RECENSIE 28/10/2019

Welkom bij de club – Thomas van der Meer

Welkom bij de club

Treffend. Dat is het woord wat ik voor Welkom bij de Club wil gebruiken. Een boek wat over een transitie praat, waarbij de lezer zich veilig genoeg voelt om te lachen. Maar ook tegelijk een beetje buikpijn veroorzaakt.

Welkom bij de club (2019)

Thomas werd geboren met een andere naam in een ander lichaam. 

Als Thomas eindelijk besluit om te worden wie hij is, en zijn moeder hem opnieuw aangeeft in het gemeentehuis, kan Thomas dit nieuwe hoofdstuk eindelijk beginnen. Maar de reacties lopen sterk uiteen.

Zijn mensen eigenlijk wel zo accepterend als ze denken? 

“Ik was jaloers op een jongen in de straat omdat hij Thomas heette.”

Begint Welkom bij de club, debuutroman van Thomas van der Meer. Welkom bij de club begint met de jeugd van onze hoofdpersoon. Verteld vanuit het ik-perspectief komen we meteen binnen op een persoonlijk vlak.

Er zijn tekenen van een jeugd vol vraagtekens. Aan het eind van de eerste bladzijde ontdekken we dat onze hoofdpersoon niet bij een vriendje mag blijven slapen. Waarom niet? Omdat het vriendje een jongen is, en Thomas dan nog een meisje. 

Later komt de lezer een scene tegen dat onze verteller net van de schooldokter vandaan komt. ‘Ik dacht dat de dokter zou zeggen dat ik een erge ziekte had,’ zegt Thomas, dan nog in een ander lichaam. Maar waarom? Dat weet Thomas ook niet.

Zulke voorbeelden blijven komen, tot we er samen met Thomas achter komen. Aha, dit is wat er niet klopt. De reis door forums, gesprekken met psychologen en operaties kan beginnen.

“Even later, in het gemeentehuis, gaf mijn moeder me mijn naam.
‘Thomas,’ zei ze. ‘Hij heet Thomas.’ ”

Je lacht, met buikpijn.

Maar dan komen de reacties van de medemensen. Thomas van der Meer schrijft op zo’n luchtige manier, zo probleemloos, zo normaal. Dat opmerkingen in de eerste instantie niet altijd binnenkomen. Een tante Elizabeth die The Transgender Handbook van de boekenwinkel ophaalt, want ja, ze wil zich inlezen. Een baas op het werk van Thomas die luchtig noemt dat het Thomas’ keuze is maar dat de samenleving ervoor moet betalen, want de operaties worden vergoed door de zorgverzekering.

Het is bijna tegenstrijdig, om zulke, soms erg idiote, opmerkingen te lezen in zo’n The office-achtig geheel. Maar dat is juist de kracht van dit boek. Het is aan de lezer om hierover na te denken. 

Hokjes bestaan. Dit is niet iets waar je als mens altijd bewust van bent. Elke dag vel je meerdere oordelen over mensen, zonder deze mensen echt te kennen. Je lacht mee met de menigte, maar wil je eigenlijk wel lachen? Wat als je nu eens je gevoel volgt en er wat van zegt als iemand een veel te persoonlijke vraag stelt. Hoe zou de wereld er dan uit zien?

Want het steekt. Ook bij de lezer, een potentieel vriendje die afhaakt omdat Thomas geen biologische man is. De kreet “Kunnen we niet gewoon even normáál doen met zijn allen.” Als er maatregel wordt ingevoerd om het leven voor mensen wat makkelijk te maken. Steek. Steek. Steek.

Kortom

Ik had meteen een goed gevoel bij Welkom bij de club, vanaf het moment dat ik de eerste bladzijde las wist ik dat dit een goed boek zou worden. Soms heb je zo’n gevoel, dat alles gewoon klopt. Dat elk woord je iets nieuws leert, even weer wat bewuster maakt. 

Dit boek is ook zo actueel, relevant in de discussie rondom onderwerpen waar we over oordelen zonder echt vragen te stellen. (Google ‘genderneutraal’ en je zult zien waar ik hier over heb, ik word er verdrietig van.)

Welkom bij de club is een boek vol humor, een boek waar je bij kunt lachen. Maar ook zoveel uit kunt opsteken. En Thomas van der Meer is nog niet eens afgestudeerd van de Schrijversvakschool, ik ben zo benieuwd naar welke boeken zullen volgen! 

“De bovenbuurman die mijn naam uitsprak in zijn moedertaal, de afkorting van Tom en Toom: als iemand mij zo’n nieuwe naam gaf had ik het gevoel dat ik een nieuwe jongen was. Niet alsof ik een ander was geworden, maar dat ik meer dan één jongen was. Alle jongens die ik was werden een voor een onthuld.”

Details

Titel: Welkom bij de club
Auteur: Thomas van der Meer
Uitgeverij: Uitgeverij Pluim 
Datum van verschijnen: oktober 2019
Blz: 159
ISBN: 9789492928733

Dank je wel voor het recensie-exemplaar uitgeverij Pluim! ?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Anneke 28/10/2019 at 15:09

  Ik had nog niet gehoor van dit boek, maar het spreekt me zeker aan.

  • Reply Marcella de Wolf 29/10/2019 at 07:27

   Ook nog maar net uit. Maar ik hoop dat veel meer mensen van dit boek gaan horen! ? Als je m ooit leest, let me know!

  Leave a Reply

  Geverifieerd door MonsterInsights