JEUGDLITERATUUR RECENSIE 08/04/2019

Tegenwoordig heet iedereen Sorry, Bart Moeyaert

Het meisje met de blauwe ogen op de cover van Tegenwoordig heet iedereen Sorry (2018) kijkt je recht aan, confronterend maar zoekend. Dit meisje zit aan het einde van het boek in je hart gesloten.

Tegenwoordig heet iedereen Sorry

De 12-jarige Bianca is onhandelbaar volgens haar vader. Bianca heeft een handleiding volgens haar moeder. Bianca woont samen met haar broertje Alan, wie alles van hun moeder krijgt. Want op zijn borst staat een uitroepteken, een litteken. En zijn zuurstofmachine staat onder een kleed in de woonkamer. 

Het liefst wil Bianca zich altijd verstoppen, totdat haar favorite actrice Billie King opeens in haar woonkamer zit.

Warme augustus avond

Het verhaal van 128 blz speelt zich op af een warme avond in augustus. We ontmoeten Bianca, terwijl ze in gesprek is met haar moeder. Haar ouders zijn gescheiden; vader is er vandoor gegaan met een jongere vrouw. Haar vader noemt Bianca onhandelbaar en haar moeder is het hier mee eens. En eigenlijk wil Bianca dit gesprek eigenlijk helemaal niet voeren maar wil ze zich verstoppen. 

Gedurende de dag, en de rest van dit boek, bouwt de spanning zich op in het gezin. Jazz, een vriendje van Alan, komt spelen. En als Bianca haar woonkamer binnenstapt blijkt dat Jazz de zoon is van Billie King. Billie King die in de soap Hier Bij Ons speelt, en de favoriete actrice is van Bianca. En Billie King noemt Bianca niet onhandelbaar, maar merkwaardig.

Bianca wil indruk maken op Billie; een ander, leuker kind zijn. Een kind dat zich Perdón noemt, een oude naam de bijna niet meer gebruikt wordt, want tegenwoordig heet iedereen sorry. Ze wil zich opeens niet meer verstoppen, maar maakt grapjes en haar stemming verandert als ze met Billie in dezelfde ruimte is. 

Dit alles terwijl de boosheid van het eerdere gesprek blijft dreigen, elk gesprek met haar moeder verandert de stemming van Bianca weer. 

Mijn eerste Bart Moeyaert

Dit is mijn eerste Bart Moeyaert, maar als Tegenwoordig heet iedereen Sorry maar een voorbode is voor wat mij nog te wachten staat met zijn werk, heb ik nog veel moois te gaan. 

Moeyaert heeft een heel stille, suggestive schrijfstijl. Wat in de zinnen wordt gezegd is even interessant als wat er niet wordt gezegd. En ik vond het knap om terug te lezen hoe het boek zich afspeelt binnen een enkele avond, maar in die avond zo veel duidelijk wordt over de grotere situatie. Over de spanning tussen de gescheiden ouders, over een moeder die haar zoon alles geeft vanwege de situatie. En haar dochter eigenlijk vergeet dezelfde liefde en aandacht te geven. Over hoe Bianca aan de kant is gezet onder het mom van ‘onhandelbaar’. Terwijl we heel duidelijk zien dat dit een kind is wat niet per sé onhandelbaar is, maar eerder onhandig. Een kind dat gewoon niet weet waar ze het zoeken moet. En overdonderd wordt door haar eigen emoties en alles wat ze om haar heen ziet.

“Soms is de prop in mijn keel klein
Soms is hij er niet.
Heel soms is hij reusachtig.
Nu is het heel soms.”

Ik denk dat een volwassen lezer Tegenwoordig heet iedereen Sorry heel anders zal zien als een jongere lezer.  En dat is echt de kracht van dit boek; ik denk dat iedere lezer onder de indruk zal zijn van zijn of haar ontmoeting met Bianca. Maar dat iedere lezer er iets anders uit zal meenemen.

Kortom ⭐⭐⭐⭐

Ik merk dat ik het lastig vind om over Tegenwoordig heet iedereen Sorry te schrijven. In trend van de schrijfstijl van Moeyaert is wat er niet gezegd wordt soms nog krachtiger dan wat er wel gezegd wordt. De ontmoeting met Bianca spookt nog steeds door mijn hoofd en ik denk dat ze zeker nog een tijdje zal blijven hangen. Dit is zeker niet mijn laatste Moeyaert. 

Details

Titel: Tegenwoordig heet iedereen Sorry
Auteur: Bart Moeyaert
Illustrator: Jang Myeong Uk
Uitgeverij: Querido
Datum van verschijnen: 2018
Blz: 128
ISBN: 978 90 214 1515 4

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights