JEUGDLITERATUUR RECENSIE 20/05/2022

Een tuin vol lekkers, Felicita Sala

recensie een tuin vol lekkers

4+

Een tuin vol lekkers (2022)

Het is lente in de Granaatappelstraat. Iedereen is aan het tuinieren geslagen: op een balkonnetje, op het dak, in een moestuin… Het is heerlijk om zelf planten te kweken die niet alleen mooi zijn, maar ook nog lekker!  
Een tuin vol lekkers bevat 12 hartige en zoete recepten, om te koken op het ritme van de seizoenen. Met minituingids om zelf aan de slag te gaan.

Geen kookboek, maar…

Hoewel het woord kookboek misschien een passende beschrijving zou kunnen zijn voor Een tuin vol lekkers van Felicita Sala zou het dit boek eigenlijk teniet doen. Want dit boek is veel meer dan dat. 

Een tuin vol lekkers is het tweede boek in deze serie van “recepten ontmoet  prentenboek”. In dit boek keert de lezer terug naar de bewoners van de Granaatappelstraat en hun moestuin. 

“Het is lente in de Granaatappelstraat nr. 10. Iedereen is buiten: ze pitten, planten, zaaien en oogsten of ze zijn gewoon gezellig samen.” 

De opzet van Een tuin vol lekkers is hetzelfde als zijn voorganger in het feit dat elke bewoner van deze flat een recept deelt. Nieuw in dit deel is dat de bewoners op een natuurlijke wijze meegaan met de seizoenen en hun recepten baseren op wat er in de gezamenlijke tuin te vinden is. Zodoende trapt het boek af in april met een recept waarin de trotse asperges die net boven de grond komen een hoofdrol spelen; smaken de knapperige en frisse komkommers het lekkerste in de tzatziki in juli en zijn de bietjes als de verborgen schatten in oktober heerlijk in de geroosterde rode bietenspread.

Zoals in een kookboek, wordt elk recept van de bewoners netjes uitgewerkt. Maar er is een heel vanzelfsprekende balans tussen de manier waarop de informatie wordt gegeven en de prenten die Felicita Sala heeft toegevoegd. Op de linkerpagina is een van de gezinnen te zien die de groente uit de tuin verzamelt, waarin al informatie te vinden is over hoe de groente of het fruit groeit en geoogst wordt. En op de rechterpagina staat het uitgewerkte recept. Aan het eind van het boek is daarnaast meer informatie te lezen over het werken in de moestuin, waarin termen als ‘oogsten’ en ‘mulchen’ een korte toelichting krijgen. Wat dit boek zowel informatief als inspirerend maakt.

recensie Een tuin vol lekkers

Uitwisseling maakt rijker en mooier

Hoewel de tuin en de recepten in het boek voornamelijk de hoofdrol spelen, zijn het juist de bijgaande stukjes tekst die Een tuin vol lekkers zo sfeervol en warm maken. De diversiteit in de bewoners lijkt bijna een weerspiegeling van onze maatschappij in het klein. Maar op deze plek heeft respect voor de ander de boventoon en is de diversiteit een kracht. Alle kinderen spelen samen en ook de volwassenen laten zien; met samenwerken kom je verder, kun je groeien en bloeien.

“We delen niet alleen onze zaadjes, planten en oogst met elkaar. Maar ook onze ervaring en kennis. Die uitwisseling maakt onze tuinen én onze levens rijker en mooier.”

De zoete, zachte illustraties van Felicita Sala strelen hierbij het oog, en versterken deze boodschap alleen nog maar meer.

Dus ja, Een tuin vol lekkers is een kookboek. Maar ook zoveel meer. Een prachtige viering van de seizoenen, samen zijn en de multiculturele samenleving. Bijzonder mooi.

Details

Titel: Een tuin vol lekkers
Tekst en illustraties: Felicita Sala
Vertaler: Caroline Van Godtsenhoven
Uitgeverij: Davidfonds
Datum van verschijnen: april 2022
Blz: 48
ISBN: 9789002274633

Dank aan New Book Collective voor het recensie-exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Het belang van een spiegel - Books & Macchiatos 26/04/2024 at 13:14

    […] ook had ik Een huis vol lekkers van Felicita Sala bij me. Over het vervolg Een tuin vol lekkers schreef ik al eerder een stukje. Het zijn twee unieke kookboeken waarin naast het recept, de lezer […]

  • Leave a Reply

    Geverifieerd door MonsterInsights