Statistieken en favorieten
Een tegenhanger van de geschreven teksten op boekstagram en boekenblogs zijn de video’s op booktube.
Aangezien het alweer april is en dat betekent dat al een kwart van 2024 over is, zie ik de laatste week de ‘the quarter year book crisis’ tag vaak voorbijkomen. Aangezien deze booktube-tag zich ook richt op minst favorieten en doelen, en ik me daar eigenlijk niet mee bezig hou (het enige leesdoel is leesplezier!) wilde ik de vragen niet letterlijk kopiëren voor een blog. Wel kreeg ik zin om even een blik te werpen op m’n tot nu toe 53 gelezen boeken van dit jaar.
Ik hou m’n gelezen boeken bij op Goodreads en verder (voor het tweede jaar op rij) op de website Notion. Goodreads bewaart netjes alle gelezen boeken en de gedachten die ik wilde delen. En Notion geeft mij een overzicht van welk type boeken ik lees. Of beter gezegd, waar de boeken die ik lees vandaan komen.
De statistieken tot nu toe van dit jaar:
- 12 boeken uit m’n eigen collectie
- 5 gekregen exemplaren
- 29 bibliotheekboeken
- 7 luisterboeken
Bibliotheekboeken winnen het jaar na jaar. Maar ja, wat moet je ook anders met een baan bij de bibliotheek en een niet-te-stillen leeshonger? Ik ben daarnaast blij met de aanwezigheid van luisterboeken, sinds vorig jaar luister ik er weer elke maand een aantal trouw weg. Maar uit eigen kast zou ik wel meer willen lezen, er ligt genoeg moois te wachten.
Van die 53 boeken vind ik favorieten lastig om te kiezen, vraag me altijd af wat dat zegt over de boeken die ik niet die stempel geef. Zijn die dan minder? Ik lees geen boeken uit die mij niet aanspreken. Dus elk uitgelezen boek gaf mij in een bepaalde mate leesplezier.
Soms verslind ik een boek op hoog tempo met veel plezier maar kan ik twee maanden later maar met moeite herinneren hoe het hoofdpersonage heet. Zoals de eerste twee delen van de young adult reeks met de naam Montague Siblings. Een tipje van een lieve collega (hoi Sjoske!) die vanwege hun hoge, vermakelijke drama factor zorgde voor heerlijke uurtjes leesvermaak.
Andere keren las ik een boek uit en dacht er op dat moment niet veel van – om dan nog dagen, weken, maanden met het boek in m’n gedachten te lopen. Eenbeen is zo’n boek. Een stil boek over een toekomstbeeld dat in het begin rooskleurig lijkt maar het toch niet helemaal is, een verhaal dat nazindert.
Vliegen als een bij behoort tot een eigen categorie. Liefde op het eerste gezicht (op de eerste regel?) tot de laatste punt. Ik blijf dit boek maar aanraden, zonder te veel te zeggen. Gewoon een ‘lees dit boek’. En in dezelfde categorie: De boom die een wereld was en Zestig spiegels. Misschien kan ik deze boeken wel favorieten noemen.
Leesweek #16 van 2024
Het hondenteam: De speurneus – Clara Vulliamy
2024, Veltman Uitgevers
Bibliotheek exemplaar
Eva heeft altijd journalist willen zijn, dus als ze een zwerfhond tegen komt op straat, heeft ze haar eerste echte zaak te pakken.
Gewoon een lekker boek voor de 8+ doelgroep over een groepje vrienden (de crew van de krant De Speurneus) die op zoek gaan naar een verloren baasje en ondertussen leren hoe je de beste baas voor een hond kunt zijn. Mooi hoe vanzelfsprekend de boodschap van ‘jezelf zijn’ in dit verder dagelijkse, vrij luchtige verhaal aanwezig is; er is een diversiteit in gezinssamenstellingen, een van Eva’s beste vrienden is non-binair en gebruikt de voornaamwoorden die/diens en er wordt telkens benadrukt dat het goed is om jezelf te zijn en te blijven en je eigen talent te vinden. Fijn hoor!
Aria – Sylvia Broeckaert
2023, Borgerhoff & Lamberigts
Recensie exemplaar
Ik denk het verhaal meer had kunnen zijn. Maar ergens genoot ik van dit luchtige verhaal met een bijzondere setting over een zangeres die haar stem weer terugvindt na een heftige periode: in haar carrière maar ook in de liefde.
Ik schrijf nog een stukje!
Anne of Green Gables – L.M. Montgomery
1908, Wordsworth Editions
Eigen exemplaar
Ik werd verliefd op Anne en haar verwondering, maar het lezen van dit boek liet mij wel weer inzien waarom ik zo weinig klassiekers lees. Het moraaltje vond ik een stuk minder.
Van Bigkikker tot Neushoornvogel – Marlies Verhelst & Jenny Bakker
2022, De Vier Windstreken
Eigen exemplaar
Over dit fijne prentenboek, een ode aan het soort fantasie dat eigenlijk alleen kinderen nog bezitten, schreef ik een stukje.
Vis – Will Kranendonk & Irene Schiphorst
2023, Menlu
Bibliotheek exemplaar
Over het belang van een luisterend oor, een oog voor de ander, een nieuwe vriendschap en wat een vriendschap na eenzaamheid kan betekenen. En over hulp durven vragen en accepteren. Maar vooral over twee meisjes die elkaar vinden in de chaos van het leven en een oude eik.
Wat een mooi, magische realistisch getint verhaal dat toch met beide benen in de realiteit staat, wat een belangrijk verhaal voor deze doelgroep. (10+)
Tot volgende week!
1 Comment
‘Vliegen als een bij’ is inderdaad een aanrader voor jong en ouder!