JEUGDLITERATUUR RECENSIE 17/01/2021

Bijzondere boeken op zondag, Ezelsvel.

Ezelsvel recensie

Zondagochtend is voor mooie boeken, prentenboeken & geïllustreerde verhalen, boeken waar ik echt even een m’n tijd voor wil nemen. Want wie ook wel eens een prentenboek of geïllustreerd verhaal leest weet dat beelden en tekst hun eigen verhaal vertellen. En dat verhaal verdient om gehoord en gezien te worden.

Het bijzondere Ezelsvel was vandaag aan de beurt. 

En dit is precies zo’n boek wat ik eigenlijk als een prentenboek voor volwassenen wil classificeren. De voorkant van het boek spreekt aan, het is wat mij naar dit boek trok. Een donkere illustratie, een jong meisje in een ezelsvel. Ze kijkt de lezer niet aan en meteen zijn we benieuwd naar haar verhaal. Want de wereld om haar heen is donker en tijdens de eerste keer bladeren vinden we dezelfde sfeer in het boek. Het kleurenpalet is sober, maar kantelt de lezer het boek maar een fractie en het goud glinstert je tegemoet. In de kleding van het meisje, de bladeren in de boom en de bloemen. 

Het is al duidelijk voordat je het boek openslaat. We hebben te maken met een sprookje.

Ezelsvel (2019)

“Als de koningin sterft,
hangt er een vreselijk lot boven het hoofd van de prinses. 
En het gevaar komt van de kant van haar eigen vader. 
Maar de prinses weigert lijdzaam mee te gaan in zijn plan en
met behulp van het peettante neemt ze haar toevlucht tot listen.”       

Een reeks onder artistieke leiding van Benjamin Lancombe. Tekst van Cécile Roumiguière (gebaseerd op de vertelling en verwerkte versies van Charles Perrault, de gebroeders Grimm en Jacques Demy) Illustraties van Alessandra Maria. 

Het verhaal van een eigenzinnige prinses

Al vanaf de eerste bladzijdes dicteren dezelfde illustraties de sfeer in het boek. Een eerste illustratie die de lezer tegenkomt is een paginagrote close-up van een gezicht, gouden vlinders als een kader. De mix van de donkere, traditionele tekeningen met houtskool en inkt en grafische, gouden (bijna art nouveau) details zorgt voor een bijzonder geheel.

De tekst vertelt het verhaal van een prinses. Dochter van een koning en koningen die aan de geboorte stonden van een legendarische tijd in het koninkrijk. Zij kwamen aan op een dorre vlakte met een boot vol planten en dieren en dankzij hen werd het een plek van overvloed en vrede. Maar de koningin sterft, en de koning wordt verzwolgen door verdriet. 

Het koninkrijk verlangt naar een nieuwe koningin en de koning stelt een hoge eis aan zijn toekomstige koningin; “Ik kan alleen trouwen met een vrouw die mooier is dan de koningin”. Niemand denkt dat ze bestaat, maar dan ziet de koning zijn dochter in de tuin…

Als de lezer bekend is met de sprookjes van Grimm weet hij of zij al dat sprookjes niet alleen maar mooi en goed zijn. Rauwe randjes en gevaar spelen een even grote rol. En in het nawoord licht schrijver Cécile Roumiguière het originele sprookje en deze donkere kanten van Ezelsvel toe. Het is een verhaal over incest, verboden banden maar ook het verhaal van een eigenzinnige prinses. En precies dat laatste element maakte Ezelsvel het perfecte sprookje om opnieuw te vertellen.

Dit prachtige geillustreerde verhaal brengt één van de alleroudste sprookjes (uit 1635!) opnieuw aan het licht. Maar dit indrukwekkende verhaal voelt dankzij een prinses die vecht voor haar eigen toekomst tijdloos. Het bijzondere verhaal van een eigenzinnige prinses in een even bijzonder jasje.

Details

Ezelsvel, Uitgeverij Clavis, 8+, vertaling Annelies Kin, 2019.

PS. Misschien de start van een nieuwe serie, who knows. Ik ben op dit moment op zoek naar een nieuwe manier om het bloggen weer leuk te maken, ik hoor graag wat jullie ervan vinden. 💛

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights