SCHRIJFSELS 06/03/2024

Een gevoel, een lichtje, een stemmetje

de boom die een wereld was

Een gevoel, een lichtje, een stemmetje

Een boek kopen of een boek lenen, van beide manieren om nieuwe verhalen te verzamelen maak ik dankbaar gebruik. De keuze om het ene boek te lenen en het andere boek te kopen kan ik niet altijd goed beargumenteren. Ik leende favorieten bij de bibliotheek en deed gekochte boeken met een gevoel van teleurstelling weg. Ik zit er soms dus naast met mijn keuze. En toch, vaak heb ik gelijk.

Want het is simpelweg een gevoel, een lichtje dat ergens vanbinnen aangaat als ik een boek in handen krijg; een stemmetje dat zegt dit verhaal iets bijzonders gaat zijn.

En dat gevoel, dat lichtje, dat stemmetje was aanwezig bij het boek De boom die een wereld was. Een samenwerking tussen schrijver Yorick Goldewijk en illustrator Jeska Verstegen.

Ik kan hierbij genoeg argumenten aandragen, ik heb veel redenen om dit boek te willen kopen: want ik huilde en lachte en huilde bij Films die nergens draaien en vond een favoriet in het betoverende, beetje duizelingwekkende Duizend & Ik. En ik werd al tientallen (honderden!) keren verliefd op illustraties van Jeska Verstegen, in boeken en hier op Instagram.

En nu ligt er een boek, een samenwerking tussen die twee makers voor m’n neus. Ik laat m’n vingers dwalen over de matte kaft met al die ogen die vanuit het donker terugstaren, blader alvast langs enkele illustraties, laat m’n ogen rusten op de eerste regels. Glimlach.

Volgens mij zit mijn gevoel hier weer goed.

Ik ga beginnen. 💛

“De boom was zo oud als de wereld en zat vol knobbels en kloven. Zijn stam stond scheef en zijn kruin was verward, alsof hij net uit bed was gestapt. Als de wind lui was, dan wiegde hij loom en tevreden, maar als een storm door hem heen joeg, dan kraakte en kreunde hij, en dan lispelden zijn bladeren als fluisterende roddeltantes.”

Details

Titel: De boom die een wereld was
Auteur: Yorick Goldewijk
Met illustraties van Jeska Verstegen
UitgeverPloegsma
Datum van verschijnen: februari 2024
Blz: 80
ISBN: 9789021685373

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Leesweek #10 van 2024 - Books & Macchiatos 10/03/2024 at 17:54

    […] schreef eerder deze week een blogje over dit boek. Want bij sommige boeken gaat er nu eenmaal een lichtje aan nog voordat je een woord […]

  • Reply Leesweek #16 van 2024 - Books & Macchiatos 21/04/2024 at 14:54

    […] maar aanraden, zonder te veel te zeggen. Gewoon een ‘lees dit boek’. En in dezelfde categorie: De boom die een wereld was en Zestig spiegels. Misschien kan ik deze boeken wel favorieten […]

  • Leave a Reply

    Geverifieerd door MonsterInsights