JEUGDLITERATUUR RECENSIE 12/10/2024

Rosa de héél héél dappere zalm, Klaas Verplancke

rosa de héél héél dappere zalm recensie

Rosa tegen de richting in

Het komt maar zelden voor dat ik verrast word door een nieuw kinderboek. Een liefde voor de Nederlandstalige jeugdliteratuur, werk dat daar mee te maken heeft, dit Instagram account – nieuwe boekenkennis opdoen doe ik eigenlijk doorlopend en zonder er erg in te hebben. Als ik een boekhandel inloop is dat vaak met een flink verlanglijstje of een nieuwsgierige neus; om een net nieuw verschenen titel alvast even in te kijken, om een inschatting te maken of dit verhaal ook op die verlanglijst gaat komen of meteen op een tiplijst richting scholen gaat.

Afgelopen week liep ik echter boekhandel Donner binnen en werd ik verrast door Rosa, die op haar eigen bijzondere wijze de tegengestelde richting inzwom – zoals zalmen dat zo goed kunnen – en zo bij mij terecht kwam.

Druppels met extra moed

Was het de langwerpige vorm dat mij dit boek deed oppakken, zeker. Werd ik extra nieuwsgierigheid door de ondertitel ‘een vloeiend verhaal’, ook helemaal waar. Maar de doorslaggevende factor was de blik van Rosa, de héél héél dappere zalm die zo haar eigen schilderij uitsprong. Dat springen gebeurde overigens wel na veel twijfelen en wikken en wegen, maar de kriebel in haar staart bleek haar gewoon naar boven te duwen. En beginnen is misschien lastig, maar nietsen is op den duur ook eentonig. Dus: ‘Kom op, niet flauw doen, zegt Rosa héél héél dapper tegen zichzelf.’

En zo sprong ze.

En zo zwemt ze.

Tegen druppels in die Rosa terug willen blazen, maar niet op kunnen tegen de staart van deze zalm.

Langs nieuwe druppels waar nog wat extra moed bijgegoten wordt.

Langs een weg die onweerstaanbaar spannend is, maar ook verrast omdat het anders ruikt en anders klinkt en zelfs ontroerend mooi kan zijn.

Een weg die uiteindelijk ook weer naar thuis leidt: “Dapperheid duwt je deur uit en de geur van soep brengt je weer thuis.”

rosa de héél héél dappere zalm recensie

Verrast

Van de fysieke vorm van dit boek, het metafictionele karakter van een zalm die haar kunstwerk uitspringt vanwege een kriebel in haar staart, van de simpele illustraties waar zoveel verhaal en karakter uit spreekt. Van de mogelijkheden om dit boek ook andersom te lezen waardoor er veel een heel nieuw, filosofisch verhaal ontstaat.

Ik werd verrast door dit prentenboek, wat ongelooflijk heerlijk.

“Morgen ga ik weer,
denkt Rosa
en ze voelt even
aan haar staart
of er alweer
een kriebel in zit.”

Details

Titel: Rosa de héél héél dappere zalm
Klaas Verplancke
Uitgever: Querido
Datum van verschijnen: september 2024
ISBN: 9789045130217
Leeftijd: 5+

Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights