JEUGDLITERATUUR RECENSIE 29/12/2019

Het werkstuk, Simon van der Geest

het werkstuk, simon van der geest

Het nieuwste boek van Simon van der Geest is een fantastisch verhaal over een zoektocht en een vleugje magie. Het werkstuk is een boek waar je helemaal in wil kruipen en nooit meer wil loslaten. 

Het werkstuk – of hoe ik verdween in de jungle (2019)

Eva zit in groep 8, haar beste vriend is Luuk gewoon omdat hij als thuis voelt en o ja, Eva heeft 11 tenen. Haar moeder heeft geen extra teen die tintelt wanneer iemand liegt, dus genetisch gezien moet het wel Eva’s vader zijn met de extra teen. Maar dat weet Eva niet, want Eva heeft haar vader nog nooit ontmoet. 

En dan zegt de juf dat alle kinderen een werkstuk moeten schrijven. En wat is dan een beter onderwerp dan ‘biologische vaders’? Dit is het begin van een avontuur, van een boek van bijna 400 bladzijdes. Een zoektocht naar een verhaal van een liefdesgeschiedenis, een tv-programma en de diepste jungle van Suriname.

De magie van dit boek zit echt niet alleen in die elfde teen.

Toch stiekem wel een pareltje

Simon van der Geest is de schrijver van 5 andere boeken, Spinder won in 2013 de Gouden Griffel. Ook schreef de auteur het kinderboekenweekgeschenk in 2015: Per ongelukt!

En met Het werkstuk zet deze schrijver opnieuw een plaatje neer. Het woord pareltje wordt iets te vaak gebruikt in de jeugdliteratuur wereld, maar wat is dit boek ongelooflijk fijn. 

Wat kan ik genieten van een boek met lekker veel bladzijdes, niets geen dun boekje. Maar een lekker dikke hardcover, een boek waar je eigenlijk meteen al weet dat je een plekje hebt gevonden. Al vanaf de eerste bladzijde en de ontmoeting met Eva voel je je als lezer veilig in de handen van deze auteur. Eva is een beetje wijs voor haar leeftijd, en vooral heerlijk eigenwijs. Volwassen mogen raad geven, maar uiteindelijk zal Eva zelf haar weg zoeken. Het perfecte personage voor een kinderboek maar tegelijk ook geloofwaardig, een meisje met alle durf van de wereld maar ook een klein hartje, bang om niets te vinden.

Eva krijgt de opdracht om een werkstuk te schrijven, het onderwerp mag ze helemaal zelf bepalen. Als het maar over biologie gaat en het een onderwerp is waar ze meer over wil weten.

En eerst vindt de juf het niet zo’n goed idee, en Eva durft het haar moeder ook niet echt te vertellen. Maar spannend is het wel. Want hoewel haar moeders identiteit voor iedereen bekend is, ze is een beroemde zangeres, wil haar moeder niets vertellen over haar vroegere liefde. Er blijkt geen spoor te bekennen van Eva’s vader, behalve een cassettebandje, verstopt op de zolder van opa. 

“En zachtjes begint hij te zingen… Zijn stem kraakt en raspt, alsof er scheurtjes in zitten, en tegelijkertijd klinkt hij heel mooi en vloeiend. Maar ik versta er geen woord van. Het is een andere taal. Sapatèh… doolimbó… zingt hij. Ik luister en luister, bang om een woord te missen, bang dat het straks al afgelopen is…” 

Een dieper laagje

Onderbroken met hoofdstukken uit het werkstuk van Eva over wat nu precies een biologische vader maakt, een onderzoekje naar genetica en het gedrag van de biologische vader, leest het verhaal fijn weg. 

Simon van der Geest heeft een heldere schrijfstijl, het is toegankelijk, al bevat de tekst een dieper laagje. Want het is best lastig om jezelf te kennen als je iets mist in je leven. De balans tussen de zwaardere laag maar de korte hoofdstukken maakt het boek niet te zwaar, maar het is toch zwaar genoeg om iets diep te raken. Om echt even een beetje buikpijn te krijgen van het verhaal, verdwaald tussen spanning en emotie.

Ik lees dit boek natuurlijk als een volwassene, maar het is iets magisch als ik me zo kan voorstellen dat ik dit ook als kind had kunnen lezen. Dat het mij de leeskriebels geeft die ik als kind ook had, dat gevoel van zo graag verder willen lezen en een vriendschap willen sluiten met het hoofdpersonage.

Eva droomt en piekert tegelijk over de ontmoeting met haar misschien-wel-geheim-agent vader. Want zal hun ontmoeting uit een sprookje zijn? Zullen ze elkaar in de armen vliegen of lijkt dochter misschien helemaal niet op haar vader en is de man haar al vergeten?

De wijze, eigenzinnige Eva die tegelijk ook eigenlijk een jong kind is en naar haar moeder verlangt, iets herkenbaars in deze zoektocht naar het onherkenbare. 

Kortom 

Het Werkstuk, of hoe ik verdween in de jungle, is een boek over een zoektocht. Om iets nieuws te leren kennen. Maar ook zoveel meer.

Dit boek kwam laat in 2019 uit maar wist toch zonder moeilijkheden een plek te bemachtigen op mijn favoriete boeken lijstje. Door de fantastische Eva, door de vriendschap met Luuk, door deze zoektocht.

Omdat dit boek mij de leeskriebels geeft, zelfs als volwassene.

Details

Titel: Het werkstuk
Auteur: Simon van der Geest
Illustrator: Karst-Janneke Rogaar 
Uitgeverij: 
Querido
Datum van verschijnen: november 2019
Blz: 391
ISBN: 9789021414867

Dank Querido voor het opsturen van dit fijne boek!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights