kan Adiba zich flink opwinden over het feit dat kinderen niet meer echt leren over de natuur, (“En dan ga je binnen zitten kijken naar iemand die een dennenappel laat zien. Knetterkrankjorum!”), is er een verhaal over buitenspelen dat heel ingenieus de titel van ‘apenstaartjes’ draagt en wordt de nieuwe burgemeester op haar neus getikt als ze iets te snel oordeelt op basis van uiterlijk.

De tekst wordt vergezeld door de fijne, speelse illustraties van Marja Weijer die Adiba haar speelse, maar ergens ook hele lieve persoonlijkheid geven.

Ja, ik ben fan van deze heks en deze collectie. Voorlezen geblazen! In deze verhalen vind je een goede portie magie, die in meer te vinden is dan de toverspreuken van Adiba. Een oog voor de ander en eens goed om je heen kijken wat voor rijkdom er allemaal is; dat is waar deze heks voor staat.

Stond er bij mij ook maar zo’n eikenboom in de straat…

Details

Titel: Adiba, de oude heks in de eikeboom
Auteur: Janneke Schotveld
Illustrator: Marja Meijer
UitgeverVan Holkema & Warendorf
Datum van verschijnen: november 2022
Blz: 88
ISBN:  9789083256429
Leeftijd: Voorlezen: 5+, zelf lezen: 7+

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.nl!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights