RECENSIE 07/03/2023

De boekverkoopster van Parijs, Kerri Maher

de boekverkoopster van parijs

Historische roman

De boekverkoopster van Parijs (2023)

Een portret van Sylvia Beach, verzonken in gedachten, is te zien op de voorkant van De boekverkoopster van Parijs van Kerri Maher.

In haar handen houdt ze wat lijkt een manuscript, een stapel papieren die aan haar strenge, nauwkeurige blik onderworpen wordt. Voordat de lezer kennis zal maken met de mysterieuze Sylvia Beach op deze foto is in haar houding al iets af te lezen van de serieuze, met passie gevulde vrouw die de lezer zal ontmoeten in de bladzijdes van deze historische roman.

Maar voordat ze Sylvia Beach de boekverkoopster werd, was ze Sylvia Beach die in 1917 na een aantal omzwervingen net is aangekomen in Parijs, de stad van haar dromen.

“Het was niet moeilijk te voelen dat Parijs dé plek was om te zijn. Sylvia had vijftien jaar lang geprobeerd ernaar terug te keren. […] Maar nu was het zover, ze woonde echt in de stad die haar hart had gestolen.”

De roman is opgebouwd in vier delen, elk een opeenvolgende periode van een aantal jaar in de twintigste eeuw. Waarbij de korte maar relevante periode van 1917 tot 1936 wordt overbrugt. In het eerste deel komt Sylvia net aan in Parijs. Al snel ontmoet zij de charmante Adrienne, eigenaresse van de Franstalige boekhandel ‘La Maison des Amis des Livres’.

Terwijl de relatie van Sylvia en Adrienne opbloeit, groeien ook Sylvia’s dromen: een eigen boekhandel. Geen Franstalige zoals Adrienne, maar een Engelstalige; Shakespeare & Company.

De wereld staat niet stuk

Shakespeare & Company wordt dé plek voor de meest prominente Engelstalige schrijvers van het begin van de twintigste eeuw, maar de wereld draait door en de tijd staat niet stil.

De wijze waarop Maher het boek in de verschillende periodes heeft gegoten, illustreert hoe Sylvia’s wereld steeds weer verandert terwijl ze wordt geconfronteerd met de depressie en de conservatieve en censurerende krachten uit Amerika. Wat kan haar geliefde boekhandel in het verzet voor de vrijheid van kunst betekenen?

“Sylvia voelde de noodzaak iets te doen, zich te verzetten […]. De drooglegging, Sumners zedenpolitie, anti-immigratiegevoelens, de onderdrukking van anarchistische en andere ‘buitenlandse’ ideeën. […] Maar er moest meer zijn wat ze kon doen.”

En zo vindt de lezer al lezend de oorzaak voor de Sylvia’s denkrimpels op het beeld op de omslag. Want af te lezen aan de foto zijn de twijfels en zorgen waaronder Sylvia Beach gebukt ging. Wanneer James Joyce’s controversiële roman, Ulysses, in Amerika wordt verboden, neemt Sylvia het risico om de roman zelf te publiceren. Maar met welke gevolgen?

Een vrouw van twee kanten

Het is lastig om te geloven dat het beeld van Sylvia Beach dat Kerri Maher optekent in deze historische roman voornamelijk een fictionele versie is, ontsprongen uit de wil van deze auteur om deze interessante dame in een bijzondere tijdsperiode vast te leggen. De auteur geeft in haar nawoord toe dat ze niet alle brieven, biografieën en dagboek heeft gelezen over de personages die in deze bladzijdes te vinden zijn. Maar volgens Maher gaat schrijven dan ook niet om de vraag wat echt is en wat verzonnen, als de feiten maar kloppen; “Het enige wat schrijvers kunnen doen is hun leven interpreteren.”

Toch is het met name deze interpretatie en de daaropvolgende indringende karakterisering van de standvastige doch gevoelige Sylvia Beach in De boekverkoopster van Parijs die indruk maakt. Mooi is de balans die Maher creëert tussen de schets van de grote maatschappelijke invloeden en het intieme verhaal van haar hoofdpersonage. Sylvia Beach vond bekendheid vanwege haar boekhandel en haar bijdrage aan de roman Ullyses, maar ze was ook meer. Sylvia was ook een vrouw die verliefd was, een kind die rouw ervaarde, iemand die zich onzeker voelde maar ook bleef nastreven waar ze in geloofde. Kerri Maher eert deze twee kanten allebei en brengt ze samen tot een passend en meeslepend geheel.

Vanwege de volle bladspiegel van het boek en de hoeveelheid namen, is het een boek om met je volledige aandacht te lezen. Maar dat is de moeite meer dan waard voor deze historische roman.

De boekverkoopster van Parijs is een verhaal om de tijd voor te nemen, want in deze bladzijdes worden verhalen en kunst gevierd en met name het belang van de rol van de vrouwen als Sylvia Beach benadrukt. Het is prachtig.

“Het was het allemaal waard geweest. Dit moment, deze schrijver, deze stad. Stratford-on-Odéon.
Odenia.

Haar eigen mythische Ithaka.”

Details

Titel: De boekverkoopster van Parijs
Auteur: Kerri Maher
Vertaler: Lara Visser
Uitgever: Uitgeverij Orlando
Datum van verschijnen: januari 2023
Blz: 352
ISBN: 9789083233895

Dank Uitgeverij Orlando voor het exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.nl!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights