Met Kim Jiyoung, geboren in 1982 schrijft Cho Nam-Joo een biografie van de hedendaagse Zuid-Koreaanse vrouw. De boodschap is duidelijk: meer gelijkheid is een vereiste.
Kim Jiyoung, geboren in 1982 (2020)
In een klein, net appartement aan de rand van de metropool Seoul woont Kim Jiyoung, een dertigjarige millennial die onlangs haar kantoorbaan heeft opgegeven om fulltime voor haar pasgeboren dochter te kunnen zorgen. Maar al snel begint ze vreemde symptomen te vertonen die haar man, ouders en schoonouders verontrusten: Jiyoung imiteert de stemmen van andere vrouwen – levend en zelfs dood.
Terwijl ze dieper in deze psychose duikt, stuurt haar echtgenoot haar naar een psychiater. Jiyoungs hele leven komt voorbij. Een verhaal doordrenkt van frustratie, doorzettingsvermogen en onderwerping. De rode draad: haar gedrag wordt altijd gecontroleerd door de mannelijke figuren om haar heen.
Een biografie van de Zuid-Koreaanse vrouw
“Ik moet er vaak aan denken dat Kim Jiyoung weleens echt zou kunnen bestaan.” Begint Cho Nam-Joo het nawoord van het Kim Jiyoung, geboren in 1982. Het boek volgt, zoals de titel al doet vermoeden het Zuid-Koreaanse hoofdpersonage Kim Jiyoung. Als we in de herfst van 2015 Jiyoung ontmoeten is dat als fulltime moeder in een klein appartement. Haar man werkt fulltime, zij slijt de dagen met de zorg voor haar dochter Jiwon en het huishouden. Een normaal scenario, maar iets klopt niet: Jiyoung vertoont vreemde symptomen. Ze imiteert de stemmen andere vrouwen – levend maar ook dood.
In de 5 delen die volgen leren we de geschiedenis van Kim Jiyoung kennen. Haar kindertijd en haar familie. Het boek leest zodoende haast als een non-fictie, een biografie van een Zuid-Koreaanse vrouw. Bronnen als wetenschappelijke tijdschriften, onderzoeken en statistieken ondersteunen het verhaal en geven het een toelichting. Het legt ons uit waarom Jiyoung thuis minder belangrijk was dan haar jongere broertje, het biedt context voor het begrijpen van haar studiekeuze (niet echt haar droom, maar een keuze die simpelweg verwacht wordt van een vrouw), het maakt het logisch dat Jiyoung als vrouw in haar baan niet hogerop kon komen en daarom maar stopte toen haar dochter geboren werd. Ja, logisch… Maar net niet helemaal.
“Bepalen de wet en het systeem onze normen en waarden of worden de wet en het systeem door onze normen en waarden bepaald?”
Het is de bijna emotieloze en feitelijke schrijfstijl waardoor dit boek raakt. Het is zo geschreven dat elke vrouw zich in de tekst kan herkennen. Elke vrouw die een moeder had die nooit haar droom heeft kunnen volgen. Elke vrouw met een zus die hetzelfde lot onderging als haar moeder. Herkenning voor elke vrouw die vocht voor haar droom, deze bereikte en ‘m daarna alsnog in stukken zag vallen.
Het lijkt alsof Kim Jiyoung, geboren in 1982 een geschiedenisboek is en dat is waarschijnlijk het punt: deze ongelijkheid tussen mannen en vrouwen zal niet beschreven staan in je standaard geschiedenisboek. Daarom schreef Cho Nam-Joo het zelf, een treffend en slim boek wat het begin van een belangrijke conversatie signaleert.
“Haar moeder had spijt, spijt van haar levenskeuzes en van het feit dat ze Jiyoungs moeder was geworden. Jiyoung voelde zich als een kleine maar loodzware kei die de sleep van haar moeders rok de grond in drukte, wat haar verdrietig maakte. Haar moeder zag het gebeuren en haalde teder haar hand door Jiyoungs haar.”
Details
Titel: Kim Jiyoung, geboren in 1982
Auteur: Cho Nam-Joo
Vertaler: Mattho Mandersloot
Uitgeverij: Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
Datum van verschijnen: oktober 2020
Blz: 158
ISBN: 9789038809441
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!