JEUGDLITERATUUR RECENSIE 08/08/2022

Tweeluik: Wij, twee jongens & Schaduwleven

wij, twee jongens & schaduwleven

Young Adult
* Deze blog kan spoilers bevatten

The land of dreams

“New York kwam steeds dichter. Hemelhoge gebouwen verdrongen elkaar aan de kustlijn. Nog hoger dan in Antwerpen. Ik staarde en staarde. De gebouwen werden hoger. Nog hoger. Het was overrompelend. Ze bleven groeien. Dit kon niet anders dan Amerika zijn, land van rijkdom en belofte. Zou de hemel er ook zo uitzien? Zulke mooie huizen en gebouwen. Zo groot. Ze reikten tot de hemel.”

The land of dreams, dat zou Amerika zijn voor de familie van de zeventienjarige Adriaan de Belder. Om hun armoedige situatie achter te laten en zich te vestigen in Amerika als een boerengezin. Maar als hun langgekoesterde droom in 1910 eindelijk uitkomt, verandert de droom al snel in een nachtmerrie, als Adriaan na een hectische reis alleen in New York aankomt. 

Hoewel Sax in dit historische tweeluik meerdere thema’s aansnijdt, zoals de ongelijkheid in de maatschappij en de vaak oneerlijke behandeling van immigranten, ligt de aandacht vooral op de ontluikende identiteit van Adrian. Hoewel Adriaan in de eerste instantie alleen maar terug wil naar huis, intrigeert het ruige doch droomachtige New York de Vlaamse tiener. Een deur naar een nieuwe wereld vol nieuwe ervaringen opent zich voor Adriaan en zo ontmoet hij een verscheidenheid aan nieuwe mensen. Zo ook de goedlachse en charmante Jack; “Zijn stem had een magische klank. Fonkelend en vriendelijk, als sterren.” 

Een breuk, een kloof

Een relatie ontspringt tussen de twee mannen en hoewel Adriaan terecht komt in een leven waar hij best tevreden mee zou kunnen zijn, blijft er iets knagen. Adriaan is gelukkig in zijn relatie met Jack. Maar vraagt zich af hoe zijn familie, en vooral zijn tweelingbroer Alexander, zal reageren op dit nieuws. Waar Adriaan in België niet beter wist dan een onderdeel van Adriaanenalexander te zijn en zijn dromen te delen met zijn broer, komt er opeens een ander toekomstbeeld op de horizon. Niet langer droomt Adriaan van het simpele boerenbestaan. Maar heeft hij zijn hart verloren aan de blinkende lichten van New York en de ogen van zijn nieuwe liefde.

“Ik realiseerde me dat ik niet alleen mijn kindertijd had achtergelaten in België, maar veel meer. Ik had de reis opgevat als een overstap, maar het was een breuk, een kloof die zo breed was dat je de overkant niet meer kon zien.”

Het eerste deel van het tweeluik sluit zich af met een enorme, vrij onverwachte, cliffhanger waarin Alexander geforceerd wordt om tot een keuze te komen tussen zijn broer en zijn geliefde. Voor het eerst in hun leven staan de broers niet meer naast elkaar, maar tegenover elkaar. In het heden, en waarschijnlijk ook in de toekomst. 

Schaduwleven & wij, twee jongens

Van de lente naar de herfst

In de eerste instantie begreep ik niet helemaal waarom de keuze is gemaakt om dit verhaal op dit punt in tweeën te splitsen. Schaduwleven maakt deze keuze echter al snel duidelijk zijn eerste bladzijdes. Een heel ander boek verwelkomt de lezer. In tegenstelling tot de periode van lente in Wij, twee jongens waar alles in het leven van Adrian lijkt op te bloeien, zijn de donkere, koude maanden aangebroken in Schaduwleven. Het verschil tussen de boeken, zit echter in meer dan alleen de tegenstelling van seizoenen.

Hoewel het lijkt dat Adriaan tot de juiste keuze is gekomen door in New York te blijven, brengt Schaduwleven een nieuwe strijd met zich mee. Hij en zijn nieuwe vriendengroep krijgen ongewild te maken met de New Yorkse onderwereld vol agressie en angst. Homoseksualiteit wordt niet geaccepteerd door de buitenwereld. En hoewel ze in hun eigen bar een plek hebben gecreëerd waar ze zichzelf mogen zijn, klopt de buitenwereld hard op de deur. Wat volgt is een duizelingwekkende rit tegen de klok, waarin Adriaan en zijn vrienden een enorme som geld moeten verzamelen om hun veiligheid te garanderen.

Opnieuw bevindt Adriaan zich in dit boek in een indringend conflict over wie is hij en misschien nog belangrijker, wie wil hij zijn. Wil hij erbij horen, of toch zijn eigen keuzes maken? Kiezen voor veiligheid of loyaliteit? “Het was een sterk gevoel, dat van saamhorigheid. Een allesoverheersend gevoel. Dat was alles wat ik wilde. Bij hen zijn. Maar het gevoel had een zwarte achterkant …” 

Een krachtig portret

Hoewel de thematiek van Schaduwleven mij minder kon bekoren dan die van Wij, twee jongens, vloog ik ook door dit deel heen, en las ik dit tweeluik met een diepe zucht uit. In een realistisch, goed onderzocht en indringend opgetekend New York uit het begin van de twintigste eeuw, raakte ik even verdwaald in het leven van deze jongen die zijn plek in de wereld zoekt.

Zoals gezegd verwerkt Aline Sax ook een goede portie maatschappijkritiek in het tweeluik, maar de echte kracht van dit verhaal zit in de karakterisering van de twijfelende, maar tegelijk standvastige Adriaan. Het plekje dat de lezer in zijn hart krijgt voor deze jongen, is bijna groot genoeg om het abrupte en toch wel onbevredigende einde, te vergeven. Hoewel dit einde meer dan goed past bij de reis, die zoveel belangrijker is dan het eindpunt.

Wij, twee jongens en Schaduwleven van Aline Sax vertelt het verhaal van een reis in meer dan alleen afstand. Wat een krachtig portret van liefde en vriendschap, opgroeien en ontgroeien, vallen en opstaan. Een grote aanrader.

Details

Titel: Wij, twee jongens (9789002275890) & Schaduwleven (9789002274947)
Auteur: Aline Sax
Uitgever: Davidfonds
Datum van verschijnen: juni 2022

Dank aan New Book Collective voor het recensie-exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop Wij, twee jongens bij Libris!

Koop Schaduwleven bij Libris!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights