RECENSIE 25/04/2019

Knap voor een dik meisje, Tatjana Almuli

Een boek wat schijnt door de eerlijkheid. Knap voor een dik meisje (2019) geeft een nieuwe definitie aan body acceptance. Een echte eye-opener voor iedereen, dik en dun. 

Knap voor een dik meisje

Tatjana Almuli’s eerste boek is haar eigen verhaal, haar verhaal van jeugd tot heden. Met alles daar tussen in. Tatjana vertelt eerlijk over haar jeugd, tienerjaren en tijd in verschillende instanties. Waar haar overgewicht als rode lijn door heen loopt. Maar dit boek is niet alleen een blik terug in het verleden, dit boek is ook Tatjana’s zoektocht om haar eigen definite te geven aan body acceptance. En om een beeld te geven van een ‘dik meisje’ in de Nederlandse maatschappij.

Google.nl

Toen ik op google Tatjana’s naam intypte, op zoek naar meer informatie over de auteur, is het tweede artikel wat je tegenkomt van vrouw.nl. Met als titel; ‘Tatjana deed mee aan Obese maar is weer 25 kilo zwaarder’. Een op het oog gekke en beschamende titel, maar als je dit artikel leest komt Tatjana zelf aan het woord. Dit is een voorproefje voor waar Knap voor een dik meisje ook voor staat; eerlijkheid, kracht en een eigen definitie geven aan schoonheid en acceptatie.

Midden in de maatschappij

Knap voor een dik meisje weet zo’n eerlijk beeld te scheppen van opgroeien en leven in Nederland met overgewicht. De titels van hoofdstukken worden benadrukt met dingen die gezegd zijn tegen Tatjana. Door mensen die denken het beste voor met een ‘dik persoon’ te hebben. Het voorbeeld van Tatjana van een persoonlijk trainer die wel een ‘uitdaging’ in haar gewicht ziet is natuurlijk te gek voor worden. Net als de titel overigens, iets wat echt tegen mensen gezegd wordt.

Maar dit gebeurt dus echt in onze maatschappij. Doordat dit boek zo oprecht is, drukt het iedereen even met zijn neus op de feiten. Hoe vaak hebben we zelf zulke gekke gedachtes hebben over mensen met een ander gewicht dan onszelf. Ik heb een gemiddeld gewicht, maar toch betrapte ik mezelf soms ook op wisselende gedachtes wat body acceptance nu precies is. 

Ook gedurende haar jeugd krijgt Tatjana goed bedoelde adviezen, zelfs van instanties. En ook het programma Obese draagt eigenlijk niet bij aan een positief beeld voor elk gewicht. Ik heb nooit echt naar dit programma gekeken, maar ik vond het schokkend om te lezen hoe eetbuien in scene worden gezet of Tatjana zelf voor de finale zo slecht in haar vel zat dat ze niks meer durfde te eten. Terwijl dit een show is wat eigenlijk een gezondere lifestyle zou moeten promoten.

Tip!

Ik heb Knap voor een dik meisje via storytel.nl beluisterd, het boek wordt voorgelezen door Tatjana zelf en geeft net nog even extra diepte aan het verhaal. Tatjana leest op een kalme manier voor. En het verhaal van haar bleef maar in mijn achterhoofd spoken waardoor ik meerdere uren achter elkaar bleef luisteren.

Kortom ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Knap voor een dik meisje is een persoonlijk verhaal maar waar iedere lezer een stukje herkenning in zal vinden. Het geheel maakt voor iets wat knalt met alle emoties; het is rauw, oprecht, verdrietig, mooi. Maar het leest ook zo lekker weg en had nog wel uren door mogen gaan. Tatjana weet op een subtiele manier echt binnen te komen en je ogen goed open te zetten. 

Details

Titel: Knap voor een dik meisje
Auteur: Tatjana Almuli
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
Datum van verschijnen: 9 april 2019
Blz: 192
ISBN: 9789038805931

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights