JEUGDLITERATUUR RECENSIE 29/12/2020

Loep en de Pyroman, Allart Hakvoort

Loep en de Pyroman, recensie

Loep en de Pyroman is een avontuurlijk, winters verhaal in de binnenstad van Groningen. Ga op avontuur met Loep, en beleef!

Loep en de Pyroman (2020)

Pim is een stoere jongen van elf jaar. In de binnenstad van Groningen staat hij bekend als Loep, omdat hij een ster is in het opsporen van winkeldieven, zakkenrollers en vermiste huisdieren. In de week voor kerst wordt de binnenstad geteisterd door een pyromaan. Wanneer Loep erachter komt dat er op kerstavond een grote aanslag gepleegd zal worden en de politie in het duister tast, besluiten Loep en zijn beste vriend Elmas zelf achter de dader aan te gaan. Wat volgt is een bloedstollend avontuur door de oude binnenstad van Groningen. Zullen Loep en Elmas hun Pyroman weten te stoppen voordat het te laat is? 

Als speurneus geboren

Denk aan de sfeer van Kruimeltje. Besneeuwde straten van een Nederlandse stad, een jongen die de boel een beetje op stelten zet maar een goed hart heeft – maar nu in 2020. Maak kennis met de elfjarige Pim, of eigenlijk Loep, zoals hij bekend staat in de binnenstad van Groningen. Een ware loep, of vergrootglas, omdat hij een ster is in het opsporen van winkeldieven, zakkenrollers en vermiste huisdieren.

“Loep was als speurneus geboren en had oog voor de kleinste details. Zo voelde hij aan of iemand iets kwaads van plan was. Vandaar zijn bijnaam: Loep.”

Op de achterflap staat beschreven dat schrijver Allart Hakvoort een levendige fantasie heeft en dat wordt al in de eerste bladzijdes van zijn schrijversdebuut duidelijk als we het huis van Loep en zijn familie binnenstappen. Een opvallend pakhuis staat aan de oudste haven van Groningen, het vier verdiepingen tellende pand heeft alle kleuren van de regenboog. En eenmaal binnengestapt komt de lezer een waar kinderparadijs tegen, met een muziekstudio, een lift, een zwembad en zelfs drie glijbanen om tussen de verdiepingen te bewegen 

In de eerste paar hoofdstukken wordt vooral het dagelijkse leven van Loep verkend. Een vermist huisdier wordt opgespoord en samen met zijn beste vriend Elman probeert hij een plan te verzinnen om wraak te nemen op de pestkoppen.

Maar dan komt de grootste uitdaging van Loeps bestaan als speurneus, als een pyromaan op het toneel verschijnt. In de aanloop naar Kerst is het aan Loep om de gevaarlijke Pyroman te stoppen voordat het te laat is.

Schoonheidsfoutjes

In een poging om dit boek in 2020 te gronden, poogt Hakvoort een afspiegeling van de maatschappij toe te voegen in het verhaal. Loep woont met zijn zusjes bij twee pleegvaders, en ook in de stad van Groningen bestaat een scala van diversiteit in de verschillende inwoners. Helaas bestaat hier wel de valkuil dat de diversiteit door kan slaan naar stereotypen, en dat is het geval in Loep en de Pyroman.

Eén van de pleegvaders is Surinaams en wordt beschreven als een dikke man die van eten en koken houdt. Een oude vrouw is geobsedeerd door haar kleine, gemene hondjes en wordt door de elfjarige Elmas beschreven met de zin; ‘Meer plastic in haar lichaam dan ik aan Playmobil heb’. En in een winkel in de binnenstad vinden we Karelien;

“Het was Karelien, die enkele maanden geleden nog door het leven ging als Karel. Zo droeg hij tegenwoordig een jurk, hakjes, make-up en mooi, lang haar.”

Alhoewel het idee bewonderingswaardig is, we moeten streven naar inclusievere jeugdliteratuur, voegen deze soort stereotyperingen hier weinig aan toe. En heeft dit laatste voorbeeld zelfs de potentie om lezers te kwetsen.

Kortom

Zoals de Nederlandse klassieker Kruimeltje veel mensen aan kerst doet denken maar het boek toch het hele jaar te lezen is, zal dit ook van toepassing zijn op Loep en de Pyroman. Een kerstverhaal in een winterse setting die de lezer zelfs midden in de zomer zal charmeren.

Kort samengevat is het een jeugdboek met veel potentie, met wel met een paar schoonheidsfoutjes. Met de binnenstad van Groningen op de achtergrond volgen we de avonturen van speurneus Loep.

Een iets langer boek had deze avonturen iets beter kunnen laten uitspelen want nu was het tempo soms iets geforceerd. Toch zal het een boek zijn wat graag door kinderen vanaf een jaar of 9 gelezen wordt. De gedetailleerde beschrijvingen en zwart-wit illustraties van Hilde Koop laten nog steeds genoeg ruimte voor de lezer om zijn eigen fantasie op hol te laten slaan.

Want fantasie prikkelen, dat is het doel van dit boek. Ga op avontuur met Loep, en beleef!

Details

Titel: Loep en de Pyroman
Auteur: Allartt Hakvoort
Illustrator: Hilde Koop
Uitgever: Uitgeverij Palmslag
Datum van verschijnen: novembers 2020
Blz: 129
ISBN: 9789493059696

Dank voor het recensie-exemplaar, Uitgeverij Palmslag!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights