Volwassen roman
Ook dat nog (2022)
In deze vrolijke dagboekroman over een gescheiden moeder in haar ‘tweede leven’, een millennial in een identiteitscrisis en een hippieoma in een bejaardenoord, leven we mee in het jaar waarin alles verandert.
Na haar scheiding moet de vijftiger Roos het doen met een saaie baan en een flatje. Roos is boos en schrijft haar frustraties van zich af. Wanneer dochter Maddy na een verbroken relatie bij Roos intrekt, lopen de spanningen hoog op en grijpt ook Maddy naar de pen.
Ondertussen belandt Oma Loes, een voormalige dolle mina, na een gebroken heup in een zorgcomplex tussen de ‘wandelende graftakken’. Haar activistische hart bloeit op en ze trekt weer ten strijde. Nu tegen de stereotypering van ouderen.
Tot morgen, dagboek!
Ook dat nog. Zowel de titel als de eerste zin van het boek dat het product is van de samenwerking tussen moeder en dochterpaar: Anya Niewierra (bekend van o.a. Het Bloemenmeisje & De Camino) en Merel Godelieve.
Deze samenwerking tussen de schrijvers, en vooral de unieke relatie tussen een moeder en een dochter, uit zich in de dagboekroman die voor mij ligt. Over een periode van drie seizoenen, van maandag 2 maart tot 1 januari, schrijven moeder Roos en dochter Madeleine, Maddy, over hun leven.
“Ook dat nog”, schrijft Roos op 2 maart, als haar dochter Maddy na een break-up weer thuis komt wonen. Het zal het begin zijn van een paar heftige periode waarin baanonzekerheid, je doel vinden in het leven en de corona-periode veel invloed zullen hebben op het leven van de vrouwen in deze familie.
“Apart hoe je de dingen anders gaat zien als je wereld verandert.”
Team mam
Oma Loes maakt een groot deel uit van het leven van haar dochter en kleindochter. Hoewel Loes vanwege haar leeftijd iets is afgeremd, liggen haar Dolla Mina dagen niet ver achter haar. Hoewel de oudste generatie zelf niet aan het woord komt, is het gevoel van identificatie niet ver weg. De lezer leert haar via de perspectieven van haar dochter en kleindochter kennen als een sterke vrouw waar zij beiden naar opkijken. Maar Loes is vooral een vrouw van twee kanten. Iemand die opstaat voor het recht van de oudere vrouw, maar ook als iemand die kwetsbaar is en verlies kent.
Loes is daarom vooral een vrouw in balans, balans die Roos en Maddy nog niet gevonden hebben. En daar richt deze roman zich vooral op. Hoe het leven uit goede en slechte momenten bestaat. Maar dat het leven vooral bestaat uit doen waar jij gelukkig van wordt. Ondanks dat de dagboekvorm leidt tot minder verdieping in het verhaal, is dit wel de perfecte vorm voor reflectie. En zo, met vallen en opstaan en een paar bemoedigende woorden van Loes, leren moeder en dochter zichzelf gaandeweg steeds meer kennen en ook elkaar.
Vooral die relatie tussen de vrouwen in dit verhaal, en in het specifiek de relatie tussen Roos en Maddy, wie in het begin van het verhaal helemaal niet op elkaar zitten te wachten maar zoveel liefde voor elkaar hebben, is wat mij betreft het mooiste onderdeel van Ook dat nog.
“Ik stond op van tafel en klom voor de tweede keer deze maand bij haar op schoot. Was vergeten hoe veilig het daar was. ‘Pap is hier alleen welkom als jij er helemaal achter staat. Ik ben een diehard supporter van team mam. Vergeet dat niet.’
Ze greep me stevig vast. We bleven samen zo zitten tot ze kramp kreeg.”
Omdat het boek wordt verteld in dagboekfragmenten zit er ondanks deze serieuze thematiek wel een fijne luchtigheid in het verhaal, inclusief spreektaal en emojis.
Ook dat nog is een fijne roman in dagboekvorm over drie vrouwen die op zoek zijn naar hun plek in het leven. Met een luchtige cadans en een goed gevoel voor humor zal dit boek deze zomer vast veel lezers bereiken, en raken.
Details
Titel: Ook dat nog
Auteur: Anya Niewierra & Merel Godelieve
Uitgeverij: LS Amsterdam
Datum van verschijnen: juni 2022
Blz: 256
ISBN: 9789024599622
Dank aan Uitgeverij LS Amsterdam voor het recensie-exemplaar.
Het boek is vanaf vandaag te koop bij je (online) boekhandel. Koop een boek, koop lokaal!