RECENSIE 03/07/2019

Ooit aten we dieren, Roanne van Voorst

Waarschuwing! Lees Ooit aten we dieren alleen als je klaar bent voor een ingrijpende verandering in je dagelijkse leven.

Ooit aten we dieren (2019)

De nieuwe non-fictie titel van Roanne van Voorst heeft de meest pakkende titel die je je maar kunt voorstellen. Ooit aten we dieren; want dit boek spreekt van de toekomst, over een betere tijd.

Want in hun eigen tijd waren heksenverbranding, slavernij en homo-discriminatie ook normaal. En werd er niet gedacht aan een andere toekomst. En zo ziet onze generatie anno 2019 het ook, we kunnen ons geen toekomst zonder de vlees- en zuivelindustrie voorstellen.

Maar dit is precies wat er zal gebeuren, over een aantal decennia zal veganistisch de norm zijn. En Ooit aten we dieren legt precies uit waarom dit het beste toekomstbeeld is. 

Het antwoord op de vraag ‘Waarom?’ 

Wat ik zo kan waarderen aan Ooit aten we dieren is dat dit geen boek is om mensen op hun vingers te tikken. Je bent een vleeseter die dit boek leest? Welcome, enjoy the ride. Nergens in dit boek zal staan dat jij een “slecht mens” bent. Want dat is niet waar dit boek voor staat.

Dit boek staat voor antwoorden geven. En juist op de vraag ‘Waarom?’ Want waarom dachten we voor zo lang dat ‘melk goed voor elk is?’ En dat een ei er gewoon bij hoort? 

Maar ook waarom is de zuivelindustrie een industrie waar je niet in moet investeren? En waarom is het stoppen met vlees en zuivel de enige oplossing voor ons klimaatprobleem?

En don’t worry, dit boek zal je niet aanvallen op het feit dat je een vleeseter bent. Het zal je vertellen dat onze en de vorige generatie opgroeide met andere ideeën en normen en waarden. In tijden waarin ons werd verteld dat koeienmelk onze botten zou versterken en je juist de eiwitten uit vlees nodig hebt om te overleven.

Het zal je ook vertellen over de opkomst van veganisme, dat dit veel verder terug gaat dat de trend van de afgelopen jaren. Het ontkracht de beroemde B12 mythe en dat elke veganist sokken in sandalen draagt. Het zal je geruststellen dat je echt heerlijke pannenkoeken kunt maken, zonder ei en zonder melk. 

Dus voel je veilig. Maar ik ben heel benieuwd of je nog steeds een vleeseter bent als de laatste bladzijde omslaat. 

De eiwitrevolutie

Afwisselend van de echte non-fictie hoofdstukken leren we een gezin uit de toekomst kennen. 

Een gezin waarin de grootouders nog vlees eten, maar de kleinzoon compleet plantaardig opgroeit. Hij is het product van de zogenaamde ‘Eiwitrevolutie’. Een periode waarbij er werd opgeroepen om plantaardig te gaan leven om in een laatste poging het klimaat te redden. Waarbij er grote subsidies kwamen op alternatieven voor vlees te creëren en echt vlees bijna niet meer te vinden was in onze keukens.

Je ziet in deze hoofdstukken dat de kleinzoon verbitterd is naar zijn grootouders, want hoe konden zij nou met een clear mind vlees eten? Wetend dat dieren lijden voor jouw eetlust? 

En hoewel ik niet hoop dat we alleen nog maar robothonden hebben de in de toekomst, hoop ik dat ik deze ommekeer mag meemaken. Waar plantaardig leven de norm is en alle slachthuizen en slagers (behalve de vega!) gesloten zijn. 

Ik heb vertrouwen in de toekomst. (Vooral als we allemaal dit boek even lezen. 😉 ) 

Kortom

Ooit aten we dieren is zwaar om te lezen, daar zal ik niet over liegen. Ik deelde fragmenten op mijn social media gedurende de afgelopen weken. Fragmenten over koeien die na hun geboorte in een kist worden gestopt om zo hun spieren zo “soepel” mogelijk te houden. Om over een paar maanden later geslacht te worden. En daar moest ik bij vermelden dat het nog een “mild” voorbeeld was. Want er is nog zoveel meer in dit boek te lezen wat bij mij tranen van frustratie omhoog bracht. Wat de tranen ook deed lopen, ongeloof over het handelen van de mens.

Maar het zwaarste materiaal is ook vaak het belangrijkste, en dat is dit boek. Lees dit boek als je twijfelt over zaken die hierboven zijn besproken. Lees dit boek als je niet begrijpt dat dit de toekomst wordt en waarom dit zo belangrijk is.

Lees dit boek. Voor alle redenen, maar vooral omdat we onze ogen niet meer mogen sluiten.

“De keuze is aan jou. Niet aan politici, want die worden ervoor betaald om te doen wat hun kiezers willen dat ze doen. En niet aan bedrijven, want die doen waarmee ze het meeste geld verdienen, en dat doen ze door tegemoet te komen aan de vraag van de klant. Die klant, dat ben jij. En dat ben ik. Wij zijn die kiezer, wij zijn de koper. Wij hebben dus de macht om te kiezen welke van de toekomstscenario’s de komende jaren waarheid wordt.”

Details

Titel: Ooit aten we dieren
Auteur: Roanne van Voorst
Uitgeverij: Podium
Datum van verschijnen: juni 2019
Blz: 288
ISBN: 9789057599767

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Lalagè 03/07/2019 at 06:43

    Wat is de B12-mythe? Ik neem mijn B12-pillen wel hoor… een tekort kan nare gevolgen hebben.

    • Reply Marcella de Wolf 03/07/2019 at 06:47

      Klopt! Maar er wordt vaak gezegd dat je standaard B12 tekort hebt als je plantaardig eet en dat is niet waar. Dat heeft dit boek mij geleerd.

    Leave a Reply

    Geverifieerd door MonsterInsights