Volwassen roman
Mungo (2022)
De protestantse Mungo en de katholieke James leven in de hypermannelijke en gevaarlijke buitenwijken van Glasgow. Ze zouden vijanden moeten zijn maar hun vriendschap verandert langzaam in liefde. Mungo moet er alles aan doen deze ware liefde geheim te houden – met name voor zijn oudere broer Hamish, een meedogenloze bendeleider. Dan stuurt Mungo’s moeder hem met twee onbekenden op een kampeertrip die zijn leven voorgoed verandert. Vindt hij de moed en de kracht terug te keren en is er een toekomst voor Mungo met James?
Een rauw randje
Het is oneerlijk om een boek te vergelijken met z’n voorganger, maar het is bijna onmogelijk om niet terug te vallen op de voorganger van Mungo; Shuggie Bain. Het boek waar Douglas Stuart de Booker Prize mee won.
Maar dezelfde elementen die Shuggie Bain transformeerden tot een innemende, en niet te vergeten roman, komen opnieuw op het toneel in de bladzijdes van Mungo. In rijke, gedetailleerde beschrijvingen wordt de lezer meegenomen naar het leven van de jonge Mungo.
Een leven in Glasgow, waar alcoholmisbruik, geweld en een uitzichtloze toekomst deze coming-of-age roman een rauw randje geven. Die het leven van Mungo een zeer rauw randje geven. Die ervoor hebben gezorgd dat in het eerste hoofdstuk van dit boek, Mungo wordt meegenomen op een kampeertripje om ‘een echte man van hem te maken’.
“Mungo was altijd de mooiste van de kinderen Hamilton geweest. […] Hij straalde iets vriendelijks uit waarbij meisjes zich op hun gemak voelden; ze wilden hem tot hun huisdier maken. Maar jongens vonden dat lievige verwarrend.”
Er is echter ook een lichtpuntje in Mungo’s leven, of beter gezegd iemand, in dit donkere bestaan. Iemand die niet voldoet aan de stereotypering van dit leven: een duivenhouder, James, een jongen met een open en zachtaardige blik. Er ontstaat een vriendschap, en later nog meer.
Het is opnieuw een hoofdpersonage die zo op zoek is naar een toekomst, en dit hier ook daadwerkelijk vindt in iemand anders, waardoor Mungo onder de huid van de lezer zal kruipen.
Hartverscheurende portretten
Maar behalve dat homoseksualiteit in de jaren 80 nog het verre van geaccepteerd was, wordt de liefde tussen de twee ook nog geteisterd door het verschil in achtergrond. Mungo is protestants en James katholiek, een niet te overkomen verschil. Om nog maar niet te spreken over wat er zal gebeuren als hun familieleden achter hun relatie komen.
Douglas put voor zijn boeken tot nu toe uit zijn eigen jeugd. Het personage Mungo treft daarom veel gelijkenissen met zijn voorganger Shuggie Bain: een onzekere jongen die op zoek is naar zijn eigen plek in de wereld maar vooral lijkt te verdrinken in zijn omgeving. Zelfs de relatie tussen Mungo en zijn moeder toont veel gelijkenissen met het vorige boek; een liefdevolle maar ongezonde relatie die getekend wordt door verslaving.
In de kern schrijft Douglas Stuart boeken waar een lezer niet omheen kan; hartverscheurende portretten van personages die streven naar geluk, maar ook van levens waarin keuzes maken erg lastig is. Het zijn echter wel twee boeken die tot nu toe erg op elkaar lijken.
Een volgend boek zal zijn lezerspubliek weer makkelijk vinden. Toch hoop ik volgende keer zelf op een andere setting, een ander personage om in verloren te raken. Douglas Stuart heeft er zeker het talent voor.
“Mungo hees zijn rugzak om zijn schouders. Toen hij weg wilde lopen, greep James hem bij de onderkant van zijn anorak. ‘Wacht effe. Kom je morgen weer?’
‘Misschien,’ blufte Mungo.
James hield de knipogende vogel nogmaals naar hem op. ‘Ah, toe. Je brengt vast geluk ofzo.’”
Details
Titel: Mungo
Auteur: Douglas Stuart
Vertalers: Josephine Ruitenberg, Kitty Pouwels
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Datum van verschijnen april 2021
Blz: 400
ISBN: 9789046829417
Dank aan Nieuw Amsterdam voor het recensie-exemplaar.
Het boek is te koop bij je (online) boekhandel; koop een boek, koop lokaal!