JEUGDLITERATUUR RECENSIE 13/11/2020

Sinterklaasliedjes – Mark Janssen

Sinterklaasliedjes recensie

Sinterklaasliedjes van Mark Janssen is een boek zonder pieten en zelfs zonder Sinterklaas op de omslag, toch kun je er niet omheen: dit boek gaat over al het moois van het Sinterklaasfeest.

Sinterklaasliedjes (2020)

Van ‘Wie komt er alle jaren,’ via ‘Hoor de wind waait door de bomen’ en ‘Hij komt, hij komt’, tot ‘Hoor wie klopt daar kinderen’ en O, kom er eens kijken’ – het hele Sinterklaasverhaal in liedjes in feestelijke prenten van Mark Janssen.

Een winters tafereel: besneeuwde daken, rook uit de schoorstenen en als de lezer nog een keertje extra kijkt zien we een stel kinderen met pietenmutsen, mijters en zelfs een gouden, glimmende staf. Dat is de omslag die de lezer verwelkomt.

Sla het boek open, en bij de eerste zin die we lezen hoor je al vaag de noten van het bekende lied op de achtergrond. En te midden van de besneeuwde stad volgen we een groepje van kinderen, eerst in een bootje, een onbekende zak drijft naast hen in het water.

“Wie komt er alle jaren, 
daar weer uit Spanje gevaren?”

Even later zit de groep met kinderen op de fiets, de lucht is donker, een maan is zichtbaar op de achtergrond…

“Hoor de wind waait door de bomen,
hier in huis zelfs waait de wind.
Zou de goede Sint nog komen,
nu hij ’t weet zo lelijk vindt?”

Deze groep met kinderen, bundelend over de daken, klimmend in de bomen, met hun pietenmutsen en mijters op. Ze zijn onderweg. 

Een sinterklaasverhaal, zonder Sinterklaas

Het heeft iets aandoenlijks om deze groep kinderen op elke plaat weer tegen te komen, duidelijk onderweg naar het grote Sinterklaasfeest. Maar niet zomaar onderweg, want op de ene plaat waait een kindje weg om op de volgende plaat midden in de Amsterdamse gracht te drijven. Er is zelfs een enorme olifant buiten de dierentuin te vinden op een van de bladzijdes.

Sinterklaasliedjes heeft een groot formaat, het boek blijft fijn openliggen wat de lezer alle tijd geeft om deze platen eens goed te bekijken. Het zijn grote sfeerbeelden van Amsterdam en omgeving, en midden in het al het moois vinden we telkens hetzelfde groepje kinderen. De enige tekst die in het boek te vinden is zijn de teksten van, je raadt het al, Sinterklaasliedjes. Uitgeverij Lemniscaat maakte speciaal voor dit boek een spotify-playlist aan met de liedjes in het boek en in combinatie met de prenten was ik ook weer even kind. Ik zong automatisch mee, genoot dubbel zo veel van deze illustraties.

Dus ik kan me alleen maar voorstellen hoe fijn het is om dit boek aan een grote groep met kinderen te geven, ik ben benieuwd hoe zij het Sinterklaasverhaal zouden vertellen. Wat zullen zij zeggen van deze groep kinderen met pietenmutsen en mijters op hun hoofd, waar gaan ze naar toe?

Het is 2020 en het boekenvak staat voor een uitdaging. Want waar er al honderden boeken over Sinterklaas en zijn helpers zijn verschenen ondergaat dit “sub-genre” op dit moment een transformatie. Met het doel om het kinderfeest een stuk inclusiever te maken. En waar het ene boek kiest voor een piet met roetvegen, laat het andere boek de helper compleet weg.

Mark Janssen kiest voor het perspectief van de kinderen, zij zijn degenen die in het prentenboek Sinterklaasliedjes de hoofdrol hebben. En als we er even bij stilstaan telt dit ook voor het grote verhaal; een piet kan je missen. En zelfs een Sinterklaasverhaal kan zonder Sinterklaas op de omslag verteld worden, maar niet zonder de aanwezigheid van kinderen.

Zij zijn het echte hart van het Sinterklaasfeest.

Kortom

Als ik dit typ is er net een artikel online gekomen dat de bibliotheken hun collecties hebben aangepast, ze zeggen mee te willen bewegen met de maatschappij. En terecht, niet-inclusieve boeken horen er simpelweg niet meer bij. Die mogen mee terug in de zak naar Spanje, kom maar door met al het nieuwe moois. Toch uitten verschillende mensen hun zorgen, wat komt er nu van onze cultuurgeschiedenis? Deze boeken zijn toch “onze cultuur?” Hoe moet het nu verder?

Nou beste mensen, daar hoef je je geen zorgen om te maken. Blader maar gewoon even door Sinterklaasliedjes. Iedereen weet waar dit boek over gaat door een enkele blik op de omslag, en in het boek vinden we al het moois wat dit feest te bieden heeft. Gezelligheid, warmte, een beetje humor maar vooral: iedereen is welkom en iedereen doet mee.

Sinterklaasliedjes is een prachtig voorbeeld van de boeken die op dit moment geschreven en uitgegeven worden. Onze cultuur is in al haar glorie aanwezig. Want open dit boek en te midden van een winters Nederlands tafereel is het Sinterklaasfeest aanwezig in elk van deze kindergezichtjes. Mijn neefje van 2,5 jaar riep het meteen toen hij dit boek onder ogen kreeg; Sinterklaas!

Ja, Sinterklaas, en nu is de goede man echt voor iedereen.

Details

Titel: Sinterklaasliedjes
Auteur & Illustrator: Mark Janssen
Uitgever: Lemniscaat
Datum van verschijnen: oktober 2020
Blz: 232
ISBN: 9789047712213

Luister hier de spotify-playlist!

Dank Uitgeverij Lemniscaat voor het opsturen van het fijne boek!

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights