JEUGDLITERATUUR RECENSIE 28/08/2022

Jacquot en de lichtzoeker, Coco & June

Jacquot en de lichtzoeker recensie

Jeugdboek, 5+

Jacquot en de lichtzoeker (2022)

Jacquot gaat een tijdje wonen bij zijn opa, Jakob Smits. Samen zwerven ze door de uitgestrekte velden van Achterbos. Maar wie is opa Smits? Als hij geen boer is, wat zoekt hij dan in dit afgelegen landschap?   

Geen boer, geen smid..

Jacquot is onderweg met de trein, naar zijn opa vertelt mama, in het Achterbos. Een klein dorpje op het platteland. Dromerig staart Jacquot naar buiten, landschappen vliegen voorbij en Jacquot zucht met verwondering:

“[…] hij ziet hoge huizen veranderen in lage boerderijen tussen eindeloze weiden en akkers. Het licht lijkt hier mooier dan in de stad waar ze vandaan komen.”

Dat Jacquot juist het licht opvalt is niet zo vergezocht, zijn opa was namelijk de Nederlands-Vlaamse kunstenaar Jakob Smits (1855-1928), ‘de kunstenaar van het licht’. Zoek even online naar zijn kunstwerken en een prachtig spel met licht verrast de lezer. Om de jonge lezer kennis te laten maken met het werk van deze kunstenaar kiest het duo Coco & June, oftewel Karen Leten & Barbara Soenen, het perspectief van een kleinzoon die in het begin van dit verhaal niet helemaal zeker is wat zijn opa doet. Samen met zijn opa verkent hij de natuur om het dorp, maar opa is geen boer, en ook geen smid, en ook geen weerman. Maar wat dan wel? En wat doet hij nou de hele dag op zolder?

Het is pas als het weer te slecht is om naar buiten te gaan, dat opa Jacquot meeneemt naar de geheimzinnige zolder.

‘Ben je uitvinder?’ Vraagt Jacquot.
‘Hier zoek ik het licht’, zegt opa. ‘Kijk maar!’

Jacquot en de lichtzoeker recensie

De kunstenaar van het licht

Het zijn vooral de prachtige illustraties van Coco & June die opvallen in Jacquot en de lichtzoeker. Het boek is simpel opgezet met een stukje tekst aan de ene kant van de spread en een pagina vullende illustratie aan de andere kant. De prachtige, realistische illustraties krijgen zo mooi de ruimte, en zijn in hun eigen spel met licht een bijzondere echo van het werk van Jakob Smits. Een leuk interactief element is te vinden op de zolder van opa. Eerst is het nog een donkere pagina, maar met een bijgevoegde papieren lantaarn licht de zolder op en krijgt Jacquot eindelijk antwoord op wat zijn opa doet.

“Later zit Jacquot bij mama op schoot.
‘Opa Smits is een lichtzoeker, hè mama?’
‘Jouw opa is een kunstenaar,’ fluistert ze.
‘Ik wil later ook het licht schilderen.’”

Ik vind het boek zelf wel erg beknopt om een duidelijk beeld te krijgen van deze kunstenaar, pas na een zoektocht online vallen bepaalde verwijzingen in het boek op. Daarom had een nawoord of meer informatie binnen het verhaal zelf een mooie toevoeging geweest.

Maar als verhaal is dit een prima introductie aan ‘de kunstenaar van het licht’ en is Jacquot en de lichtzoeker vooral een mooie ode aan dromen; van licht najagen en vangen.

Details

Titel: Jacuqot en de lichtzoeker
Makers: Coco & June
UitgeverDavidfonds
Datum van verschijnen: april 2022
Blz: 48
ISBN: 9789002273933

Dank aan New Book Collective voor het recensie-exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!

Koop het boek bij Libris!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights