JEUGDLITERATUUR RECENSIE 20/04/2024

Van Bigkikker tot Neushoornvogel, Marlies Verhelst & Jenny Bakker

van bigkikker tot neushoornvogel

Prentenboek

Van Bigkikker tot Neushoornvogel (2022)

“We gaan straks zeker naar de tijgerhaaien,” zegt papa. “Ik heb gehoord dat die nieuw zijn in de dierentuin.”

En Kai ziet zo’n tijgerhaai al helemaal voor zich; want een tijgerhaai heeft vast de oranje en zwarte strepen van een tijger en de puntige staart van een haai.

Kai springt uit bed en terwijl hij zich klaar maakt voor de dag loopt zijn hoofd al over van de mogelijke dieren die hij zal gaan zien in de dierentuin: ezelspinguïns (die grote pinguïns met het hoofd van een ezel) en zebravinken (de perfecte combinatie van een kleurrijke vink met de strepen van een zebra) en dus ook een tijgerhaai. Het is wel een beetje spannend en met z’n hand stevig in de hand van z’n vader en een plattegrond van de dierentuin in de ander, loopt Kai de poort door.

Van Bigkikker tot Neushoornvogel is een ode aan het soort fantasie dat eigenlijk alleen kinderen nog bezitten. In zachte, vloeiende lijnen verbeeldt Jenny de Bakker de dieren zoals ze in Kai’s hoofd ontstaan. Dat de dieren, eenmaal aangekomen in de dierentuin, er niet uitzien als Kai van te voren had voorgesteld, is niet alleen voor Kai een teleurstelling.

“Hè?” roept Kai uit. “Dit zijn toch niet de neushoornvogels, ezelspinguïns, zebravinken en vogelspinnen?”

van bigkikker tot neushoornvogel

Mooier, groter, rijker

Schrijver Marlies Verhelst werkt op een van mijn scholen als Schoolschrijver. Een prachtig initiatief waarin scholen voor een periode een eigen Schoolschrijver krijgen en de leerlingen lessen volgen. Leesplezier en schrijfplezier staan centraal in deze lessen en daarmee het aanwakkeren van de creativiteit, het vergroten van het zelfvertrouwen en het aanspreken van de fantasie.

En precies dezelfde fantasie waarmee de dieren in Kai’s hoofd mooier, groter en rijker werden – zag ik opborrelen in de hoofden van de leerlingen toen ik een les van Marlies mocht bijwonen.

Het was magisch om te zien – voelde mezelf ook weer even vrij om te dromen – wie weet welke schrijvers van de toekomst in deze klassen geboren gaan worden.

“Anders dan wat?” vraagt papa.
“Wacht maar, pap.” Kai lacht geheimzinnig.
“Ik laat je mijn dieren wel zien.” 

Details

Titel: Van Bigkikker tot Neushoornvogel
Auteur: Marlies Verhelst
Met illustraties van Jenny Bakker
Uitgever: De vier windstreken
Datum van verschijnen: september 2022
Blz: 32
ISBN: 9789051168839
Leeftijd: 4+

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Leesweek #16 van 2024 - Books & Macchiatos 21/04/2024 at 14:54

    […] Over dit fijne prentenboek, een ode aan het soort fantasie dat eigenlijk alleen kinderen nog bezitten, schreef ik een stukje. […]

  • Leave a Reply

    Geverifieerd door MonsterInsights