RECENSIE 27/04/2019

De Polderpolonaise, Merel Corduwener

Het perfecte boek voor Koningsdag is een boek waarin Nederland en de ’typische Nederlander’ in het zonnetje worden gezet. Met al zijn gekke quirks, mooie landschappen en Hollandse gewoontes. En dit perfecte boek is natuurlijk  De Polderpolonaise van Merel Corduwener!

De Polderpolonaise

In de woorden van Merel zelf is De Polderpolonaise (2019) gemaakt om Nederlanders weer met een frisse blik naar ons eigen land te laten kijken. Je vertrekt samen met dit boek op treinreis. En elke provincie komt voorbij in deze illustratieve ontdekkingstocht, met zijn eigen feiten en weetjes. Val binnen bij de campingbarbecues, kringverjaardagen en festiviteiten en luister stiekem mee met al hun gesprekken. Leer eens wat nieuws over dit kleine kikkerlandje. Maar vooral, kijk weer even met een frisse blik naar alles wat voor ons zo normaal is, maar eigenlijk ook heel bijzonder.

Als de conducteur op zijn fluitje blaast, de deuren sluiten en de trein vaart maakt, begint mijn reis door Nederland. Ik hoor het ritmische gebonk van stalen wielen, piepende rails en het gezoef van alles wat voorbij trekt. Vanachter het raam wisselt hoog en laag, grijs, blauw en groen elkaar in hoog tempo af. ’

de polderpolonaise

Met liefde gemaakt

Ik kan heel veel zeggen over deze prachtige illustraties in dit boek, maar eigenlijk geven de kleine voorproefjes van foto’s geen echte credits aan hoe goed De Polderpolonaise is vormgegeven. Het boek voelt modern aan, het gebruik van kleuren is zo gepast. En je voelt dat dit boek met liefde is gemaakt. Het is gewoon een genot om doorheen te bladeren. Mijn familieleden hebben verschillende pagina’s al meerdere keren onder hun neus gehad, want dit boek wil je gewoon delen met anderen. 🙂 

En de pracht van dit boek is natuurlijk niet voor niets. Merel Corduwener studeerde Illustraties Design aan ArtEz Hogeschool voor de Kunsten. En werd in 2017 genomineerd voor de European Design Awards in de categorie Book & Editorial Illustration. Ze werkt o.a. voor Het Parool, de Volkskrant, NRC Handelsblad en diverse festivals. En van mij mogen hier, naast De Polderpolonaise, nog vele boeken bijkomen!

‘De Typische Nederlander’

Merel geeft naast die prachtige illustraties en weetjes ook een stem aan de ‘typische Nederlander’ in De Polderpolonaise. In een enquete die door meer dan 1200 mensen is ingevuld kom je te weten wat dit land nou vindt van deze Nederlander. Wat hij eet en waar hij graag over moppert. En er zitten echt een paar pareltjes tussen deze antwoorden.

Op de vraag ‘Wat vind jij typisch Nederlands?’ bijvoorbeeld. Een man, 34 uit Beverwijk antwoordt het volgende ‘Als een Nederlander gaat zitten hoor je vak ‘hè hé’. Zo pik je ze er zo uit op buitenlandse vliegvelden.’ Of het antwoord van een vrouw, 52 uit Eindhoven ‘Zwart-witte koeien en gele treinen.’ Heerlijke antwoorden die iedereen in dit land wel zou herkennen.

Ook even alle liefde voor het antwoord van een man, 43 uit Harderwijk op de vraag ‘Wat is voor jou een ‘gewone Nederlander’? – ‘Mijn vrouw; nuchter en daadkrachtig.’ 

de polderpolonaise

Kortom ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Een prachtboek om toe te voegen aan je boek-collectie. De Polderpolonaise is zo herkenbaar, ik heb hardop zitten lachen tijdens het lezen en bekijken van de foto’s. Want wie heeft nou niet de bekende ‘hè hé’ gehoord als iemand op de bank neerploft of in een regenbui op de fiets gezeten. Typisch Nederlands, gewoon, maar toch ook heel bijzonder. 

Want leven in ons kleine kikkerlandje is zo gek nog niet, vooral niet als er zo’n mooi boek over gemaakt kan worden.

Details

Titel: De Polderpolonaise
Auteur: Merel Corduwener
Uitgeverij: Atlas Contact
Datum van verschijnen: april 2019
Blz: 160
ISBN: 9789045035963

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights