BOEKBABBELS 14/01/2024

Leesweek #2 van 2024

leesweek 2

Back to work

Behalve dat ik traditiegetrouw na een vakantie een stapeltje bibliotheekboeken braafjes terugbracht met het voornemen voortaan iets minder groter stapels mee te nemen – en aan het einde van de week hetzelfde aantal weer mee naar huis nam – is de eerste werkweek van het kalenderjaar vooral te herkennen aan een overvloed van nieuwe boeken. Eenmaal aangekomen op kantoor is het moeilijk om mijn nieuwsgierigheid niet de vrije gang te laten gaan. Zowel de boeken die aanwezig zijn op kantoor, als de collega’s die boeken tippen – er wordt vanzelfsprekend tijd vrijgemaakt om alles rustig door te bladeren, te bekijken en te lezen.

Extra werd deze week gelezen voor een cursus Rijke Teksten. Rijke teksten met woorden die spreken tot de verbeelding, met zinnen die iets proberen te verstoppen, de lezer uitdagen om verder te kijken, denken, beleven. Oftewel teksten die je jonge lezers gunt. Ze zijn makkelijk te herkennen en hoognodig. Want met de AVI-boeken kweken we geen lezers die de uitslagen van de PISA-resultaten zullen veranderen over een paar jaar.

De cursus was niet helemaal wat ik ervan had verwacht; te veel gericht op leesmethodes en te weinig op de boeken waar het om draait. Toch motiveerde het. Ik wil nóg meer boeken lezen om kinderen nóg beter te kunnen adviseren. Want advies op maat is de wereld waard. En vooral als het advies is waarmee ze wereld kunnen ontdekken en vooral zichzelf. Met vijf gelezen boeken deze leesweek ben ik aardig op weg. Ik zou ze stuk voor stuk onder het mom van rijke teksten willen aanraden.

En verder, deze week: Lezen in de metro. Een letter-speurtocht met een verschrikkelijk leuke groep kinderen in het distributiecentrum van de bibliotheek. Een boekpromotie aan oprecht geïnteresseerde professionals. Het eerste boekhandeltripje van 2024 en twee gekochte boeken. Oefenen met werkvormen creëren aan de hand van boeken (het gaat me steeds beter af, joehoe!).

En als laatste; een mooie “re-brand” voor mezelf in een giechelende bui: ik ben niet lang van stof, maar rijk van stof.

leesweek 2

Leesweek 2

1. Grote beer, kleine beer en ik – Margarita Del Mazo Fernández met illustraties van Rocio Bonilla
2018, Uitgeverij Clavis
Bibliotheek-exemplaar

“Het is goed om een beer te hebben. Maar het meisje in dit boek heeft er twee, en dat is nog veel beter.”

Een warm en vertederend prentenboek over hoe beren in je leven (van letterlijke knuffelberen tot mensen die als warme beren knuffels voelen) je helpen om moedig te zijn en om de wereld anders te zien. In de zachte en tot verbeelding sprekend illustraties is een mooi spel met perspectief te zien (want is het nou een echte grote beer of niet?) en zijn het juist de kleine details die honderduit spreken. Heel fijn!

2. Het huis aan de prinsengracht – Thomas Harding met illustraties van Britta Teckentrup
Vertaald door Annelies Jorna

2023, Uitgeverij Querido
Bibliotheek-exemplaar

Wat een prachtig, rijk boek. Vanuit de “ogen” van een huis aan de Prinsengracht worden lezers bewust van hoe de Nederlandse geschiedenis in al z’n facetten (de mooie maar ook de minder mooie momenten) overal aanwezig is en blijft.

Achter de groene deur zijn in haar 400 jaar van bestaan veel levens voorbij gekomen. Van de bouw van het huis in 1635, naar de bewoners die profiteerden van de slavernij in 1700, naar de verschillende bedrijven die er ooit huisden naar de schuilplaats van Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog tot de functie van museum om de herinneringen van de oorlog levend te houden in onze huidige tijd.

Een sober maar sfeervol geïllustreerd boek waar veel over te zeggen is maar dat eigenlijk vooral voor zichzelf spreekt.

3. Virginia – Ida Does met illustraties van Daniëlle Nijboer
2023, Uitgeverij Querido
Bibliotheek-exemplaar

“In een mooie doch realistische schrijfstijl en via innemende, soepele illustraties laten Ida Does en Daniëlle Nijboer de lezer kennis maken met Virginia.”

Ik schreef een volledige blog over het prachtige Virginia, klik hier!

4. Koken voor de keizer – Marloes Morshuis
2015, Uitgeverij Lemniscaat
Luisterboek via Storytel

Het eerste luisterboek van het jaar! En sjonge jonge, wat kan Marloes Morshuis schrijven! Ergens tussen een sprookje, een legende uit een andere tijd en pageturner in – is Koken voor de keizer steengoed (verslavend!) verhaal over zeven dagen moeten koken voor een verwaande keizer. Maar vooral een boek over doorzettingsvermogen, onderdrukking en je stem laten horen. Of in dit verhaal is het misschien beter om te zeggen dat je je smaakpapillen moet laten horen.

5. De sterren onder onze voeten – David Barclay Moore
Vertaald door
Michiel Nijenhuis
2023, Uitgeverij Condor
Bibliotheek-exemplaar

Een uniek en goed geschreven (doch ietwat rommelig en langdradig) jeugdboek over Lolly en de periode nadat zijn grote broer is omgekomen door bendegeweld. Over rouw en een beetje willen wegvluchten in je eigen gemaakte Lego stad maar ook over je eigen keuzes moeten leren maken. Ik vond vooral de strijd in de twee kanten van Lolly; het jonge kind dat alleen maar wil dromen en lekker aan zijn Lego stad wil bouwen en de volwassen man die hij moet worden en zijn omdat de echte stad en zijn omstandigheden hem daartoe dwingen, schrijnend passend geïllustreerd.

Bijzonder hoe dit boek (thematisch) leest als een Young Adult Roman maar echt geschreven is voor de 10+ doelgroep.

Tot volgende week!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights