JEUGDLITERATUUR RECENSIE 20/01/2023

Lark en Kasim beginnen een revolutie, Kacen Callender

lark en kasim beginnen een revolutie recensie

Young adult roman

Lark en Kasim beginnen een revolutie (2022)

Lark wil schrijver worden en hoopt door veel volgers te krijgen op social media een uitgever voor hun werk te interesseren. Als hun vriend Kasim, met wie Lark de laatste tijd alleen maar ruzie maakt, per ongeluk een thread op Larks Twitter-account plaatst, lijkt hun account te exploderen. De thread gaat over een geheime, onbeantwoorde liefde en om Kasim te beschermen, besluit Lark het spel mee te spelen en te zeggen dat hen de berichten zelf geplaatst heeft. Hun account ontploft. Maar hoe hou je hordes anonieme volgers te vriend? En belangrijker nog: wat betekent het voor de vriendschap met Kasim?

Ik lees, leer en besef

Lark en Kasim beginnen een revolutie is alweer mijn derde boek van de fantastische Kacen Callender. Wat al deze boeken met elkaar gemeen hebben? Het feit dat, ongeacht de inhoud, Callenders boeken mij laten stilstaan, doen beseffen en iets leren. En dat was ook het geval tijdens het lezen van dit verhaal.

Dit verhaal begint vrij onschuldig, met Lark die hoopt schrijver te worden en door middel van groot aantal volgers op social media de aandacht van uitgevers probeert de trekken. Als de lezer Lark (hen/hun) ontmoet is er echter net een mysterieuze thread van twitter-berichtjes online gekomen op hun profiel over een onbeantwoorde liefde, die flink viraal gaat. Het probleem? De berichtjes komen niet van Lark zelf. 

Alhoewel deze twitter-berichtjes en met name de gevolgen van Larks toe-eigening van de berichtjes, centraal blijven staan gedurende de bijna 400 bladzijdes die deze Young Adult roman telt, komen er nog veel meer onderwerpen op papier voorbij. Vriendschap, liefde, identiteit, relatie met ouders, social media, goed en slecht en dat grijze gebied in het midden.

Met als belangrijkste vraag en onderwerp: Hoe is het om een non-binair, neurodivers en queer persoon van kleur te zijn in Amerika in de eenentwintigste eeuw? Hoe vind je je weg als het leven om je heen niet voor jou is ingericht, sterker nog, als het leven zelfs tegen jou lijkt te zijn?

“Van jezelf houden. Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ik zou er wel achter willen komen hoe dat moet. Misschien kan ik ooit leren hoe dat moet. Misschien kan ik ooit leren om van mezelf te houden. Oprecht, serieus, diep vanbinnen – energetisch, uit de grond van mijn hart, van mezelf houden zoals ik van anderen hou. Ik hou van mezelf.”

lark en kasim beginnen een revolutie recensie

Het chaotische, intense en veelzijdige leven

Hoe Lark dit ervaart verschilt van de ervaringen in haar diverse vriendengroep, en verschilt met name van de ervaring van Kasim; Larks vroegere beste vriend. Waar Lark gelooft dat de wereld steeds beter zal worden, is Kasim boos over al het onrecht om hem heen en ziet hij het negatief in. Waar Lark hun echte mening liever voor zichzelf houdt, spreekt Kasim alles uit. Dit contrast tussen deze twee hoofdpersonages stelt Callander in gelegenheid om een brede groep van ervaringen te bespreken. 

Deze ervaringen uiten zich in een scala van onderwerpen die een realiteit zijn voor veel mensen op deze aarde en daadwerkelijk – allemaal tegelijk – een grote rol kunnen spelen in iemands lezen. Om Lark en Kasim beginnen een revolutie te vol of te lang te noemen zou daarom een oneerlijke opmerking van mij als lezer met een andere levenservaring.

Maar waar ik wel graag een opmerking over wil maken is hoe de literaire keuzes die Callender maakt in dit boek, niet toevoegen aan het verhaal, maar eerder afleiden. Het meta-fictionele tintje, waarin Birdie het hoofdpersonage van Larks eerste boek als Larks innerlijke stem altijd aanwezig is, leidt af van de keiharde realiteit die Callender verder schetst in dit boek. Ook het feit dat op elk individueel onderwerp de nadruk wordt gelegd en meerdere malen herhaald wordt, maakt het soms een warrig geheel waar je als lezer niet altijd weet wat nu echt belangrijk is.

Tegen het einde van het boek was ik echter toch gecharmeerd geraakt van dit verhaal en deze personages. Ergens in het midden van het (chaotische, intense en veelzijdige) leven vinden Lark en Kasim elkaar. En wat ik al zei, de boeken van Kacen Callander doen altijd wel iets met de lezer. Dit boek zindert na. Ik ben toch weer onder de indruk.

Ik wil jullie verzekeren, zelfs in mijn kritiek is Lark & Kasim beginnen een revolutie de moeite waard. Een young adult roman om binnen te laten komen en een schrijver om te blijven volgen. Geef dit door aan de jongere generatie.

“Ben je het niet zat om altijd boos te zijn?” zegt hij. “Ja, natuurlijk ben ik het zat, maar het is nog vermoeiender om je in bochten moeten te wringen om geaccepteerd te worden. Nee, echt niet, Lark. Het is tijd om op te eisen wat van ons is. Dit is onze wereld.” 

Details

Titel: Lark & Kasim beginnen een revolutie
Auteur: Kacen Callender
Vertaler: Aimée Warmerdam
Uitgever: Querido Glow
Datum van verschijnen: oktober 2022
Blz: 396
ISBN: 9789045127781
Leeftijd: 15+

Dank Querido voor het exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.nl!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights