JEUGDLITERATUUR RECENSIE 26/07/2022

Voorbij de sterren, Eline Vantilt

voorbij de sterren recensie

Jeugdboek, 12+

Voorbij de sterren (2022)

Lizzie leeft afgesloten van de wereld in een oud landhuis, bij een nare huurbaas. Elke dag hoopt ze dat haar vader terugkomt. Maar dan staat er ineens een jongen voor het tuinhek, een vreemde jongen met lichtgevende tatoeages op zijn armen…

Hij vraagt haar mee te komen naar de planeet Sanu, waar haar vader op haar wacht. Kan Lizzie deze Daaf vertrouwen? Als er nog meer vreemdelingen opduiken, die het overduidelijk niet goed met haar voorhebben, kan ze niet anders dan zich in het avontuur storten door in te stappen in Daafs ruimteschip.

Een normaal meisje

Het sciencefiction genre typeert zich door de verhalen over een toekomstbeeld. Elk toekomstbeeld is hierin uniek. Omdat de schrijver de vrijheid kan nemen om te speculeren wat er allemaal mogelijk kan zijn als de mens ooit in aanraking zal komen met andere planeten en misschien zelfs andere bevolkingen.

Maar of en hoe andere planeten bewoonbaar zijn, daar heeft hoofdpersonage Lizzie in Voorbij de sterren nog nooit echt over nagedacht. Sterker nog, Lizzie voelt zich al een alien op onze eigen planeet. Hoewel de aarde haar thuis is, kent Lizzie eigenlijk niets meer dan wat ze door de ramen van het oude landhuis kan zien. Haar vader heeft hier alleen achtergelaten en Lizzie op het hart gedrukt dat ze nergens naartoe mocht gaan. Het blijkt een lastige belofte om te houden. Want het is toch een ander verhaal als een jongen met lichtgevende tatoeages voor je neus staat en je vraagt om mee te komen naar de planeet Sanu….

“Lizzie had vaak gefantaseerd dat ze in die straat wandelde, de bladeren van dichtbij zag en zelfs aanraakte zoals elk ander normaal meisje zou doen als ze daar zin in had. Maar ze was geen normaal meisje en dus had ze die bomen nog nooit van dichtbij gezien. […] Naar een andere planeet vliegen was ook niet iets wat normale meisjes doen, maar het was in ieder geval beter dan opgesloten zitten in een oud huis.”

voorbij de sterren recensie

Een spannend sciencefiction verhaal voor ruimtewezens vanaf 12 jaar belooft de achterflap van Voorbij de sterren, en die belofte komt Eline Vantilt goed na in haar debuutroman. Zoals Lizzie zich eigenlijk zonder veel na te denken in Daafs ruimteschip stort, wordt ook van de lezer verwacht dat hij zich laat overspoelen door de nieuwe wereld die op de onze lijkt, maar toch ook ontzettend anders is. Er is weinig ruimte voor ademhaling; op elke nieuwe bladzijde volgen nieuwe indrukken, ruimteschepen en bovenal heel veel plottwists.

Op de planeet Sanu leert Lizzie de waarheid kennen over waar haar vader precies is gebleven. Maar ze leert tot haar verrassing ook de waarheid over zichzelf. Aarde is nooit haar thuis geweest, maar een plek waar haar vader haar probeerde te behoeden voor een oorlog. Een oorlog waar Lizzie het middelpunt van is. Omdat zij het kind is van een mens en een bewoner van Sanu…

Een menselijke reflectie

Over de achtergrond van Lizzie en de politieke gevolgen van haar bestaan, had ik graag meer gelezen. Nu raakt de achtergrond van deze wereld een beetje verloren te midden van de andere gebeurtenissen waarin Lizzie van de ene kant naar de andere kant van Sanu wordt geslingerd. Alhoewel deze aparte momenten in het boek samenkomen tot een bevredigend en bovenal slim einde, had een iets minder chaotische rit de mogelijkheid gegeven om stil te staan bij de slimme feitjes die Vantilt toevoegt. Zoals gezegd bespreken sciencefiction-verhalen een toekomstbeeld. Waardoor juist de discussie over Lizzie’s achtergrond en de daaropvolgende radicalisering van een deel van de bevolking erg relevant en interessant is. Te midden van al die bovenaardse avonturen, vind je hier een bijzonder menselijke reflectie van onze huidige maatschappij waarin culturen elkaar ook niet altijd goed kunnen vinden. 

“We dachten dat de relatie tussen jouw ouders het ultieme bewijs was dat onze volkeren in vrede met elkaar konden leven. Onze hoop was nooit groter dan toen jij, de eerste halfling, geboren werd. En het leek ook te werken. […] Maar als uit het niets dook er fanatiekeling op […] Ze verspreidden nog meer leugens en haat en bedreigden jou en jouw ouders omdat jullie alles wat zij haatten, symboliseerden.”

Een erg tof boek. Dat was mijn reactie tijdens het lezen van Voorbij de sterren. En zo wil ik dit boek ook meegeven aan de volgende lezer. Een sprankelend boek vol avontuur en nieuwe vriendschappen in de ruimte! De wereld die Eline Vantilt opbouwt in haar debuutroman geeft genoeg aanzet voor meer boeken, ik ga de volgende reizen van deze schrijver dan ook graag volgen.

Details

Titel: Voorbij de sterren
Auteur: Eline Vantilt
Uitgeverij: 
Uitgeverij Clavis
Datum van verschijnen 2022
Blz: 232
ISBN: 9789044843903

Dank aan de auteur voor het recensie-exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris.

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights