BOEKBABBELS 23/05/2024

Gouden Poëziemedaille 2024, de shortlist

gouden poeziemedaille shortlist

Poëzie? Poëzie!

Afgelopen week vroeg ik via mijn Instagram stories wat deze vijf titels met elkaar gemeen hebben. De antwoorden waren vrij unaniem: Poëzie! Kinderpoëzie! Gedichten! De antwoorden kwamen inclusief enthousiaste hoofdletters en fijne emoji’s.

En ja, natuurlijk is de gemene deler van deze vijf boeken dat ze allemaal fijne, fantastische poëziebundels zijn.

Prikkelende poëzie die je laat giechelen om een paar filosoferende bananen die zich afvragen of ze kannibalen zijn geworden na het drinken van een lekker fruitsapje. Poëzie die bij mij van binnen iets doet tintelen als er wordt gesproken over hoe je een land naar een rivier kan noemen, maar ook naar de taal die je ouders spraken toen ze jou hebben bedacht. En dat dat mooie maar ongrijpbare beeld dat daar in enkele zinnen opgeroepen wordt, meer zegt en doet dan sommige boeken in 300 bladzijdes kunnen. Er zijn ook gedichten die emotioneren, omdat er een lichtje van herkenning wordt aangesproken. Omdat gezien worden door woorden, in jouw emotie of in jouw situatie of in jouw zijn, een prachtig cadeau is voor elke lezer.

Maar wat deze titels nog meer met elkaar gemeen hebben? Behalve die wijze lessen, spontane glimlachen en zinnen om veel te delen? Een positie op de shortlist van de Gouden Poëziemedaille 2024!

De Gouden Poëziemedaille

Het doel van deze tweejaarlijkse prijs is het vieren van de rijkdom die de Nederlandstalige kinderpoëzie te bieden heeft. Want het schrijven van poëzie is een vak apart. Maar als het goed wordt gedaan, zijn gedichten het perfecte medium om te verrassen, te ontroeren en te vermaken. En juist daarom vind ik het heel tof dat ik in samenwerking met het Poëziecentrum extra aandacht mag geven aan de vijf titels die dit jaar op de shortlist staan.

Komende week volgt er – in aanloop naar de uitreiking op 3 juni – van maandag t/m vrijdag in willekeurige volgorde een stukje over elk van deze titels. Inclusief een winactie van een van de bundels (maar jullie weten nog van niks, oké?). Ik kan niet wachten om ze met jullie te delen.

* Ik ontving voor deze samenwerking twee van de titels van de shortlist, Kapitein in Hangmat en Dat boek met die bananen. De rest had ik al zelf gekocht.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Poëzieweek, Dat boek met die bananen - Books & Macchiatos 28/05/2024 at 16:17

  […] van verschijnen: mei 2024ISBN: 9789025776046Leeftijd: 10+Deze blog maakt deel uit van een samenwerking met het Poëziecentrum rondom de Gouden Poëziemedaille. Dit boek ontving ik daarom van de […]

 • Reply Poezieweek, Zo voelt dat (winactie) - Books & Macchiatos 29/05/2024 at 16:19

  […] van verschijnen: augustuss 2023ISBN: 9789025778064Leeftijd: 8+Deze blog maakt deel uit van een samenwerking met het Poëziecentrum rondom de Gouden Poëziemedaille. Ik kocht mijn eigen exemplaar zelf, maar ontving een extra exemplaar die ik voor de winactie […]

 • Reply Poëzieweek, Kapitein in hangmat - Books & Macchiatos 30/05/2024 at 18:57

  […] van verschijnen: mei 2022ISBN: 9789083211503Leeftijd: 8+Deze blog maakt deel uit van een samenwerking met het Poëziecentrum rondom de Gouden Poëziemedaille. Ik ontving van de uitgever dit […]

 • Reply Poëzieweek, Ik denk dat ik ontvoerd ben - Books & Macchiatos 31/05/2024 at 17:41

  […] verschijnen: september 2022ISBN: 9789045127897Leeftijd: 8+Deze blog maakt deel uit van een samenwerking met het Poëziecentrum rondom de Gouden Poëziemedaille. Ik kocht dit exemplaar echter […]

 • Leave a Reply

  Geverifieerd door MonsterInsights