RECENSIE 30/01/2019

Een sky full of gedoofde lichtjes, Remco de Ridder

Een Sky Full of Gedoofde Lichtjes is een boek over de MH17, over angst en psychische ziektes en hoe sommige gebeurtenissen dieper gaan dan angst.

Een sky full of gedoofde lichtjes

Remco de Ridder’s semi-autobiografische roman Een Sky Full of Gedoofde Lichtjes (2018) is zijn eerste boek. In het boek beschrijft Remco de Ridder door de ogen van Ruben de Ruijter zijn leven. Ruben is een jongen die vanaf jonge leeftijd dealt met een angststoornis. Hij raakt zichzelf kwijt in zijn gedachten, totdat de MH17-ramp opeens alle angst en gedachten te boven gaat.

Deels gedachtegang, deels omschrijving

Wat mij meteen aantrok aan dit boek was de manier van schrijven. Toen ik op een stille avond op mijn werk dit boek uit de kast trok, vanwege de prachtige cover en intrigerende achterkant, had ik niet verwacht zo’n enorm rauw boek tegen te komen.

Het is geen traditioneel boek maar bijna experimenteel, waarbij omschrijving en gedachtegang elkaar snel opvolgen. Het lijkt soms spreektaal, geen ‘fancy’ beschrijvingen over mooie uitzichten of diepgaande proza over de betekenis van de ondergaande zon. Nee, dit boek legt al heel snel zijn kaarten voor je open. Dit is een boek wat zeer doet, een boek wat is geschreven om een weg te vinden in de chaos. In een interview van Remco de Ridder las ik later dat dit boek ooit begon als een dagboek en dat is zeker terug te lezen.

Twee verhalen worden door elkaar verteld. Elke hoofdstuk brengt een switch tot een ander punt in Rubens leven. Voor de ramp én na de ramp.

We lezen hoofdstukken waarin de eerste signalen van de angststoornis zichtbaar worden. En hoofdstukken met paniekaanvallen waarin de tekst maar blijft komen, waarbij je als lezer samen verdwaald raakt in deze eindeloze gedachtegangen. Andere hoofdstukken brengen ons de nasleep van het verliezen van Rubens halfzus en haar familie. Het horen van het nieuws, de begrafenis en de politieke nasleep. Het raast aan je voorbij, maar toch blijkt het ook eindeloos te duren.

“Namen en leeftijd gebeiteld in graniet. Ouder zullen ze niet meer worden.”

 

Emoties

Vanaf het eerste hoofdstuk wijkt de schrijver niet van emoties af. Je voelt en ervaart alles samen met Ruben. Hoewel aangrijpend een dooddoener van een woord is, past die omschrijving perfect bij Een Sky Full of Gedoofde Lichtjes.

En ik zeg het nog een keer, de rauwheid van dit boek gaf mij kippenvel. Remco de Ridder laat je niet alleen dichtbij komen; hij vertelt je haarfijn hoe zijn emoties voelen. Ik voelde als lezer bijna de behoefte om weg te kijken, sommige emoties kwamen zo hard binnen dat het bijna te persoonlijk voelde om dit te lezen.

“Ze zaten in een vliegtuig, hoog in de lucht – ze vlogen – en toen ineens was er een raket en stortten ze neer. Ineens. Uiteen. Uit het leven gerukt door het lot. Nee, geen lot, toeval. Het lot bestaat niet. Dit bestaat niet en toch is het gebeurd. Verdomme. Godverdomme.”

En hoe ongelooflijk knap is dat? Ik herinner mij de eerste nieuwsberichten over de MH17 ramp en het ongeloof wat volgde. Hoe langzaam duidelijk werd dat dit geen ongeluk was. Als iemand die er verder af stond volgde ik het nieuws en zag ik weken later hoe de grafkisten een voor een uit het vliegtuig kwamen. Ik heb mij nooit kunnen verplaatsen in hoe de nabestaanden zich voelde bij het zien van deze beelden. Maar Remco de Ridder laat je dit wel even doen tijdens deze leeservaring.

Met minder dan 200 paginas is Een Sky Full  een kort boek. En toen ik dit boek uitlas, had ik even de mening dat het te kort was. Te kort om alles goed te kunnen begrijpen, maar ik denk dat dát juist de kracht is van dit verhaal. Sommige gebeurtenissen en emoties zijn niet te begrijpen. En een boek hierover moet dat daarom ook niet zijn.

Kortom ⭐️⭐️⭐️⭐️

Een Sky Full of Gedoofde Lichtjes is een emotioneel en rauw boek. Zo rauw dat het van binnen zeer doet. Het is een boek over de MH17 en hoe het is om een nabestaande te zijn. En hoe moeilijk dat is om ooit volledig te begrijpen.

Volle lof voor deze schrijver en de manier waarop hij dit verhaal de wereld voorschotelt. Ik ben erg benieuwd wat voor hem zal volgen.

Details

Titel: Een Sky Full of Gedoofde Lichtjes
Auteur: Remco de Ridder
Uitgeverij:
lsamsterdam
Datum van verschijnen: 15-02-2018
Blz: 192
ISBN: 9789024579891

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Nicole 01/02/2019 at 10:04

  Heb hem aan wn wishlist toegevoegd!
  (maar wacht wel even tot ik zelf wat beter in mn vel zit, want hoe goed en belangrijk boeken als deze zijn, soms is het gewoon niet het juiste moment om ze te lezen..)

  • Reply Marcella de Wolf 02/02/2019 at 08:06

   Ja zeker een goed idee, ik merkte dat dit boek bij mij ook vrij wat emoties los maakte. Zelfs nu nog, een week later. Maar als het moment goed is, hoop ik zeker dat je ‘m wat vindt. ?

  Leave a Reply

  Geverifieerd door MonsterInsights