BOEKBABBELS 27/06/2019

2019, de beste boeken tot nu toe!

Nog maar 6 maanden en dan is het alweer kerst! Maar no worries, voordat ik aan de kerstliedjes begin zal ik eerst mijn favoriete boeken van het eerste halfjaar van 2019 op een rijtje zetten. 

Wat maakt een boek een favoriet?

Voor mij zijn favoriete boeken geen perfecte boeken, al komen ze daar goed in de buurt. Favoriete boeken zijn boeken waarvan ik zo blij en dankbaar ben om een lezer te zijn. Boeken die mij raken, boeken die nog weken (en soms zelfs maanden) later nog in mijn hoofd rondspoken. Boeken die ik overigens constant aanbeveel aan mensen, op mijn werk in de boekenwinkel maar ook zeker in mijn persoonlijke kring! 

Voor deze lijst heb ik besloten om 3 boeken uit 2019 in the spotlight te zetten. Toevallig genoeg zijn het ook 3 totale verschillende boeken. Een non-fictie, een fictie en een kinderboek. Wat eigenlijk ook een perfecte representatie is van mijn leesjaar tot nu toe, all over the place. 

Aan het eind van het jaar zal mijn complete top 10 online van 2019 verschijnen, hier zal ik dan boeken van elk verschijningsjaar in meenemen. Dit is een voorproefje. 😉 

Het eerste halfjaar van 2019

Ik bespreek de boeken in gelezen volgorde, want een echte top 3 kan ik van deze boeken niet maken. Ze zijn gewoon allemaal zo goed! Vergeet trouwens niet op de titel te klikken om mijn volledige recensie te lezen.

echte vrouwen krijgen een kind - Liesbeth smit

Echt vrouwen krijgen een kind

Liesbeth Smit, non-fictie, Nijgh & Van Ditmar, maart 2019

Echte Vrouwen krijgen een kind kwam op mijn pad op mijn werk in de boekenwinkel. Ik heb zelf geen kinderwens, dus de titel had meteen mijn aandacht. Ik deed even wat onderzoek en kwam als snel het audioboek via storytel tegen. Dezelfde dag begon ik met luisteren en deed de week erna niet veel anders.

Dit boek raakte me, ik voelde me erkend in mijn niet-kinderwens. Liesbeth Smit vertelt haar eigen verhaal als niet-moeder, goud eerlijk en zó krachtig. Echte vrouwen krijgen een kind gaat daarna verder over de verschillende soorten niet-moeders en wat je vooral niet moet zeggen tegen iemand die geen kinderen heeft en/of wilt. Met een stukje humor en een stukje geruststelling.

Sinds ik dit boek heb gelezen sta ik sterker achter mijn keuze. Dus nog een keertje; lees Echte vrouwen krijgen een kind. Niet-moeders bestaan en dat is echt prima.

honden huilen niet

Honden huilen niet

Anne Moraal, fictie, Lebowski, april 2019

Honden huilen niet is een van de meeste unieke boeken die ik dit jaar las, misschien wel het meeste unieke. En dat bedoel ik een heel positieve manier.

Ik zag via de twitter van de uitgever de aankondiging van Honden Huilen Niet. En herken je het gevoel dat een boek je naam zowat schreeuwt? Dat had ik met Honden huilen niet en ik plaatste meteen mijn pre-order.

En mijn gevoel klopte helemaal, wat genoot ik van dit boek. Over een meisje uit Noord-Korea en over datzelfde meisje in Amsterdam, Osdorp. Maar vooral over menselijkheid, over kunnen dromen en kunnen voelen. Een magisch tafereel. Waar geen woord te veel is en het echt moeilijk te geloven is dat dit Anne Moraal’s debuutroman is. Want wat kan deze vrouw schrijven!

En fun fact, Honden huilen niet is het boek wat ik tot nu toe het meeste heb aanbevolen. Want zoveel meer mensen moeten dit boek lezen! 

de polderpolonaise

De Polderpolonaise

Merel Corduwener, non-fictie, Atlas Contact, april 2019

De Polderpolonaise is misschien niet het boek met de meeste tekst. Maar wat geniet ik toch van dit boek, elke keer als ik ‘m opensla!

De Polderpolonaise neemt je mee door Nederland, je vertrekt samen met dit boek op treinreis. En Merel Corduwener slaagt erin om ons kleine kikkerlandje weer op een frisse manier te laten zien. Met heerlijke feiten en weetjes over elke provincie, waar ik constant om zat te lachen.

De prachtige illustraties laten de Typische Nederlanders zien; in een kringgesprek, op de fiets en natuurlijk in de polonaise! Dingen die heel normaal zijn, maar toch ook heel bijzonder.

En tja, als zelfs mijn vader, die niet zo van boeken houdt, dit boek wil lezen. Dan moet eigenlijk heel Nederland dat ook maar gewoon doen.

Al een van deze boeken gelezen?

Dan hoor ik natuurlijk graag wat je er van vond en of je net zo enthousiast was als ik. En als je andere favorieten hebt, die ik beslist moet lezen, hoor ik dat natuurlijk ook graag!

Ik heb nog zoveel meer mooie boeken gelezen dit jaar, tot nu toe 54 stuks en die zijn bijna allemaal terug te vinden op deze blog. Ik schrijf vooral recensies voor boeken waar ik positief over mag schrijven, dus er is veel moois terug te lezen.

You Might Also Like

Leave a Reply

Geverifieerd door MonsterInsights